Eddy Hekman & Alasam Samarie – Een coupé verder…


Van uitgeverij Passage ontving ik het boek “Een coupé verder…” om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Passage hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Baflo, 13 april 2011:
Een man slaat zijn vriendin Renske dood en vermoordt vervolgens ook nog eens een politieagent.

Dit boek is het opmerkelijk genuanceerde verhaal van de vader van Renske. Hij hield bij wat er na die dramatische dag allemaal gebeurde. De vader ondersteunt de man die zijn dochter doodde en legt een relatie tussen het gebeurde en het gebruik van anti-depressiva en een frustrerende asielprocedure. Het betreffende middel paroxetine kan, zo is ook in andere gevallen gebleken, leiden tot
oncontroleerbaar gedrag, zelfmoord en agressie.

Dit boek bevat naast het verhaal van de vader ook de brieven die dader Alasam Samarie vanuit de gevangenis schreef, brieven die getuigen van medeleven en heel veel spijt.

De titel Een coupé verder… refereert aan de toevallig ontmoeting die Renske en Samarie ooit in de trein hadden.

Met inleiding van Rob Zijlstra, rechtbankjournalist van het Dagblad van het Noorden. Het hele drama van Baflo en de afwikkeling ervan heeft bij veel mensen sterke gevoelens opgewekt

Ik zag toevallig iets over dit boek, en zoals al eens eerder gezegd, boeken over truecrime en waargebeurde verhalen spreken mij eigenlijk altijd heel erg aan. En bij dit boek, ging de vader van het doodgeslagen meisje Renske, zelfs een boek uitbrengen met zijn voormalige schoonzoon, die Renske dood geslagen had. Nu was ik pas echt getriggert. Want hoe zit het dan met tegenstrijdige gevoelens bijvoorbeeld? Dit boek moest ik gewoon lezen. Ik kreeg het boek vrij snel thuis gestuurd en ben dan ook snel gaan lezen. En wilde het boek eigenlijk niet meer aan de kant leggen. Helaas moesten er ook sommige dingen in huis gebeuren, dus ik moest me met moeite uit het boek los maken.

De cover van dit boek spreekt me niet heel erg aan. En ik zou dit in de boekhandel denk ik voorbij gelopen zijn. Op de cover staat in een cirkel 3 gezichten aan de hand van gekleurde lijnen. Ook staat er onder de titel Over het drama van Baflo, wat eraan voorafging en wat erop volgde. Deze tekst spreekt me dan wel weer aan. Echter had mij

Het boek vertelt het verhaal van Eddy Hekman, de vader van Renske, en Alasam Samarie, de vriend van Renske die Renske op 13 april 2011 dood slaat en ook nog een politieagent vermoordt. Het boek bevat bovenin een tijdlijn, zodat je steeds ziet over welke tijdsperiode het hoofdstuk gaat. Ook zie je duidelijk wie aan het woord is. Als Alasam aan het woord is, dan is de achtergrond van de pagina grijs en anders is de pagina gewoon wit. Dit maakt het geheel heel duidelijk. In het begin stond ik heel erg in het verhaal met het gevoel “Hoe kun je als vader contact houden met de man die je kind doodslaat?” Echter naar mate ik in het boek vorderde kreeg ik steeds meer begrip voor de beslissing van Eddy en zijn vrouw Lieuwkje.

Eddy Hekman is ook aanwezig geweest bij De wereld draait door. Waar je een mooi beeld krijgt van Het drama in Baflo en de tot stand koming van dit boek.

Het verhaal geeft je een inkijkje in het leven van een uitgeprocedeerde asielzoeker, wat dit voor psychische gevolgen kan hebben en wat daarnaast bepaald medicijngebruik teweeg kan brengen. Ik hoop dat Alasam Samarie zijn TBS periode goed doorstaat en daarnaast alsnog zijn geluk zal vinden en dat de ouders van Renske ondanks dit enorme verlies toch op een redelijke manier hun leven kunnen leiden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Een coupé verder…
Auteur: Eddy Hekman & Alasam Samarie
Uitgever: Uitgeverij Passage
Aantal pagina’s paperback: 166
ISBN Paperback: 9789054523390
Prijs Paperback: € 18,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Eddy Hekman & Alasam Samarie – Een coupé verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge