Ellie Dean – Een groot hart

De boeken van Ellie Dean lees ik altijd met erg veel plezier. Dus toen ik in de aanbiedingsfolder van uitgeverij De Fontein zag dat er weer een nieuw deel in de ‘Veilig haven’-serie verscheen, hoefde ik niet lang na te denken. Dit was een boek wat ik weer graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een bevestiging en rond de verschijningsdatum konden we hem al snel vinden in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Londen, 1941. De jonge Julie Harris werkt als verpleegster in Londen. Door een bombardement verliest ze in één klap haar familie, behalve haar pasgeboren neefje William die als enige overleeft. Julie wil William dolgraag bij zich houden, maar dat is niet makkelijk als ongetrouwde jonge vrouw. De enige die haar misschien kan helpen is haar veel oudere zus Eileen, die in het kustplaatsje Cliffehaven woont. Julie ziet geen andere oplossing dan de trein te pakken, in de hoop dat ze daar een veilige haven vindt voor haarzelf en kleine William…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een kinderwagen. Op de achtergrond staan huizen. Ik stel me voor dat dit Julie is die in Cliffhaven is. De cover is in dezelfde stijl als de andere boeken uit deze serie. Ook de boeken van Diney Costeloe zijn altijd in deze stijl en beide auteurs hebben boeken die ik altijd graag lees, dus dit boek zou me zeker weer opgevallen zijn in de winkel.

De auteur

Ellie Dean woont en werkt in een klein dorpje op het platteland van Engeland, waar het rustig genoeg is om zonder afleiding te kunnen schrijven.

Het verhaal

Julie Harris werkt als vroedvrouw en wijkverpleegkundige in Londen. Het is 1941. De oorlog woedt en door een bombardement raakt ze haar hele familie kwijt. Haar zusje is hoog zwanger en ook zij overleeft de bevalling niet. De enige die zij nu nog heeft is haar pasgeboren neefje William. Julie heeft haar zusje beloofd dat ze William zal opvoeden, en ze is vastbesloten om hem bij zich te houden, maar als ongetrouwde jonge vrouw is dat niet makkelijk. Ze heeft nog een veel oudere zus Eileen, die in het kustplaatsje Cliffehaven woont, maar waar ze al jaren geen contact meer mee heeft. Dit lijkt haar de enige oplossing. Misschien kan Eileen helpen. Ze neemt de trein naar Cliffehaven en hoopt daar een veilige plek voor zichzelf en kleine William te vinden…

Mijn mening

‘Een groot hart’ is het vierde deel in de ‘Een veilige haven’-serie en tot nog toe was ieder deel een aanrader om te lezen. Dit was bij dit vierde deel ook weer het geval. Vanaf de eerste pagina zit je meteen in het verhaal en merkte ik dat ik het boek, in mijn geval de e-reader, maar met moeite aan de kant kon leggen.

Het verhaal begint dat Londen gebukt gaat onder de zware bombardementen die de stad teisteren. Julie Harris is wijkverpleegkundige en vroedvrouw en is daardoor veel onderweg, ook tijdens de heftige bombardementen. Ze waagt haar leven regelmatig om een nieuw leven geboren te laten worden. Julie is een personage die je meteen in je hart sluit. Ze is wat naïef wellicht, maar ze staat altijd voor een ander klaar. Ze woont in de zusterflat, en heeft veel zorgen om haar jongere zusje Franny die ongehuwd zwanger is van Billy, maar wel vaste plannen hebben om te trouwen als Billy verlof heeft. Julie begeleidt haar zusje en wil er voor haar zijn als de bevalling begint, maar dit loopt helaas anders. En als ze na een moeizame nacht thuis komt, krijgt ze het bericht dat ze snel naar het ziekenhuis moet omdat haar zusje daar bevallen is.

Dan verandert alles snel en staat Julie er opeens alleen voor met haar nieuwe neefje. Ze verhuist naar Cliffehaven en vanaf dat moment heb je ook als lezer weer het gevoel van thuiskomen. Je kent Cliffehaven uit de voorgaande delen en Beach View komt natuurlijk alweer snel in beeld. En vanaf dat moment voelt het heerlijk vertrouwd en ondanks dat er veel gebeurd is er ook een feest van herkenning door de bekende personages uit de voorgaande delen. Ik heb vooral een zwak voor de slechthorende mevrouw Finch. Tijdens de periode in Cliffehaven ervaar je als lezer hoe het is om te leven met voedselgebrek, schuilen voor bombardementen, het verschil tussen man en vrouw in die tijd en omgaan met verlies. Dit weet Dean op zo’n mooie manier op te schrijven dat je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent en je het ook bijna zelf ervaart.

Gelukkig is de ‘Een veilige haven’ in het Engels nog lang niet afgelopen, in het Engels zijn al 18 boeken in deze serie verschenen en ik hoop dan ook dat deze nog allemaal in het Nederlands volgen, want één ding is zeker, deze serie verveelt nog lang niet.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

een-groot-hart

Gegevens van dit boek:
Titel: Een groot hart
Serie: Een veilige haven
Auteur: Ellie Dean
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Yolande Ligterink
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 304
Verteller luisterboek: Tanneke Hartzuiker
Duur luisterboek: 11:49:29
ISBN paperback: 9789026159893
ISBN e-book: 9789026159909
ISBN luisterboek: 9789026159916
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge