Eddie Jaku – De gelukkigste man ter wereld + Winactie

We werden door Lev.Boeken benaderd of wij interesse hadden in het boek ‘De gelukkigste man ter wereld’. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging leek me dit zeker interessant, vooral omdat ik nieuwsgierig werd hoe je ‘De gelukkigste man ter wereld’ kon rijmen met de tweede wereld oorlog. Nadat we bevestigd geantwoord hadden, kregen we het boek al snel opgestuurd. Hier willen we Lev.Boeken hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in het Duitse Leipzig. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal toen hij in november 1938 werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn beste leven te leiden, zijn verhaal te vertellen en zijn wijsheden te delen. Dat doet hij in deze krachtige, hartverscheurende, maar uiteindelijk hoopvolle memoires over hoe geluk kan worden gevonden in de donkerste periode van je leven.

De cover

Op de cover is een foto van Eddie Jaku te zien. Hij houdt zijn arm zo dat je zijn getatoeëerde nummer op zijn arm ziet. Bovenaan de cover staat een quote. Deze maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Eddie Jaku (1920) werd geboren in Duitsland als Abraham Jakubowicz. In 1945 werd hij door geallieerde soldaten gered uit de handen van de nazi’s. Eddie woont sinds 1950 in Australië met zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, en achterkleinkinderen.

Mijn mening

Ik lees erg graag boeken die over de tweede wereldoorlog gaan en bij dit boek werd ik heel nieuwsgierig vooral door de combinatie van een holocaust overlevende en de titel van dit boek. Want ik vroeg me af hoe je van holocaust overlevende naar de gelukkigste man ter wereld gaat. Mij lijkt dat je altijd de gevolgen van de holocaust meedraagt.

Doordat dit boek ook op Kobo Plus te luisteren was en ik door het niet slapen wat problemen heb met mijn concentratie heb ik dit boek tijdens het lezen ook geluisterd. Dan word ik minder snel afgeleid en kan ik het boek beter in mij opnemen.

Tijdens het lezen en luisteren had ik echt het gevoel alsof Jaku het verhaal aan mij persoonlijk aan het vertellen was. Dit vond ik erg bijzonder, en heb ik niet snel bij een boek zo ervaren. Jaku neemt je mee door zijn leven. Hij vertelt over de gruwelijkheden die hij meemaakt, maar vertelt ook daarbij de hoop die hij daarbij toch nog haalde uit die gruwelijke periode. Bijvoorbeeld dat iemand iets vriendelijks voor hem deed. Wel vraag ik me af of Jaku op dat moment ook zo positief was, of dat zijn zicht op de dingen veranderd is in de loop der tijd. Ik kan me namelijk voorstellen dat je je niet echt gelukkig voelt op het moment dat je in bijvoorbeeld Buchenwald of Auschwitz zit, of de dodenmars loopt en een hoop mensen om je heen ziet sterven.

De schrijfstijl is eenvoudig en hierdoor leest het boek makkelijk en doordat Jaku zijn verhaal echt aan jou als lezer richt, ben je ook sterk geneigd om steeds nog even door te lezen. Hierdoor heb je het boek snel uit.

Je merkt dat Jaku nu op zijn leven terug kijkt en na de oorlog bewust ervoor gekozen heeft om het beste uit zijn leven te halen. En dit is ook gelukt. Hij is ondanks alle gebeurtenissen tijdens de oorlog een gelukkig man geworden. Ik denk dat hij een voorbeeld is voor velen die tegenwoordig al snel bij de pakken neer gaan zitten.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-gelukkigste-man-ter-wereld

Gegevens van dit boek:
Titel: De gelukkigste man ter wereld
Auteur: Eddy Jaku
Uitgever: Lev. Boeken
Vertaald door: Edzard Krol
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 220
Verteller luisterboek: Wilbert Gieske
Duur luisterboek: 3:31:18
ISBN paperback: 9789400513860
ISBN e-book: 9789044932867
ISBN luisterboek: 9789046175187
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Wij mogen twee fysieke exemplaar van ‘De gelukkigste man ter wereld’, geschreven door Eddie Jaku, verloten. Hier willen wij Lev.Boeken natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De gelukkigste man ter wereld’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 18 augustus 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Eddie Jaku – De gelukkigste man ter wereld + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge