Elke dag een foto

Ik zag dat bij BBNC Uitgevers het boek ‘Elke dag een foto’ verscheen. Aangezien ik in het verleden heel veel gefotografeerd heb en dit eigenlijk een beetje versloft is, leek dit boek me de ideale motivatie om weer met fotografie aan de slag te gaan. Ik wil BBNC uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek:
Bekijk de wereld eens van een andere kant – door je lens. Ga op pad, gewapend met 365 grappige, moeilijke, leuke, inspirerende opdrachten en je ziet dingen die je nog niet eerder zag.
De opdrachten in het boek volgen de seizoenen: 365 + 1 opdrachten van winter naar lente, naar zomer en herfst. Maar omdat je in ons kikkerlandje regelmatig voor verrassingen staat (weersgewijs) kan het zomaar zijn dat de zomer in het water valt en het Indian Summer is in december – dus voel je vrij om de opdrachten te doen wanneer het je uitkomt en wanneer je er zin in hebt. Je vult gewoon de datum bij de foto in wanneer je hem hebt genomen. Een 365-dagen-lang fotodocument is een fantastische manier om een stukje van je leven vast te leggen op een unieke manier. Door de manier waarop de opdrachten worden gegeven, moet je er veel van jezelf in leggen – en niet alleen je eigen fotografische stijl. Wat is er nu leuker dan om in deze digitale tijd, je foto’s ouderwets uit te printen en in je boek te plakken?


Wat is de bedoeling?

Zoals de titel eigenlijk al zegt, is het de bedoeling dat je eigenlijk ‘Elke dag een foto’ gaat maken. Dit kan iedere dag zijn, maar je kunt ook bijvoorbeeld zeggen… Ik doe het een keer per week. Die vrijheid heb je natuurlijk helemaal zelf. Het boek begint met ‘Goede voornemens’. Dus dat geeft mij het gevoel van 1 januari. Maar je kunt natuurlijk het hele jaar door goede voornemens maken. Je kunt zeggen ik begin vooraan, of je zegt ik begin ergens in het midden. Je hebt op iedere pagina 4 opdrachten staan. Bij de opdracht heb je ruimte om de datum te schrijven, de foto te plakken en een klein stukje tekst te schrijven. Dit maakt dit boek nog persoonlijker.

Wat vind ik er zelf van?

Ik ben enthousiast. Ik heb al verschillende opdrachten uitgevoerd… Alleen het laten afdrukken of uitprinten… dat vergeet ik dan weer. Daar was ik aan de ene kant ook een beetje bang voor. Maar ik ben nog steeds super enthousiast over het idee. En ik wil het fotograferen in de toekomst weer gaan oppakken. Heb een aantal jaar geleden mijn spiegelreflex verkocht, vanwege gezondheidsproblemen. Ik hield me toen vooral bezig met urbex-fotografie, het fotograferen van verlaten panden. En aangezien dit toch veelal illegaal is, moet je kunnen wegrennen. En daar zit een probleem. Ik loop sinds 2012 met een kruk, dus rennen zit er niet echt meer in. Dus dan lukt urbex-fotografie ook niet meer echt, helaas, want je kon er de mooiste foto’s maken.

Maar nu ik dit boek heb, heb ik in ieder geval genoeg ideeën, want daar ontbrak het me heel vaak aan. En vaak is het echt super simpel, maar je moet er maar net op komen. Zo heb je heel eenvoudige opdrachten zoals Vlinders. Maar ook opdrachten waar je wat dieper over nadenkt. Bijvoorbeeld Betekenisloos. Ik heb me voorgenomen om vanaf 1 januari 2019 dit boek echt dagelijks te gaan gebruiken. Iedere dag een opdracht uitvoeren. En dit dan bijhouden op bijvoorbeeld Instagram. Aangezien ik waarschijnlijk niet alle opdrachten de moeite waard vind om uit te printen.

Wat ik zelf wel een minpuntje vind, is dat als je echt vast wilt houden aan de volgorde en op 1 januari wilt beginnen, dat je dan een probleem krijgt. Want opdracht 129 zou je dan op 9 mei uitvoeren en opdracht 129 is Pasen… En pasen viel in 2018 op 1 april en in 2019 op 21 april en dat is al laat. Dus nooit in mei… Dus dan wordt de opdracht ‘Hoe ziet Pasen er voor jou uit? Toch een beetje lastig uit te voeren. Hier had wat langer over nagedacht mogen worden door de uitgever.

Wil je zelf ook een exemplaar van ‘Elke dag een foto’ in het bezit krijgen? Ik mag van BBNC uitgevers 1 exemplaar verloten onder mijn volgers. Lees er alles over in mijn blog ‘Winactie Elke dag een foto‘.

Gegevens van dit boek:
Titel: Elke dag een foto
Uitgever: BBNC uitgevers
ISBN: 9789045322377
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge