Erin Young – Hebzucht

We ontvingen enige tijd geleden een present-exemplaar van ‘Hebzucht’ geschreven door Erin Young’. De cover sprak mij al direct aan en nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik overtuigd. Dit was een boek wat ik wilde lezen, dus ik hoefde niet lang te twijfelen. Dit boek kwam op de recensie-stapel en ging ik lezen. Uiteraard willen we uitgeverij Boekerij hier hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De tijden zijn veranderd in Black Hawk County, Iowa. De fabrieken en pakhuizen van Waterloo liggen er verlaten bij, hele wijken zijn in verval. Investeerders blijven weg, vervaagde advertentieposters prijzen bedrijven aan die allang niet meer bestaan en jongeren verlaten massaal het gebied, op zoek naar betere vooruitzichten. Buiten de stad zijn ook de eeuwenoude boerderijen verlaten. Er staan nu hypermoderne bedrijven, die in handen zijn van gigantische agrarische firma’s, vaak met schimmige banden met de politiek. De gewassen worden met drones besproeid en maïs wordt in laboratoria geperfectioneerd om vooral sneller en groter te groeien.

Rechercheur Riley Fisher, onlangs bevorderd tot onderzoeksleider bij de politie van Black Hawk County, leidt een onderzoek naar moorden op verschillende vrouwen uit de buurt. Ze is geschokt te ontdekken dat een van de slachtoffers een oude vriendin van haar is – uit een tijd waar ze liever niet aan wordt herinnerd. Terwijl ze dieper in de zaak duikt, geholpen door Logan Wood, een voormalige rechercheur, ontdekt Riley dat sommige dingen niet vergeten kunnen worden.

De cover

Op de cover staat een vervallen stal met een windmolen ernaast. De lucht is dreigend. Dit zorgt voor een mysterieuze uitstraling. Door de zin onder de titel ‘Een gruwelijke vondst in een maisveld schokt politie rechercheur Riley Fisher’, word ik extra nieuwsgierig en dit heeft er voor gezorgd dat ik de achterflap ben gaan lezen.

De auteur

Erin Young schreef eerder historische bestsellers onder de naam Robyn Young. Youngs boeken verschijnen in 22 landen en 19 talen. Er werden al bijna twee miljoen exemplaren van verkocht.

Het verhaal

In Black Hawk Country is er veel verlaten. De ouderwetse boerderijen zijn verdwenen en hiervoor in de plaats zijn hypermoderne bedrijven, die in handen zijn van gigantische agrarische firma’s, ontstaan, die er voor zorgen dat de mais die geplant is, sneller groeit en er een grotere oogst is. Deze bedrijven hebben vaak een schimmige band met de politiek. De gewassen worden met drones besproeid en de maïs worden continue in laboratoria geperfectioneerd, zodat ze nog sneller volgroeid zijn en er meer opbrengst is.

Rechercheur Riley Fisher, is onlangs bevorderd tot onderzoeksleider bij de politie van Black Hawk Country. Als het lichaam van een jonge vrouw in een maïsveld gevonden wordt, krijgt zij het onderzoek toegewezen. Ze is geschokt als blijkt dat dit een vriendin uit een ver verleden van haar is. Door haar wordt ze opnieuw herinnerd aan een tijd die ze het liefst vergeet. Terwijl ze steeds dieper in de zaak duikt en er ook meer moorden gebeuren wordt ze geholpen door Logan Wood, een voormalig rechercheur die aan haar team is toegevoegd. Ze ontdekt dat sommige dingen nooit vergeten kunnen worden. Zal ze de dader(s) kunnen achterhalen?

Mijn mening

Ik had dit boek niet in de aanbiedingsfolder zien staan, wellicht dat ik er overheen gekeken heb, maar had hem wel al verschillende keren op online webwinkels gezien en toen was mijn interesse al gewekt. Dus toen hij onverwachts hier in de bus viel, ging hij al snel op onze recensie-stapel.

Ik begon dan ook ontzettend enthousiast dit verhaal te lezen, maar werd al snel verward door de vele namen die in het verhaal voorkomen. Het boek heeft twee verhaallijnen, aan de ene kant de moorden, en het onderzoek hiernaar en aan de andere kant de verhaallijn over de productie van maïs en dan vooral de manier hoe je zo snel mogelijk zo veel mogelijk maïs kunt produceren. Doordat deze verhaallijnen ook weer zijdraadjes hebben, wordt het allemaal behoorlijk verwarrend en hierdoor zat er ook absoluut geen vaart in het verhaal.

Ik heb op enig moment gedacht om te stoppen met het lezen van dit boek, echter ik las ook dat het verhaal op een bepaald moment een wending zou krijgen waardoor er meer vaart in het verhaal zou komen. Dus besloot ik toch door te worstelen. En jawel, op ongeveer tweederde van het verhaal werd het dan toch nog iets, maar voor mijn gevoel veel te laat in het verhaal. Op dat moment vindt er een wending in het verhaal plaats en het lijkt bijna of je een ander boek aan het lezen bent. De spanning is opeens aanwezig, er komt vaart in het verhaal en het boek is opeens veel lastiger aan de kant te leggen. De puzzelstukjes beginnen langzaam op hun plek te vallen. In dit laatste deel van het verhaal worden de moorden ook specifieker beschreven en hier houd ik van. In het begin worden de verwondingen ook duidelijk omschreven, maar toch op de een of andere manier minder gedetailleerd waardoor het afstandelijker over komt.

De hoofdpersonages zijn redelijk goed uitgewerkt, al worden bepaalde verhoudingen pas laat in het verhaal duidelijk en vroeg ik me dus lange tijd af hoe het nu in elkaar zat. Dit vond ik op zich jammer, aangezien opheldering daarvan, vroeger in het verhaal, de spanning in het begin wellicht had kunnen bevorderen. Nu wordt alles in het laatste deel van het boek gestopt.

Het boek heeft een einde waarbij je het vermoeden krijgt dat het verhaal een vervolg krijgt. Zo is rechercheur Riley Fisher en haar team ook neergezet, maar helaas heeft dit deel mij niet kunnen overtuigen om een volgend boek op te pakken en te gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Hebzucht

Gegevens van dit boek:
Titel: Hebzucht
Auteur: Erin Young
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Mariëtte van Gelder
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 352
ISBN paperback: 9789022595862
ISBN e-book: 9789402318548
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge