Ellie Dean – Voor altijd

In de aanbiedingsfolder zagen we dat het zesde deel uit de ‘Een veilige haven’-serie zou verschijnen, en aangezien ik de voorgaande delen met erg veel plezier gelezen had, wist ik dat ik dit zesde deel ook weer zou willen lezen. Dus na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger dan ook met een pakketje aan de deur. Hier willen we uitgeverij de Fontein uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Engeland, 1942. Op de vlucht voor haar gewelddadige echtgenoot ziet de achttienjarige Ruby Clark geen andere uitweg dan Londen te verlaten. Ze pakt de eerste de beste trein die vertrekt, en zo eindigt ze in het haar onbekende Cliffehaven.

In eerste instantie lijkt ze goed terechtgekomen te zijn. Ze krijgt een baan bij een plaatselijke fabriek en vindt een kamer bij een ogenschijnlijk aardig echtpaar Maar schijn bedriegt… Opnieuw moet Ruby vluchten, en pas als Peggy Reilly haar verwelkomt in de warmte van haar pension Beach View durft ze voorzichtig te hopen op een betere toekomst.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een koffer in de hand. Ik stel me voor dat dit Ruby is, al heeft ze, voor mijn gevoel hier voor te chique kleding aan. Op de achtergrond is een steegje te zien, die uitkomt op de zee. De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen en hierdoor zou deze mij zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Ellie Dean woont en werkt in een klein dorpje op het platteland van Engeland. ‘Voor altijd’ is het zesde boek in de serie ‘Een veilige haven’, die begon met ‘Een nieuw begin‘, ‘Ver van huis‘, ‘Geef nooit op‘, ‘Een groot hart‘ en ‘Altijd in mijn hart‘.

Het verhaal

Engeland, 1942. Ruby is getrouwd met de gewelddadige Ray Clark. Als het tot een gruwelijk handgemeen komt, slaat Ruby op de vlucht en verlaat ze haar geliefde Londen. Ze neemt de eerste de beste trein die vertrekt en komt zo in het onbekende Cliffehaven aan.

Na een nacht op het station doorgebracht te hebben, krijgt ze een kamer toegewezen bij een ogenschijnlijk aardig echtpaar. Maar schijn bedriegt… Ruby moet opnieuw op de vlucht slaan, maar deze keer krijgt ze hulp en wordt ze liefdevol opgevangen door Peggy Reilly. Ze wordt verwelkomt in de warmte van pension Beach View en eindelijk durft ze langzaam te hopen op een betere toekomst.

Mijn mening

‘Voor altijd’ is alweer het zesde deel in de ‘Een veilige haven’-serie, en ze zijn stuk voor stuk pareltjes om te lezen. Ik kijk iedere keer weer opnieuw uit naar het volgende deel. Ondertussen zijn er in het Engels reeds achttien delen verschenen van deze serie, dus voorlopig kunnen we nog even vooruit in deze serie.

In dit zesde deel starten we in Londen, waar Ruby in een appartementje woont en het erg moeilijk heeft, omdat haar man Ray haar kort houdt en haar regelmatig mishandelt. Ze is nog herstellende van haar laatste mishandeling, maar omdat haar man vindt, dat ze kan gaan werken in het café, zal ze hoe dan ook moeten gaan. Je merkt meteen dat Ruby het absoluut niet makkelijk heeft en veel te stellen heeft met haar echtgenoot.

Als je het boek opent valt meteen op dat er deze keer een stamboom voorin het boek zit. Dit is wel een leuk extraatje om even terug te kijken, wie wie nu alweer is in de familie van Peggy en Jim en hoe de verhoudingen zijn. Echter deze heb je niet nodig tijdens het lezen. Achter in het boek vind je ook nog een plattegrond van Cliffehaven. Door de beeldende schrijfstijl kon ik me Cliffehaven altijd al levendig voorstellen, maar door de plattegrond heb je een nog beter beeld van het kleine plaatsje en hoe alles strategisch ten opzichte van elkaar ligt. Ik vraag me dan alleen weer af, waarom wordt dit pas in het zesde deel toegevoegd wordt, want in de voorgaande delen heb ik dat nooit gezien.

Als ik in een boek van de ‘Een veilige haven’-serie ga lezen heb ik altijd een gevoel van thuiskomen op het moment dat we in Cliffehaven aankomen. Dit is ook nu weer het geval. En ondanks dat Ruby niet meteen in pension Beach View terecht komt, is Peggy wel meteen op de hoogte van dit meisje en merk je dat haar moederlijke gevoelens al snel om de hoek komen, ook al kan ze zelf op een bepaald moment niet zoals ze wilt.

De personages zijn ook deze keer weer bijzonder goed uitgewerkt, waardoor je een goed beeld van ze krijgt. De bekende personages leer je ieder deel weer wat beter kennen en de nieuwe personages sluit je ook meteen in je hart. Zo is Ruby zo uitgewerkt dat je haar twijfels, de pijn, het gebrek aan vertrouwen bijzonder goed kunt begrijpen en heel goed aanvoelt onder het lezen en je echt met deze jonge vrouw meeleeft. Tijdens het lezen hoop je gewoon dat het allemaal goed komt met haar.

Ook is er in dit deel een bijzondere rol weggelegd voor Doris, de zus van Peggy. De altijd norse en autoritaire vrouw, krijgt deze keer ook een kwetsbare rol en hierdoor leer je Doris van een andere kant kennen en begrijp ik ook beter waarom Peggy toch zoveel van Doris pikt. Dit past echt bij het verhaal en ik heb genoten van deze verhaallijn.

Het is bijzonder hoe Dean er iedere keer weer een bijzonder verhaal van weet te maken, ondanks dat bijna alles zich in dit kleine dorp afspeelt. De delen zijn op zich losstaand te lezen, maar ik denk dat op een bepaald moment er dan iets te veel losse personages aanwezig zijn, die je wel allemaal kent, als je alle delen uit de serie leest. En dit is absoluut geen straf, want ieder deel uit de serie is een genot om te lezen. Ik kijk in ieder geval weer uit naar een nieuw deel in deze serie. En deze staat gelukkig ook alweer aangekondigd. Een mooie toekomst, het zevende deel in de serie, kunnen we in november verwachten.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Voor-altijd

Gegevens van dit boek:
Titel: Voor altijd
Serie: Een veilige haven
Auteur: Ellie Dean
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Yolande Ligterink
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 427
Verteller luisterboek: Wivineke van Groningen
Duur luisterboek: 13:26
ISBN paperback: 9789026164583
ISBN e-book: 9789026164590
ISBN luisterboek: 9789026164606
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge