Elisabeth Norebäck – Nadia

In de catalogus van uitgeverij Prometheus zagen wij dat er een boek zou verschijnen wat ons interessant leek. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum kwam de postbezorger ons dan ook een pakketje brengen. Hier willen we uitgeverij Prometheus hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Stel je voor dat je tot levenslang wordt veroordeeld, hoewel je zelf zegt onschuldig te zijn. Om te overleven moet je gaan geloven dat het waar is wat ze zeggen: dat je je man hebt vermoord.
Linda Andersson had alles. Als kind trad ze vaak op met haar moeder, de enorm populaire zangeres Kathy, en werd ze bij iedereen bekend als het Zonneschijnmeisje. Later trouwde ze met Simon, eveneens een beroemde artiest. Maar toen haar moeder een fatale ziekte kreeg die alle aandacht van Linda vereiste, kwam Simons ontrouw aan het licht.
Nu zit ze een levenslange gevangenisstraf uit in de gevaarlijkste vrouwengevangenis van Zweden voor de moord op haar man. Niemand gelooft dat ze onschuldig is, zelfs haar eigen zus niet. Om te volharden wordt Linda gedwongen haar vorige leven te vergeten. Ze moet stoppen met piekeren over wat er werkelijk gebeurd is.
Maar dan gebeurt er iets waardoor ze alles in twijfel trekt over die nacht toen haar leven werd verwoest. Toen ze wakker werd, omringd door bloed. Toen de politie tegen haar schreeuwde naar buiten te komen met haar handen boven haar hoofd.

De cover

Op de cover staat een wazige foto van een huisje wat ergens alleen aan een bosrand staat. Ik neem aan dat het het vakantiehuisje is, waar zich een en ander afgespeeld heeft. De cover maakt me nieuwsgierig. Door de ietwat vage foto blijf je naar de cover kijken. Deze zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Elisabeth Norebäck (1979) woont in Stockholm met haar man en drie kinderen. Ze studeerde aan de technische universiteit van Stockholm. Haar debuut, ‘Zeg dat je van mij bent’, werd in korte tijd aan meer dan dertig landen verkocht.

Het verhaal

Linda Andersson is de dochter van de beroemde zangeres Kathy. Samen met haar moeder treedt ze zelf ook regelmatig op en als kind werd ze het Zonneschijnmeisje genoemd. Later trouwde ze met Simon. Simon was eveneens een beroemde artiest. Als haar moeder een fatale ziekte heeft, vindt Linda het haar plicht om haar moeder tot het einde te verzorgen. In die tijd kwam ook aan het licht dat Simon niet altijd even trouw was.
Simon wordt vermoord en Linda wordt op het bed wakker omringd door bloed. De politie wordt gebeld en gebieden Linda om met haar handen boven het hoofd naar buiten te komen.
Nu zit ze een levenslange staf uit in de gevaarlijkste vrouwengevangenis van Zweden voor de moord op Simon. Ze zegt zelf dat ze onschuldig is, maar om te overleven zal ze moeten gaan geloven wat ze zeggen, dat ze haar man vermoord heeft.
Dan gebeurt er iets waardoor ze alles, wat er die nacht gebeurd is, in twijfel trekt. Wat is er daadwerkelijk gebeurd en wie is de moordenaar?

Mijn mening

Ik had nog nooit eerder wat van Elisabeth Norebäck gelezen, maar de korte inhoud maakte mij nieuwsgierig. Dus ik was blij toen dit boek eindelijk aan de beurt was. Het verhaal begint op het moment dat Linda in het ziekenhuis ligt, omdat ze door een mede-gedetineerde aangevallen is met een ijzeren staaf en haar lichaam verminkt is. Je weet als lezer niet meteen wat er aan de hand is, maar wel dat ze in het verleden iets gedaan heeft, dus dat dit personage waarschijnlijk Linda is. Dit blijkt inderdaad zo te zijn.

Hierna volgt meteen een flashback, die we gedurende het verhaal vaker zullen lezen. De flashback herken je aan de cursief gedrukte tekst. In deze flashback kom je als lezer meer te weten over Linda als kind, maar ook over het moment net nadat de moord ontdekt is.

Het verhaal is in het begin nog goed te volgen. Linda gaat vanuit het ziekenhuis terug naar de gevangenis waar ze in de ziekenboeg terecht komt. In de ziekenboeg is ook de Koningin (Adriana) van de gevangenis en ze worden vriendinnen. En dan moet je je gedachten echt goed bij het verhaal houden, want dan wordt het verhaal soms een beetje verwarrend.

Je leest enkele keren over de gedachten van Linda, maar vervolgens blijkt dat die gedachten ook werkelijkheid zijn. Hierdoor was ik soms echt even de draad kwijt en moest ik echt twee keer hetzelfde stuk lezen om te kijken of ik nu een stuk gemist had, wat dus niet zo bleek te zijn. Achteraf worden deze dingen wel duidelijk, echter, op dat moment, was het voor mij moeilijk om verder te lezen, omdat ik regelmatig het gevoel had, ‘Wat ben ik in hemelsnaam aan het lezen’. Dit vind ik erg jammer, want op zich, achteraf gezien, was het erg goed uitgedacht, maar onder het lezen, was het niet echt prettig en had ik regelmatig moeite om door te lezen.

Het boek heeft niet echt hoofdstukken. Er zijn wel stukken die als hoofdstuk gezien kunnen worden, maar in de hoofdstukken heb je ook nog aparte stukjes. Zo kreeg je soms midden in het hoofdstuk opeens een flashback en ging het na de flashback ergens anders over. Hierdoor waren de hoofdstukken voor mij ook niet echt hoofdstukken.

Het einde was voor mijn gevoel wat teleurstellend en had zeker wat spectaculairder mogen zijn. Ik had het gevoel alsof er nu naar een makkelijke ontknoping gezocht was en doordat de auteur zoveel moeite gedaan heeft om een verwarrend verhaal te schrijven, is de ontknoping zo eenvoudig dat het voor dit verhaal bijzonder saai te noemen is.

Helaas zijn mijn verwachtingen niet uitgekomen, en had ik meer van dit boek verwacht. Ik kan begrijpen dat anderen helemaal weg zijn van dit boek, maar aan mij is het niet echt besteed, vooral door de warrigheid die vaak gezaaid werd.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Nadia

Gegevens van dit boek:
Titel: Nadia
Auteur: Elisabeth Norebäck
Uitgever: Prometheus
Vertaald door: Lammie Post – Oostenbrink
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book:
ISBN paperback: 9789044635690
ISBN e-book: 9789044635706
Prijs paperback: € 22,50
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge