Ellie Dean – Ver van huis

In de catalogus van uitgeverij De Fontein zagen we dat het tweede deel van de ‘Ver van huis’-serie zou verschijnen. Aangezien het eerste deel ‘Een nieuw begin‘ mij erg goed bevallen was, hoefde ik niet lang na te denken. Dit deel wilde ik ook lezen. Dus een mailtje naar de uitgever gestuurd en we kregen al snel positief antwoord. En niet lang na verschijning vonden wij dan ook ons exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Engeland, 1940. Verpleegster Polly Brown wordt overgeplaatst naar het ziekenhuis van Cliffehaven, waardoor ze bij haar man Adam kan zijn die in een militair hospitaal in de buurt ligt. Hun 5-jarige dochtertje Alice stuurt ze naar hun familie in Canada, waar het meisje veilig zal zijn, en zelf huurt ze een kamer in het Beach View House van Peggy Reilly. Maar dan krijgt Polly een telegram dat het schip waarmee Alice naar Canada zou varen tot zinken is gebracht door de nazi’s…

De cover

De cover lijkt op de cover van het eerste deel. En ik moet ook meteen denken aan de boeken van Diney Costeloe. En beide auteurs hebben ongeveer dezelfde meeslepende schrijfstijl. De cover trekt meteen mijn aandacht. Door de omgeving en kledingstijl moet ik meteen denken aan de periode rond de tweede wereldoorlog. En in die periode speelt het boek zich natuurlijk ook af. Doordat deze periode mijn interesse heeft zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Ellie Dean woont en werkt in een klein dorpje op het platteland van Engeland, waar het rustig genoeg is om zonder afleiding te kunnen schrijven. 

Het verhaal

Polly is getrouwd en heeft een dochtertje Alice. Als ze hoort dat haar man gewond is geraakt tijdens de oorlog en in het ziekenhuis in Cliffehaven ligt, besluit ze zich over te laten plaatsen naar dit ziekenhuis. Ze is tenslotte verpleegster. Maar omdat Cliffehaven niet echt veilig is, heeft ze besloten dat haar dochtertje met de rest van haar familie op de boot meegaat naar Canada. Als ze via een lange treinreis in Cliffehaven aankomt, neemt ze een kamer in het Beach View House van Peggy Reilly. Peggy is nog altijd even zorgzaam en wil voor al haar inwonende gasten het beste. Het herstel van Polly’s man Adam gaat niet zo voorspoedig dan verwacht en als ze dan ook nog een heel slecht bericht krijgt over het schip waar Alice mee onderweg was naar Canada lijkt haar wereld in te storten…

Mijn mening

Ik heb het eerste deel van ‘Een veilige haven’ met veel plezier gelezen en keek dan ook echt uit naar dit tweede deel. En ik merkte dat ik al snel weer in het verhaal zat. Ik moest heel even schakelen voordat ik weer precies wist wie wie was, maar dat kwam ook vooral doordat het eerste stuk zich niet in Cliffehaven afspeelde. Dus ik kon de link even niet leggen bij de personages, maar dat is ook logisch, het waren nieuwe personages. 🙂

De schrijfstijl was net als bij het eerste deel weer erg aangenaam. Ellie Dean weet spanning in het verhaal te brengen, waardoor je steeds nieuwsgierig blijft hoe het verhaal verder gaat. Ook schrijft Dean erg beeldend, waardoor de personages tot leven komen en je echt met hun mee kunt leven. Natuurlijk kenden we Peggy al van ‘Een nieuw begin’ echter is dit tweede deel ook goed losstaand te lezen. De belangrijkste informatie die er toe doet vanuit het eerste deel wordt opnieuw benoemd, waardoor je geen belangrijke feiten mist als je het eerste deel niet zou hebben gelezen. Maar als je van historische romans over de tweede wereldoorlog houdt, kan ik je alleen maar aan raden bij het eerste deel te beginnen. Want beide delen zijn met gevoel geschreven.

Ellie Dean geeft een goed beeld hoe de oorlog van invloed was op de gewone burger, en hoe zij noodgedwongen moesten dealen met alle maatregelen en regels. En je leest hoe ze ondanks alles toch het beste proberen te maken van deze moeilijke tijd. Je leest over jonge vrouwen en mannen die hun uitjes missen en proberen, ondanks de oorlog, toch hun dromen na te jagen. Maar dat er zelfs tijdens de oorlog nog mensen zijn die deze dromen willen vernietigen. Dit blijft denk ik echt iets wat altijd voor zal komen.

Als je net als mij geniet van dit soort romans, kan ik je geruststellen. We hoeven niet al te lang te wachten op het derde deel in ‘Een veilige haven’-serie, want op 12 oktober verschijnt ‘Geef nooit op‘.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Ver-van-huis

Gegevens van dit boek:
Titel: Ver van huis
Auteur: Ellie Dean
Serie: Een veilige haven
Uitgever: De fontein
Vertaald door: Yolande Ligterink
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 289
Verteller luisterboek: Wivineke van Groningen
Duur luisterboek: 12:19:23
ISBN paperback: 9789026151606
ISBN e-book: 9789026151613
ISBN luisterboek: 9789026155147
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge