Ellen Lina – De burgerwacht

In de catalogus van uitgeverij De Fontein zagen we dat Ellen Lina een boek uit zou gaan brengen bij deze uitgever. Ik volgde Ellen Lina wel al langer op sociale media, maar had nog niet eerder een boek van haar hand gelezen. Nadat ik de cover gezien had en de korte inhoud gelezen had, was ik nieuwsgierig en hebben we de uitgever een mailtje gestuurd. We kregen al snel antwoord terug en rond de verschijningsdatum ontvingen we een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Kayleigh keert na jaren bij Defensie terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Ze wordt er weer extra geconfronteerd met het verlies van haar zusje Brenna, die twintig jaar eerder vermoord werd. Omdat Berkendijk al maanden wordt geteisterd door overvallen en inbraken, zijn de mannen in het dorp een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie. Wanneer Kayleigh een lijk in een bosmeertje ontdekt, is dat de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meer maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland en uiteindelijk treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw in een gele trenchcoat aan de rand van een meertje. Ik neem aan dat dit Kayleigh is die aan het bosmeertje staat. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen en het geel van de trenchcoat valt goed op, waardoor het boek mij ook zeker zou zijn opgevallen in de winkel.

De auteur

Ellen Lina werd in 1983 geboren in Arnhem en woont nu met haar gezin in Huissen. Ze rondde de PABO af en werd docent op het MBO, werkte als leerkracht op het speciaal onderwijs op Curaçao en werkt momenteel als trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs. Eerder schreef ze romans, spannende romans en thrillers.

Het verhaal

Kayleigh heeft jaren bij Defensie gewerkt en aardig wat traumatische ervaringen mee moeten maken, maar nu is het genoeg. Ze neemt ontslag, en keert terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Eenmaal thuis, merkt ze al snel dat Berkendijk veranderd is. Berkendijk wordt al maanden geteisterd door overvallen en inbraken. Als Kayleigh in het bosmeertje ook nog een lijk vindt, komt ze erachter dat de mannen in het dorp een burgerwacht gestart zijn, omdat de politie niet altijd op tijd aanwezig kan zijn in het afgelegen dorp. Na het vinden van het lijk volgen al snel nog enkele merkwaardige gebeurtenissen. Als er korte tijd later weer een dode gevonden wordt bij het meer wordt Berkendijk al snel het horrordorp van Nederland genoemd. En dan kan de familie van Kayleigh het noodlot wederom niet ontwijken…

Mijn mening

‘De burgerwacht’ was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Ellen Lina en dat is altijd afwachten of de schrijfstijl gaat bevallen. Ik merkte al vrij snel dat Ellen Lina een vlotte pen heeft en je echt het verhaal in getrokken wordt. Dit vind ik persoonlijk altijd erg prettig en dat zorgt er al snel voor dat ik alles om me heen vergeet en echt in het verhaal zit.

Het begint met een proloog. En na deze proloog kun je maar één ding heel snel de pagina omslaan om verder te lezen. De proloog belooft veel goeds. Hierna lezen we over iemand die weet dat er een hoop aan de hand is. Op dat moment weten we nog niet wie dit is. Daarna begint het eigenlijke verhaal pas en begint hoofdstuk 1 met de maandaanduiding April. Kayleigh neemt op dat moment ontslag en komt terug naar haar ouderlijk huis, waar ze al twintig jaar niet geweest is. Ik heb al vrij snel sympathie voor Kayleigh. Ze is een vrouw die doet wat moet en niet bang aangelegd is. Anders zou ze ook niet bij Defensie gewerkt hebben en het tot kapitein geschopt hebben. Ze is een vrouw met ballen. Ze is niet zo snel van de wijs te brengen en laat haar emoties niet zo snel zien. Hier komt ze soms wat kil over, maar dat past wel bij haar personage.

Als ze in Berkendijk komt overvallen haar een hoop gevoelens van twintig jaar geleden toen haar zusje gestorven is. Ze merkt al snel dat ze zich aangetrokken voelt tot de twee personen tot wie ze zich vroeger ook al aangetrokken voelde.

Er zijn naast de gewone hoofdstukken nog enkele hoofdstukken die met Romeinse cijfers aangeduid worden. Onder het lezen wordt al snel duidelijk wie deze hoofdstukken verteld en hierdoor weet je als lezer ook veel meer als de personages uit het boek. En desondanks blijft het verhaal spannend. Je kunt alleen maar doorlezen, want je wilt weten, waarom deze persoon het precies doet en wat zijn motivatie precies is.

Er zijn eigenlijk drie hoofdpersonages, namelijk Kayleigh, Sam en Tobias. Deze personages zijn dan ook het diepst uitgewerkt. De overige personages blijven wat vlakker, maar dat is geen enkel probleem, aangezien deze niet zo’n grote rol spelen.

De mannen en Kayleigh besluiten dat het na enkele lijken in Berkendijk tijd wordt om de burgerwacht professioneler aan te pakken en hier werd het verhaal voor mijn gevoel iets te overdreven. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een klein dorpje een commandowagen gaat aanschaffen, omdat deze zo noodzakelijk is. Echter, dit deed voor mijn gevoel niet veel afbreuk aan het verhaal en het bleef spannend. Ik zat regelmatig op het puntje van mijn stoel.

Dit was mijn eerste kennismaking met de schrijfstijl van Ellen Lina, maar dit zal zeer zeker niet het laatste boek van haar hand zijn, want dat Lina kan schrijven heeft ze zeer zeker bewezen met deze thriller.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-burgerwacht

Gegevens van dit boek:
Titel: De burgerwacht
Auteur: Ellen Lina
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller luisterboek: Ortál Vriend
Duur luisterboek: 11:09:17
ISBN paperback: 9789026157905
ISBN e-book: 9789026157912
ISBN luisterboek: 9789026160592
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 14,99
Prijs Luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge