Elvin Post – Geen weg terug

We werden door uitgever De Fontein benaderd of wij interesse hadden in een recensie-exemplaar van ‘Geen weg terug’ geschreven door Elvin Post. Aangezien we al meer boeken uit de ‘Politie niet betreden’-serie gelezen hadden en de korte inhoud ons aansprak, hoefden we niet lang te twijfelen en hebben we meteen terug gemaild dat we hier zeker interesse in hadden. Al vrij snel daarna viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer Eva en haar vriendinnen Anna, Fleur en Kim midden in de nacht na een schoolfeest naar huis fietsen, stuiten ze op een auto die met geopende portieren op de weg staat. Ernaast liggen twee mannen in een grote plas bloed. Als Eva de politie wil bellen, ziet Fleur een tas met geld in de auto. Hoewel Eva en Anna er geen goed gevoel bij hebben, neemt Fleur de tas mee. maar dan blijkt dat een van de mannen nog leeft. Hij hoort bij een groep zware criminelen…

De cover

Op de cover staan vier jonge vrouwen, ze zijn als silhouet te zien, ze staan volgens mij op een landweg. Om hun heen staan allemaal briefjes van 100 euro. De quote ‘Wat zou jij doen als je een tas met 80.000 euro vindt?’ maakt me nieuwsgierig en deze quote in combinatie met de band ‘Politie niet betreden’ zou er in de boekhandel zeker voor gezorgd hebben dat ik het boek opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Elvin Post is bekend van zijn thrillers voor volwassenen, waaronder ‘De cursus’ en ‘Vals beeld’. Hij won verschillende prijzen met zijn boeken. ‘Geen weg terug’ is Elvins eerste jeugdthriller.

Het verhaal

De vriendinnen Eva, Anna, Fleur en Kim komen midden in de nacht terug van een schoolfeest. Ze besluiten door een verlaten tunnel te fietsen en na deze tunnel stuiten ze op een auto die met geopende deuren op de weg staat. Ze zien al snel dat er twee mannen naast de auto liggen. Ze liggen beiden in een grote plas bloed. Eva wil de politie bellen, maar Fleur ziet een tas in de auto staan en voor ze het beseffen heeft Fleur de tas gepakt en deze blijkt vol met geld te zitten. Fleur beslist dat ze de tas meenemen en ze fietsen snel weg. Eva en Anna hebben er geen goed gevoel bij, maar laten zich overbluffen door Fleur. Als Eva weg wilt fietsen meent ze dat een van de twee mannen nog leeft, maar ze wordt door Fleur voor gek verklaard… Dan blijkt dat hij inderdaad nog te leven en tot een groep zware criminelen te behoren…

Boektrailer

Mijn mening

Elvin Post kende ik tot nog toe alleen van naam van verschillende volwassenen thrillers die hij geschreven heeft. Ik had nog niks van zijn hand gelezen. Waarom niet, vraag ik me, na het lezen van deze jeugdthriller, zeer zeker af, want wat een toegankelijke schrijfstijl heeft Post. Het verhaal begint met een proloog vertelt vanuit Eva. Eva voelt zich niet goed en ze twijfelt of ze haar ouders het geen wat gebeurd is moet vertellen. Je weet dan nog niet goed wat er aan de hand is. Maar het gaat om een briefje waarop staat ‘Praat met niemand of ze sterft’. Dit zorgt er voor dat ik de pagina snel omsla. Ik wil weten wat er aan de hand is. Hierna gaan we tien dagen terug in de tijd en begint het verhaal rustig, de vriendinnen verheugen zich op het schoolfeest en maken allerlei plannen. Je merkt dat Post zich ook goed in de jongeren kan verplaatsen. Ook merk je dat Post er goed over nagedacht heeft hoe jongeren reageren op een tas met geld en hoe verschillend jongeren hier in zijn. De vier vriendinnen, die ook de hoofdpersonages zijn in het verhaal, zijn neergezet als levensechte personages. Dit zou zomaar je buurmeisje kunnen zijn.

Het boek is van begin tot einde spannend en ik merkte dat ik het boek echt niet aan de kant kon leggen. Ik las deze dan ook op een avond in één ruk uit. Het boek was te goed om me te laten storen door andere zaken. Ik had het gevoel alsof ik zelf bij de vier vriendinnen aanwezig was. Doordat het verhaal vanuit Eva en Anna verteld wordt, weet je als lezer meer dan de vier vriendinnen en hierdoor had ik soms echt de neiging om hardop te roepen ‘Doe dat nou niet’. Maar dat had natuurlijk weinig nut, maar dat laat duidelijk zien hoe ik in het verhaal zat.

De ‘Politie niet betreden’-serie heeft altijd herkenbare en hedendaagse thema’s. Dit zie je in dit boek ook weer terug. Er zijn steeds meer bende-liquidaties in Nederland en de jeugd wordt steeds vroeger zelfstandig en van geld afhankelijk. Dus de keuze wat zou jij doen als je een onbeheerde tas met geld zou zien staan is niet eens zo’n gekke vraag. En ik denk dat heel veel mensen zouden twijfelen wat ze dan zouden doen, laten staan of het geld meenemen?

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Geen-weg-terug

Gegevens van dit boek:
Titel: Geen weg terug
Serie: Politie niet betreden
Auteur: Elvin Post
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s hardcover: 256
Aantal pagina’s e-book: 189
Verteller luisterboek: Desi van Doeveren
Duur luisterboek: 05:18:25
ISBN hardcover: 9789026160141
ISBN e-book: 9789026160806
ISBN luisterboek: 9789026161094
Prijs hardcover: € 15,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge