Ellen Marie Wiseman – De verdwenen meisjes van Willowbrook

Ik zag dit boek aangekondigd staan en deze roman leek mij niet zo standaard te zijn. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik overtuigd, dit boek wilde ik lezen. Nadat ik de uitgever gemaild had, kregen we al snel een positief antwoord, en rond de verschijningsdatum, viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Mozaïek uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Sage en Rosemary Winters zijn een eeneiige tweeling. Ze lijken als twee druppels water op elkaar, maar Sage heeft altijd geweten dat er iets met haar gevoelige zusje aan de hand was en voelde van jongs af aan de neiging haar te beschermen. Wanneer Rosemary op tienjarige leeftijd overlijdt aan een longontsteking, stort Sage’ wereld in.

Zes jaar later mist Sage Rosemary nog steeds verschrikkelijk. Totdat ze een schokkend geheim ontdekt: Rosemary is helemaal niet overleden, maar naar de grimmige Willowbrook State School gestuurd, een instelling voor kinderen met een beperking. Sage gaat op onderzoek uit, vastbesloten om haar zusje te vinden. Maar eenmaal binnen blijkt Rosemary spoorloos verdwenen… en denkt iedereen dat Sage Rosemary is.

Er blijken zich gruwelijke misstanden af te spelen binnen de muren van Willowbrook en wie eenmaal binnen is, komt er niet gemakkelijk meer uit. Zal Rosemary ooit nog kunnen ontsnappen?

De cover

Op de cover lopen twee meisjes hand in hand. Één meisje heeft zwart haar en het andere meisje heeft rood haar. Als het een eeneiige tweeling is zou het logischer zijn als de meisjes op de cover vrijwel identiek zouden hebben uitgezien. Dit vind ik persoonlijk wel jammer. De cover en dan vooral de titel maakt mij nieuwsgierig waardoor ik het boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Ellen Marie Wiseman schrijft indringende historische romans, waarin ze graag een nieuw licht werpt op de geschiedenis. Eerder schreef ze o.a. ‘De pruimenboom’ en ‘Olifantenmeisje’. Haar boeken zijn in achttien talen vertaald.

Het verhaal

Sage is geboren als een eeneiige tweeling. Haar tweelingzus Rosemary en zij lijken als twee druppels water op elkaar, maar Sage heeft altijd geweten dat haar zusje anders was. Ze was gevoelig en Sage had van jongs af aan de neiging om haar te beschermen. Rosemary overlijdt op tienjarige leeftijd aan een longontsteking en Sage’ wereld stort in.

Zes jaar later vangt Sage toevallig een telefoongesprek van haar stiefvader op. Ze mist haar zusje Rosemary nog steeds verschrikkelijk en ze komt tot een verschrikkelijke ontdekking. Haar zusje is helemaal niet gestorven, maar zes jaar geleden naar Willowbrook State School gestuurd, een school voor kinderen met een beperking. Sage besluit meteen op onderzoek uit te gaan, om haar zusje te vinden. Maar als ze op Willowbrook State School aankomt blijkt Rosemary spoorloos verdwenen… en iedereen denkt dat Sage Rosemary is.

Het is gruwelijk binnen de muren van Willowbrook. Zal Sage duidelijk kunnen maken dat ze Rosemary niet is? En kan ze ooit nog uit Willowbrook ontsnappen?

Boektrailer

Mijn mening

Het verhaal is gebaseerd op getuigenissen, want Willowbrook State School heeft echt bestaan en dat maakt het verhaal misschien nog wel extra gruwelijk. Ik wist onder het lezen nog niet dat Willowbrook echt bestond, maar op de manier waarop geschreven was, had ik het gevoel dat het wel eens waargebeurde feiten kon bevatten, dus nadat ik het boek uit had, ben ik hier eens op gaan googlen en bleek dit inderdaad zo te zijn. Op dat moment komt het verhaal nog eens extra binnen.

Je weet dat Sage voor Rosemary aangezien wordt, en toch kwam dat wel even binnen. Hoe kan het dat zo klakkeloos aangenomen wordt dat zij Rosemary is. Maar aan de andere kant is het niet eens zo vreemd als je verder leest. Rosemary deed vaak alsof ze Sage was en hierdoor kan dit inderdaad voor verwarring zorgen, vooral doordat ze blijkbaar zo op elkaar lijken en de zorg nogal wat te wensen over laat. Echter de misstanden zijn gruwelijk en doordat deze zo levensecht beschreven worden door Wiseman moet het al bijna op waarheid gebaseerd zijn.

Sage blijkt een volhouder, want niemand gelooft haar, de dagelijkse routine is behoorlijk heftig en hierdoor wordt Sage soms wanhopig, maar ze wilt niet opgeven. De hoop om haar zusje ooit nog te zien zorgt ervoor dat ze vol blijft houden. Maar niet alleen de dagelijkse routine is heftig, ook gebeuren dingen die niemand mag weten en die er voor zorgen dat er echt gevaar dreigt voor Sage. Ze lijkt steeds dichter bij de waarheid te komen in de zoektocht naar Rosemary en hierdoor moet ze steeds beter uitkijken met wat ze doet. De enige die haar gelooft is de conciërge Eddie en hij probeert haar dan ook zoveel mogelijk te helpen. Eddie komt als een van de weinigen personages sympathiek over, en ik kan me voorstellen dat Sage zich echt verloren gevoeld heeft in dit gesticht.

Vooral het personage van Sage is goed uitgewerkt, de andere personages blijven wat oppervlakkiger, echter dit past goed bij het verhaal. Doordat het verhaal vanuit Sage verteld wordt en het ook vooral om haar gedachten gaat, is het voldoende dat zij diep uitgewerkt is en de andere personages wat oppervlakkiger blijven.

Het einde verraste me gigantisch en dit had ik echt niet aan zien komen. Hierdoor komt alles weer op losse schroeven te staan. Dit is een verhaal wat mij bij zal blijven en waarbij ik over een tijd nog steeds zal denken wat was dit een bizar verhaal.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De verdwenen meisjes van Willowbrook
Auteur: Ellen Marie Wiseman
Uitgever: Mozaiek
Vertaald door: Tobya Jong
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 329
Verteller luisterboek: Maartje van de Wetering
Duur luisterboek: 14:25:00
ISBN paperback: 9789023961437
ISBN e-book: 9789023961444
ISBN luisterboek: 9789023961451
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge