Elina Backman – Als het spoor doodloopt

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Cargo zagen we dat Elina Backman een nieuw boek in Nederland uit zou brengen en nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik meteen nieuwsgierig. Ik kon het niet laten de uitgever een mailtje te sturen en al vrij snel kregen we een positief antwoord terug en viel het boek rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Cargo uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Drie jonge mannen maken een documentaire over een charismatische kluizenaar die op schapeneiland Lammassaari woont, dicht bij het centrum van Helsinki. In korte tijd verdwijnen twee van de drie mannen, en als het lichaam van een van hen wordt gevonden in een nabijgelegen natuurreservaat komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.
Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen op Lammassaari en ze besluit een truecrimepodcast te beginnen om de zaak te bestuderen. In eerste instantie wijst alles op een ongeluk, of misschien zelfmoord, maar dan vinden ze een aanwijzing dat de man is vermoord en komen ze op het spoor van iemand die jaagt op jonge mannen en vermoedelijk op zoek is naar een nieuw slachtoffer.

De cover

Op de cover zie je op de voorgrond een meer en op de achtergrond bergen en een klein beetje mist. Op de oever staat een vrouw in een rode jas. De titel staat groot in het water van het meer. Wat doet de vrouw aan de oever van het meer? Deze vraag komt meteen bij mij op en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Elina Backman (1984) is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki. Ze debuteerde met ‘Als de koning sterft‘, het eerste deel van een serie die in Finland zeer populair is. Backmans boeken verschijnen in heel Europa in vertaling.

Het verhaal

Drie jonge studenten maken voor hun opleiding een documentaire over een bekende documentairemaker die ondertussen als een kluizenaar op schapeneiland Lammassaari woont, dicht bij het centrum van Helsinki. Twee van de drie mannen verdwijnen kort na elkaar en als het lichaam van een van hen gevonden wordt in een nabijgelegen natuurreservaat wordt de politie erbij geroepen. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.

Voormalig journaliste Saana Havas vindt nieuw werk en een van haar collega’s zit in zak en as, want zijn broertje is één van de verdwenen studenten. Hierop besluit Saana een truecrimepodcast te beginnen om de zaak te bestuderen. Alles wijst op een ongeluk, of misschien zelfmoord, maar dan vinden ze een aanwijzing, waardoor alles opeens op moord wijst. Of is er iemand die op jonge mannen jaagt en nu op zoek is naar een nieuw slachtoffer?

Mijn mening

Het boek begint met een korte proloog. Deze geeft niet zo veel prijs en ik weet niet goed wat ik er mee moet. Dus snel de pagina om slaan en verder lezen. Het verhaal is opgedeeld in een proloog, vier delen en een epiloog. In deze delen wordt weer onderscheidt gemaakt in de hoofdstukken. Er zijn altijd een aantal hoofdstukken met datum, waarin een aantal hoofdstukken met naam volgen. Deze worden dan vanuit deze persoon verteld, hierdoor krijg je als lezer een volledig beeld van het verhaal. Ook komen we enkele hoofdstukken tegen die over zoveel weken, dagen of uren voor de verdwijning gaan. Deze hoofdstukken worden verteld vanuit Jeremias die verdwenen is. Ook zijn er enkele hoofdstukken die over een sessie gaan. Dit zijn sessies van een nieuwe cliënt bij psycholoog Kaj. Het blijft lange tijd onduidelijk voor mij wat deze sessies met het verhaal te maken hebben, maar dit wordt naar mate het verhaal vordert natuurlijk een stuk duidelijker.

De personages zijn goed uitgewerkt en vooral Saana en Jan leren we in dit verhaal weer wat beter kennen. Wat ik persoonlijk altijd erg leuk vind in een serie, omdat je hierdoor het gevoel hebt alsof je een band krijgt met deze personages. Ondanks dat dit het tweede deel van de serie is met Saana Havas in de hoofdrol, maar ook als je ‘Als de koning sterft’ niet gelezen hebt, kun je dit boek heel goed als standalone lezen. Al is dat naar mijn mening zonde, want ‘Als de koning sterft’ is al net zo goed als dit boek.

Ik was al enthousiast over het eerste boek, en Backman heeft voor zichzelf de lat behoorlijk hoog gelegd, echter hier stapt ze moeiteloos overheen. De minpuntjes die ik bij ‘Als de koning sterft’ benoemde kan ik bij dit deel echt niet meer bespeuren en je merkt dat Backman echt gegroeid is als schrijver. Het verhaal is niet razend spannend, maar houdt wel steeds een sinister tintje waardoor je toch op het puntje van je stoel blijft zitten en je gewoon door moet blijven lezen. Je wilt weten hoe het nu in elkaar zit, wat er met Jeremias gebeurd is en wat de zaak van Kasper met deze hele zaak te maken heeft. Genoeg punten waarvoor je verder wilt lezen. Ondanks dat er veel verschillende dingen spelen wordt het verhaal nergens verwarrend.

Backman weet je echt aan het boek gekluisterd te houden, door haar beeldende schrijfstijl en door de afwisseling tussen de speurtocht van Saana en de speurtocht van het rechercheteam wordt het verhaal ook nergens saai. Ik reken Backman na dit tweede boek tot een van de betere auteurs en weet zeker als er een nieuw boek van haar hand verschijnt, dat ik deze ga lezen zonder de korte inhoud te kennen. Dit is een auteur waarvan ik durf te zeggen dat je zodra je het boek open geslagen hebt, je in het boek verdwijnt en pas terugkeert in het echte leven nadat je de laatste pagina gelezen hebt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

ALs-het-spoor-doodloopt

Gegevens van dit boek:
Titel: Als het spoor doodloopt
Serie: Saana Havas
Auteur: Elina Backman
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Sophie Kuiper
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 464
ISBN paperback: 9789403120010
ISBN e-book: 9789403113623
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge