Eddy Veerman – Lucky Shot

Van Arko Sportsmedia ontving ik het boek “Lucky Shot” geschreven door Eddy Veerman om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik Arko Sportsmedia hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Van oorlogsdrama naar Paralympische droom
”Het leger in?” Hester van de Kuilen gruwt bij de gedachte. ”Ik heb je niet gebaard om jezelf overhoop te laten schieten.” Maar zoon Marc moet en zal als militair op missie. Naar oorlogsgebied in Afghanistan.
12 januari 2008. Tijdens vuurgevechten met de Taliban sneuvelen twee Nederlandse militairen. Ook soldaat ‘Kuilen’ wordt geraakt. Met gevaar voor beide levens sleept een collega hem uit de vuurlinie. Marc overleeft, maar zijn beide benen moeten worden geamputeerd. Al snel wijst onderzoek uit dat het ging om eigen vuur, friendly fire. Waarschijnlijk. Maar was het dat wel? Acht jaar later ontmoet hij de schutter. Die is niet strafrechtelijk vervolgd, maar voelt zich al die tijd schuldig, zwijgt uit schaamte naar zijn omgeving en denkt dat Van de Kuilen hem haat. Die schrikt. ”Ik vergeef hem. En ik hoop dat hij het zichzelf ook kan vergeven.” Voor ‘Kuilen’ is geen berg te hoog. Als rolstoelbasketballer wordt hij prof en haalt hij met Oranje de kwartfinale van de Paralympische Spelen van Rio. ”Ik mis mijn benen, maar ik mis niks. Ben gelukkig zoals ik ben. Wie zegt me dat ik mét benen ook zo gelukkig zou zijn geweest?”
Lucky Shot ontleedt die dramatische nacht en wat erop volgde. Een bizar verhaal, waar de kracht van afdruipt. 

Ik las op internet waar dit boek over ging en was meteen nieuwsgierig. Dus toen ik hoorde dat ik dit boek mocht recenseren was ik erg blij.

De cover van het boek laat Marc van de Kuilen zien, met een truitje van het leger aan, en een basketbal in de hand. Op de achtergrond ziet je een silhouet van soldaten met wapens in de handen. Deze cover vind ik erg goed bij het boek passen. Op de voorgrond het basketballen wat na het leger belangrijk werd voor Marc en op de achtergrond het leger, wat altijd belangrijk is geweest en wat er voor gezorgd heeft dat Marc bij rolstoel basketbal terecht gekomen is.

In Lucky shot leren we Marc van de Kuilen kennen op het moment dat hij nog op school zit en nog een keuze moet gaan maken wat hij na zijn middelbare school wil gaan doen. Zijn beste vriend is naar het leger gegaan en dat lijkt Marc ook wel wat. Dus op een bepaald moment vraagt hij zijn ouders om het aanmeldformulier te tekenen. Zijn moeder vindt dit helemaal niks. Zij heeft hem niet op de wereld gezet om zich overhoop te laten schieten. Echter dit is de droom van Marc en uiteindelijk tekent zijn moeder. Hierdoor begint zijn carrière bij het leger. Hij begint nog voordat hij 18 is met de opleiding. Wat hem meteen opvalt is de kameraadschap onderling. Hij maakt zijn opleiding af en gaat ook al vrij snel op missie. De eerste missie verloopt zonder problemen. En als hij er voor een tweede missie gevraagd wordt, geeft Marc zich ook zonder lang nadenken op. Echter zijn moeder heeft er een heel slecht gevoel bij, maar wil haar angst niet aan Marc laten merken. Op 12 januari 2008 gaat het mis. 2 Nederlandse soldaten sneuvelen. Ook soldaat Kuilen, Marc, wordt geraakt. Een collega sleept hem uit de vuurlinie. Echter al snel blijkt dat beide benen geamputeerd moeten worden. Er wordt al vrij snel duidelijk dat het om friendly fire gaat. 8 Jaar later ontmoet hij de vermoedelijke schutter. Deze schutter is bang dat Marc hem haat en schaamt zich voor wat gebeurd is en heeft hij psychische problemen door. Marc heeft al vrij snel na het verlies van beide benen zijn leven weer zin gegeven en is actief als rolstoelbasketballer. Hij wordt professioneel rolstoelbasketballer en met Oranje haalt hij de kwartfinale van de paralympische spelen in Rio. Marc is gelukkig en zegt zelf: “Ik mis mijn benen, maar verder mis ik niks. Of ik met benen net zo gelukkig was geweest is maar de vraag.”

Eddy Veerman heeft voor dit boek verschillende personen geïnterviewd. Hierdoor krijg je een heel compleet beeld van wat er gebeurd is en hoe iedereen over de situatie denkt. Wat ik vooral mooi vind, is dat niet alleen Marc van de Kuilen aan het woord komt, maar ook bijvoorbeeld zijn moeder, zijn beste vriend, maar ook de vermoedelijke schutter Luuk.

Je wordt echt meegenomen door het leven van Marc. Van het moment dat hij besluit bij het leger te gaan, tot eigenlijk hoe het nu met hem gaat. Ook hoe bepaalde dingen in het leger gaan stond ik wel te kijken. Dat Luuk zich moest melden en via een internet verbinding te horen kreeg dat hij schuldig was aan het verwonden van Marc. Dat vond ik best schokkend.

Het boek is heel toegankelijk geschreven. Doordat het boek verschillende personen aan het woord laat, krijg je een heel goed beeld hoe Marc werkelijk is en hoe positief hij met tegenslagen om weet te gaan. Hij kan zich in andere personen verplaatsen en zelfs terwijl hij zelf genoeg aan zijn hoofd heeft, leeft hij nog met anderen mee.

Gegevens van dit boek:
Titel: Lucky Shot
Auteur: Eddy Veerman
Uitgever: Arko Sprts Media
Aantal pagina’s paperback: 185
ISBN paperback: 9789054724049
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge