Ellen de Vriend – Ivoorroute

We ontvingen van Ellen de Vriend een mailtje met de vraag of wij wellicht interesse hadden om haar nieuwe boek ‘Ivoorroute’ te lezen. Aangezien de boeken van Ellen de Vriend hier in huis altijd met veel plezier gelezen worden, reageerden we hier enthousiast op terug. We willen Ellen de Vriend dan ook hartelijk bedanken voor dit digitaal recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Loes en Sandra maken met vier anderen een groepsreis door Oeganda. Midden in de nacht slaan ivoorstropers hun slag in een nationaal park. Wanneer Loes bij toeval getuige is, blijft dat niet onopgemerkt. De groep wordt achtervolgd en bedreigd en de ontspannen reis verandert in een zinderend avontuur. De twee vrouwen moeten alle zeilen bijzetten om het vege lijf te redden en te ontrafelen wat zich afspeelt. Kunnen ze tijdig terug naar huis voor er nog meer slachtoffers vallen?

De cover

Op de cover staat een vrouw in een jeep terwijl ze olifanten bekijkt. Ik vind de cover wel goed bij het verhaal passen. Loes en Sandra gaan ook samen met de groep op safaritocht waarbij ze onder andere olifanten te zien krijgen. Echter doet de cover voor mijn gevoel wat te lief aan en zou ik hier niet meteen een thriller achter zoeken.

De auteur

Ellen De Vriend is journalist en een populaire auteur van zowel fictie als non-fictie. Ivoorroute is het nieuwste boek in een succesvolle reeks thrillers die haar in de loop van de jaren een enorme schare trouwe fans opleverde.

Het verhaal

Een groepje van zes personen, waar onder Loes en Sandra, maken een groepsreis door Oeganda onder begeleiding van een reisgids. Als Loes midden in de nacht wat hoort, besluit ze een blik naar buiten te werpen en opeens blijkt dat ze ivoorstropers aan het werk ziet. Ondanks dat ze het idee had dat niemand haar gezien had, bleek dit toch het geval en is ze niet onopgemerkt gebleven. Ze heeft regelmatig het gevoel dat ze achtervolgd worden en de ontspannen reis is opeens niet meer zo ontspannen. Ze besluit Sandra in vertrouwen te nemen en samen moeten ze alle zeilen bijzetten om het geheim te ontrafelen en te zorgen dat ze hun vakantie veilig kunnen afmaken.

Mijn mening

Ik las al eerder enkele boeken van Ellen de Vriend, o.a. ‘Gestolen geluk‘ en kan haar schrijfstijl enorm waarderen. Ze weet een omgeving altijd heel goed te omschrijven, waardoor je onder het lezen het gevoel hebt dat je zelf op die plek aanwezig bent. Dit was nu ook zeker weer het geval. Zo rook ik al bijna de uitlaatgassen van de drukke stad waar het reisgezelschap zich bevond.

Het boek is opgedeeld in dagen. Dit zijn de dagen van de reis. Wat ik jammer vind is dat we beginnen met dag 3 van de reis. Ik had het persoonlijk fijner gevonden we als we als lezer ook vanaf de ontmoeting van het reisgezelschap deelgenoot waren geweest. Zo merk je dan toch hoe bepaalde relaties groeien. Nu had ik in het begin even het gevoel alsof ik er midden in viel. Het gezelschap was al drie dagen onderweg en had al kennisgemaakt met elkaar en de onderlinge verhoudingen al uitgemaakt.

De dagen zijn de enige onderverdeling in het verhaal en hierdoor zijn de hoofdstukken soms iets aan de lange kant. Nog even snel een hoofdstukje lezen doe je dan toch minder snel omdat je dan toch soms 50 pagina’s voor een volgend hoofdstuk hebt en ik het toch nog steeds het fijnste vind om een hoofdstuk uit te lezen voor ik stop.

De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en hierdoor kwamen ze op mij ook levensecht over. Wel vond ik het wat lang duren voor dat er echt spanning in het verhaal kwam. Er werd wel al vrij snel gesproken over het gevoel dat ze achtervolgd werden maar daarna zakte de spanning ook weer wat af en ging de rondreis weer door. Het werd naar mijn gevoel pas echt goed spannend toen Sandra op pad ging voor haar interview.

Je merkt onder het lezen dat De Vriend ervaring heeft met reizen en weet waarover ze schrijft. Ze heeft zich naar mijn gevoel ook goed geïnformeerd over de ivoorhandel en de jacht op de dieren in o.a. het Nationaal Park. Hierdoor brengt ze deze belangrijke onderwerpen op een goede manier onder de aandacht en laat ze onder het lezen ook vallen hoe slecht dit is voor de natuur en voor de populatie van de dieren. Dit maakt de lezers wellicht weer extra bewust en hoe meer mensen hier bewust van worden, des te maatschappelijk onwenselijk wordt dit en zal het ook niet zo snel meer aanvaard worden.

Ik denk dat De Vriend met deze thriller een boek afgeleverd heeft met een diepere laag, waar je na het lezen nog wel even over na blijft denken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ivoorroute
Auteur: Ellen de Vriend
Uitgever: Batavia Publishers
Aantal pagina’s paperback: 248
Aantal pagina’s e-book: 248
ISBN paperback: 9789493244047
ISBN e-book: 9789493244122
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge