Ellen Kruize Kok – Educated drugdealer

We werden door Ellen benaderd of we interesse hadden om haar boek te recenseren. Aangezien ik zelf, voor dat ik afgekeurd werd, in de apotheek gewerkt heb, was ik natuurlijk erg benieuwd naar dit boek. Het boek viel dan ook niet veel later in onze brievenbus. Hier willen we Ellen Kruize Kok dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een kijkje in het leven van een apothekersassistente. Lades vol tubes, vitrines vol tubes, witte jassen en een mysterieuze sfeer; ik heb het natuurlijk over de apotheek. Van lotions voor waterpokken tot gefluisterde vragen over Viagra®, als apothekersassistente maak je het allemaal mee.

Altijd al willen weten wat er nu precies gebeurt tussen het moment dat een arts jouw recept voorschrijft en je het recept mee naar huis krijgt? Schrijnende, leuke, sappige ervaringsverhalen lezen? Dan heb je het juiste boek gevonden! Geen geromantiseerde verhalen, maar gewoon zoals het er aan de andere kant van de balie aan toe gaat.

De cover

De cover is oud-roze en in een cirkel staat een mortier met stamper. Er bovenaan staat de auteursnaam en uitgever. Eronder staat de titel, met de ondertitel ‘Een kijkje in het leven van een apothekersassistente’. De cover zou me waarschijnlijk meteen opgevallen zijn in de boekhandel aangezien ik zelf in de apotheek gewerkt heb.

De auteur

Ellen Kruize Kok begon in 2005 als apothekersassistente. Sinds 2015 schrijft ze. Haar grote droom was om ervaringsverhalen uit de apotheek te delen met het grote publiek, die droom komt nu uit!

Mijn mening

Ik ben in de apotheek moeten stoppen met werken, aangezien mijn gezondheid mij in de steek liet en het werken niet meer ging, maar daarvoor kon je mijn werk bijna als mijn hobby zien. In het boek worden allemaal korte verhalen verteld van Ellen die o.a. over haar opleiding en stages en de verschillende aparte zaken die zij meemaakt. Daarnaast komen ook enkele gastauteurs voorbij die hun kant van het verhaal vertellen, zo vertelt een apothekersassistent uit het leger wat zijn taken zijn en dat die toch wel aardig afwijken van een normale apotheek.

Ik schreef op de socials al dat ik mij soms wat irriteerde onder het lezen, ik kon er in eerste instantie zelf niet goed de vinger op leggen, maar nadat ik er even over nadacht viel het op zijn plek. Ik heb zelf mijn laatste jaren in een bereidingsapotheek gewerkt en maakte dus alles wat niet kant en klaar te krijgen was. Dit vond ik zelf erg uitdagend en afwisselend en hier wrong het voor mij een beetje. Ik werk natuurlijk al vanaf 2008 niet meer in de apotheek en er kan wat bereidingen natuurlijk veel veranderd zijn, echter ik had het gevoel alsof de bereidingen een beetje het ondergeschoven kindje waren in het boek en deze niet erg serieus genomen werden. Zo benoemd Ellen op een bepaald moment dat ze voor een bepaalde patiënt poeders moest maken, hier zegt ze letterlijk aan het begin ‘Ik vond het zo’n onzin, waarom slikte iemand niet gewoon pillen? Nu moest ik elke dosis als poeder los gaan wegen, in een papiertje doen en vouwen.’ Bij navraag bleek dat bij deze patiënt inderdaad om een bepaalde reden te zijn, maar de toon dat ze het onzin vond is dan wel al gezet en zo kwam ik nog enkele dingen tegen wat betreft bereidingen, waardoor er toch een lichte irritatie bij mij optrad onder het lezen. Wellicht is dat anders bedoeld door Ellen als dat ik het opvat, maar ik kan alleen aangeven hoe ik het ervaar onder het lezen.

Wat ik wel erg goed vond, is dat Ellen, ook de verschillende medicijnen die ze benoemd kort toelicht, waardoor diegene die geen kennis hebben hiervan, wel begrijpen waar het over gaat. Ook beschrijft ze bepaalde methodes die gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld ‘De terugvraagmethode’. Ik denk dat het boek hierdoor leesbaarder wordt voor diegene die geen medische kennis hebben.

Ook legt Ellen duidelijk uit waarom ze regelmatig een ander merk medicijn moeten afleveren als dat de patiënt gewend is. Hierin is de informatie naar mijn gevoel wel achterhaald, want ze schrijft hierin dat als de arts medisch noodzakelijk op het recept schrijft de patiënt dit dan nog steeds vergoed krijgt, echter sinds vorig jaar is dat niet meer het geval. Ik heb hier eerder ook een blog over geschreven, zie ‘Het leed dat apotheek en zorgverzekering heet‘. Tegenwoordig doen apotheken en zorgverzekeraars hier heel moeilijk over, omdat een arts al snel medisch noodzakelijk op een recept schreef. Ik denk dat het inderdaad wel van belang is dat het boek altijd geactualiseerd wordt. De regelgeving in een apotheek veranderd zo snel, waardoor ik nu eigenlijk een beetje de melding mis dat het boek gaat over de periode voor die en die datum.

Het boek geeft een goed inkijkje in het werk van een apothekersassistente en ik denk dat het vooral een goed boek is, voor diegene die in de apotheek vaak zo mopperen waarom het zo lang duurt voor ze het medicijn meekrijgen. Ik krijg zelf ook nog vaak de vraag waarom ze zolang er over doen om dat doosje uit de la te pakken. Ik blijf toch iedere keer weer trouw antwoorden, maar ik denk dat ik ze vanaf nu toch gewoon naar dit boek doorverwijs. Wellicht begrijpen ze het dan beter.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Educated-drugdealer

Gegevens van dit boek:
Titel: Educated drugdealer
Auteur: Ellen Kruize Kok
Uitgever: Uitgeverij E & E
Aantal pagina’s paperback: 203
Aantal pagina’s e-book: 203
ISBN paperback: 9789083166711
ISBN e-book: 9789083166759
Prijs paperback: € 19,50
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

One thought on “Ellen Kruize Kok – Educated drugdealer

  1. Hmm interessant, als ik mij niet vergis wat Ellen toen nog aan t leren. Als een 16-18 jarige met weinig know how. Vind ik het een logische vraag en constatering. Ze schrijft ook uit die leeftijdsgroep. Ze is eerlijk dat ze toen dat dacht, niet dat ze het juist had. Was ze daar volwassen geweest en jaren aan t werk. Dan was het heftiger geweest. Want hoeveel mensen denken nu door? Wat de oorzaak kan zijn dat iemand een pil niet kan slikken. Jij en ik komen uit de zorg dus dan is het logisch. Maar het gemiddelde mens denkt daar echt niet overna is mijn ervaring.

    Ik vond zelf de verschillende gastblogs niet heel prettig. Wel interessant, maar ik had liever meer van Ellen gelezen
    Anja onlangs geplaatst…Covers…..My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge