Elina Backman – Als de koning sterft

We zagen online dat er een boek verschenen was, waarbij de cover al meteen nieuwsgierig maakte. Nadat we de korte inhoud hadden gelezen, wisten we dat we dit boek wilden lezen. Dit klonk wel erg goed. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een positief antwoord en niet veel later stond de postbezorger dan ook bij ons aan de deur om ‘Als de koning sterft’ af te geven. Hier willen wij uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Saana wordt ontslagen als online redacteur besluit ze Helsinki voorlopig de rug toe te keren en de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola. Ze komt daar om uit te zoeken wat ze wil in het leven, maar algauw verveelt ze zich in het slaperige stadje en kijkt ze alleen maar misdaadseries op Netflix. Dan hoort ze van haar tante over een onopgeloste moordzaak. In de stroomversnelling van de rivier bij Hartola is in 1989 het lichaam gevonden van de vijftienjarige Helena. Saana stort zich op de zaak en overweegt er zelfs een boek over te schrijven.

Tegelijkertijd krijgt de politie in Helsinki melding van een brute moord. Bij de beroemde Koningspoort van het zeefort Suomenlinna is het toegetakelde lichaam gevonden van een succesvolle zakenman. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon. Al snel wordt duidelijk dat er nog drie doden zullen vallen, zoals er vier koningen in een kaartspel zijn.

De twee moordzaken mogen dan dertig jaar uit elkaar liggen, er lijkt een verband te zijn. Saana zal met de politie in Helsinki moeten samenwerken om, met gevaar voor eigen leven, het mysterie op te lossen.

De cover

De cover is zwart en iemand houdt een schedel van een dier in zijn handen. Je ziet alleen deze handen en de schedel duidelijk want de persoon draagt zwarte kleren. De titel staat onder aan de cover. Het lijkt alsof deze op water drijft, want de letters zijn niet mooi strak. Ik vind de cover erg mooi en zou hierdoor het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Elina Backman (1984) is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki. ‘Als de koning sterft’ is haar debuut, en het eerste deel van een serie die wereldwijd in vertaling zal verschijnen.

Het verhaal

Saana is ontslagen als online redacteur en weet niet zo goed wat ze met haar leven wil. Daarom besluit ze om de zomer bij haar tante in Hartola door te brengen om dit uit te zoeken. Maar al snel merkt ze dat ze zich verveeld in dit kleine slaperige stadje. Ze doet niet veel meer dan misdaadseries kijken op Netflix. Als haar tante haar dan vertelt over een oude onopgeloste moordzaak, besluit ze dat ze deze zaak gaat onderzoeken en misschien zelfs een boek over te schrijven.

Op dat zelfde moment krijgt de politie in Helsinki melding van een brute moord. Er is een toegetakeld lijk gevonden bij de beroemde Koningspoort van het zeefort Suomenlinna. Dit blijkt een succesvolle zakenman te zijn. Zijn genitaliën blijken gebrandmerkt met een kroon. Er wordt al snel duidelijk dat er nog drie doden zullen volgen, er zijn tenslotte ook vier koningen in een kaartspel.

De twee verschillende moordzaken liggen dan wel dertig jaar uit elkaar, maar toch lijkt er een verband te zijn. Als Saana dan in gevaar komt zal ze toch de hulp van de politie moeten inschakelen en zo beginnen alle puzzelstukjes op hun plek te vallen.

Boektrailer

Mijn mening

Ik had erg goede dingen gehoord over ‘Als de koning sterft’, dus ik keek er naar uit om deze te gaan lezen. Het boek begint met een proloog, eerst een stukje vanuit de ‘waternimfen’ geschreven en daarna een gebeurtenis in 1989 in Hartola. Hierna kun je alleen de pagina omslaan, want je wordt meteen nieuwsgierig. Het boek is opgedeeld in vijf delen. Er wordt steeds gewisseld tussen perspectief en in het begin was het soms even schakelen wie aan het woord was. Ook komen er regelmatig enkele flashbacks naar 1989 voorbij. Deze komen naar mate het boek vordert ook steeds vaker voor.

Er worden steeds stukjes informatie weggegeven, net voldoende zodat het boek spannend blijft, maar zodat niet alles al meteen duidelijk wordt. Dit heeft Backman op een goede manier gedaan. Echter soms was ik ook helemaal de draad kwijt en vroeg ik me ook af, hoe ze bij de informatie kwamen. Zo vraag ik me nog steeds af, hoe ze van te voren wisten dat er vier koningen waren en dat de kronen met de koningen uit een kaartspel te maken hadden. Dit is mij nergens echt duidelijk geworden (of dat heb ik gigantisch gemist).

Halverwege het boek krijgt het verhaal een beetje een feelgood-gevoel. Er wordt een liefdesverhaal toegevoegd en hier valt de spanning weg. Dit vind ik op zich wel jammer, maar aan de andere kant voegde dit liefdesverhaal, zeer zeker ook iets aan het boek toe en hierdoor werd het verhaal iets later extra boeiend. Echter bij deze opbloeiende liefde had wat mij betreft iets meer spanning toegevoegd mogen worden, want hierdoor begon ik op een bepaald moment even te twijfelen of ik nog wel een thriller aan het lezen was. Ik denk dat de die-hard-thrillerlezer, hier wellicht zal afhaken.

De personages zijn goed uitgewerkt en komen goed tot hun recht. Wel vond ik hoofdpersonage Saana soms wel erg naïef overkomen. Ik denk dat ik bepaalde dingen toch echt andere aangepakt had. Zij ging soms met fluwelen handschoenen te werk, met als resultaat, dat ze niet de dingen te weten kwam die ze zou willen weten.

Er blijven enkele losse eindjes over aan het einde van het verhaal en ik hoop dat deze in een volgend deel opgepakt worden en uiteindelijk afgesloten worden. Want dat er een volgend deel zal komen, is zeker, het wordt een nieuwe serie met Saana Havas als hoofdpersonage.

Dit debuut van Backman is veelbelovend. Er zitten wel wat kleine minpuntjes aan, maar ik verwacht dat dit naarmate ze meer schrijft ook weg gepoetst zal worden, want dit debuut is in ieder geval al een groot internationaal succes. Ik ben in ieder geval wel gecharmeerd van haar schrijfstijl en ben dan ook benieuwd naar het vervolg op ‘Als de koning sterft’.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Als-de-koning-sterft

Gegevens van dit boek:
Titel: Als de koning sterft
Serie: Saana Havas
Auteur: Elina Backman
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Sophie Kuiper
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 368
Verteller luisterboek: Leonoor Koster
Duur luisterboek: 13:49:43
ISBN paperback: 9789403119519
ISBN e-book: 9789403145716
ISBN luisterboek: 9789403154015
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge