Ellie Dean – Altijd in mijn hart

In de aanbiedingsfolder zagen we dat er een nieuw boek van Ellie Dean zou verschijnen. Aangezien ik de voorgaande delen van de ‘Een veilige haven’-serie met veel plezier gelezen heb, was ik ook erg benieuwd naar dit vijfde deel in deze serie. Na een mailtje naar de uitgever, ontvingen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum ontvingen we een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Engeland, 1941. De zusjes Sarah en Jane zijn van Singapore naar Engeland gevlucht, maar net als ze denken eindelijk veilig te zijn, ontvangen ze een naar bericht…

Singapore, 1941. Als de Japanse troepen Singapore invallen, worden zusjes Sarah en Jane Fuller door hun ouders naar Engeland gestuurd, om de oorlog door te brengen bij hun oudtante. Als ze aankomen in Cliffehaven, komen de meisjes voor een onplezierige verrassing te staan. Gelukkig vinden ze een kamer in het pension van Peggy Reilly, maar naarmate het nieuws over de gebeurtenissen in Singapore verslechtert, vrezen Sarah en Jane dat hun dierbaren voor altijd verloren zijn…

De cover

Op de cover zien we twee jonge vrouwen met ieder een koffer in de hand, door een smal steegje lopen. Ik stel me voor dat dit Sarah en Jane zijn die door Cliffehaven lopen. De cover geeft mij het gevoel dat ik terug in de tijd ga, door de kleding en de oude gebouwen. Hierdoor zou het boek mij zeker opgevallen zijn in de (online) boekhandel.

De auteur

Ellie Dean woont en werkt in een klein dorpje op het platteland van Engeland, waar het rustig genoeg is om zonder afleiding te kunnen schrijven.

Het verhaal

Het is 1941 als de Japanse troepen Singapore binnenvallen. De zusjes Sarah en Jane Fuller worden door hun ouders naar Engeland gestuurd. Er wonen twee oudtantes die ze een telegram gestuurd hebben om de meisjes op te vangen. Zonder op tegenbericht te wachten worden de meisjes op de boot naar Engeland gezet. Eenmaal aangekomen in Engeland moeten ze de trein naar Cliffehaven nemen waar de twee oudtantes wonen. Echter op het eerste adres aangekomen, blijkt het huis onbewoonbaar. De zusjes besluiten hun andere oudtante op te zoeken. Echter hier komen ze van een koude kermis thuis.

Na een moeilijke nacht in het stadhuis vinden ze een kamer in het pension van Peggy Reilly. De nieuwsberichten over Singapore worden steeds heftiger en Sarah en Jane vrezen dat ze hun dierbaren voor altijd verloren hebben….

Mijn mening

Dit is alweer het vijfde deel in de ‘Een veilig haven’-serie. De eerdere delen las ik met veel plezier. Dus ik was uiteraard erg benieuwd naar dit nieuwe deel in deze serie. ‘Altijd in mijn hart’ begint anders dan de andere delen. In het begin zijn we in Singapore en ik vroeg me echt af waar dit verhaal heen moest gaan. In Singapore heerst een heel andere cultuur dan in Europa in die tijd. In Singapore is het nog zo dat ze voor alles personeel hebben zoals een kok en dienstmeisje, terwijl het gezin Fuller niet eens tot de rijkste blanken van Singapore behoort. Jane Fuller wordt neergezet als een meisje die door een ongeluk wat achterblijft. Hierdoor wordt ze erg beschermd opgevoed. Sarah wordt dan ook op het hart gedrukt dat ze erg goed op haar zusje moet letten.

Eenmaal in Engeland wordt het verhaal weer vertrouwd en komen de bekende personages ook weer voorbij. Dean weet oude, bekende, personages en nieuwe personages goed samen te brengen in een verhaal en hierdoor komt het verhaal geloofwaardig over. Je merkt dat ze gevoelens en emoties steeds weer op een mooie manier weet te omschrijven. Ik kan me hierdoor perfect inleven in de verschillende personages. Doordat Dean ook steeds thema’s die echt met de oorlog te maken hebben, zoals verlies, verdriet, ziekte en de oorlog zelf natuurlijk, naar voren brengt krijgt het verhaal diepgang, maar door dat ze ook de familiebanden, liefde en voor elkaar klaar staan en naar elkaar om zien, steeds als belangrijke thema’s brengt blijft het verhaal luchtig en hebben de serieuzere thema’s nergens de overhand. Hierdoor leest het verhaal fijn en wil je steeds verder lezen om even in dit warme bad van het pension van Peggy te verdwijnen, want ondanks alle ontberingen weet ze er iedere dag toch een mooie dag van te maken met een kopje thee en een lekkere maaltijd. En vooral Ron met zijn hond Harvey heb ik in mijn hart gesloten. Het is echt een ruwe bolster, blanke pit. Zo hebben de vaste personages allemaal hun vaste gewoontes die je echt iedere keer weer herkent en hierdoor voelt het altijd een beetje als thuiskomen als je een boek uit deze serie leest.

De verhalen over de oorlog mogen nooit vergeten worden, en ik denk, ook als je weinig kennis van de oorlog hebt, zijn dit mooie verhalen om toch een beetje kennis te maken met de moeilijke tijd die de gewone burger tijdens de oorlog moest doorstaan. De oorlog heeft niet de overhand, maar je krijgt er toch voldoende van mee, om, ook als je weinig kennis van de oorlog hebt, een goed beeld te kunnen vormen van de ontberingen in deze tijd.

Ik zag het zesde deel in deze serie ‘Voor altijd‘ al weer aangekondigd staan en deze verschijnt gelukkig alweer snel. Deze staat voor 20 mei aangekondigd en na de korte inhoud gelezen te hebben, beloofd dit ook weer een erg mooi verhaal te worden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

altijd-in-mijn-hart

Gegevens van dit boek:
Titel: Altijd in mijn hart
Serie: Een veilige haven
Auteur: Ellie Dean
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Yolande Ligterink
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 326
Verteller luisterboek: Wivineke van Groningen
Duur luisterboek: 14:26:00
ISBN paperback: 9789026159923
ISBN e-book: 9789026159930
ISBN luisterboek: 9789026159947
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge