Don Winslow – Stad in brand

We ontvingen een persmail over het eerste deel van de Danny Ryan-trilogie ‘Stad in brand’. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, waren we het er al snel over eens dat dit wel eens een serie voor ons zou kunnen zijn. Dus we hebben de persmail beantwoord en rond de verschijningsdatum viel dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we HarperCollinsHolland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Providence, 1986. De negentwintigjarige Danny Ryan is een hardwerkende havenarbeider, een liefhebbende echtgenoot, een loyale vriend en af en toe ‘mankracht’ voor het Ierse misdaadsyndicaat dat toezicht houdt op een groot deel van de stad.

Danny wil niets liever dan zijn leven veranderen en droomt ervan om opnieuw te beginnen, ergens ver weg, samen met zijn vrouw Terri. Maar als er een oorlog uitbreekt tussen rivaliserende bendes, raakt hij verwikkeld in een conflict waar hij niet aan kan ontsnappen. Danny moet alles op alles zetten om zijn ‘familie’ te beschermen: de vrienden die als broers voor hem zijn.

De cover

De cover is rood, en je ziet een man wegrennen over een brug of steiger. Ik neem aan dat dit Danny Ryan is. De naam van de auteur staat in witte letters op de cover. De titel in gele letters. Hierdoor steken beide goed af en vallen deze goed op. De cover geeft mij het gevoel alsof diegene die weg rent in gevaar is. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel en dan zou ik hem opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Don Winslow is auteur van meer dan twintig veelgeprezen en bekroonde internationale bestsellers. Meerdere van zijn boeken worden inmiddels verfilmd in Hollywoodproducties en series voor streamingplatformen. Hij is voormalig detective, antiterroristentrainer en trial consultant. Hij woont in Californië en Rhode Island.

Het verhaal

De negentwintigjarige Danny Ryan woont in 1986 in Providence en is o.a. een hardwerkende havenarbeider. Maar dat niet alleen, hij is daarnaast ook een liefhebbende echtgenoot, staat altijd klaar voor zijn vrienden, en wordt af en toe ingezet als ‘mankracht’ voor het Ierse Misdaadsyndicaat dat de halve stad in beheer heeft. Maar Danny zou het liever anders zien. Hij zou het liefst ver weg gaan en ergens gewoon helemaal opnieuw beginnen, maar wel samen met zijn grote liefde, zijn vrouw Terri.

Dan ontstaat er een gigantisch conflict tussen de Ierse familie en de Italiaanse maffia die in Providence mede aan de macht is. Danny kan hier niet aan ontsnappen. Hij moet zijn ‘familie’ beschermen, want zijn vrienden voelen als broers voor hem. Lukt het hem om het conflict te sussen?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd. Ik kan een echte actiethriller op zijn tijd wel waarderen, dus ik was benieuwd of ik op mijn wenken bediend zou worden en of dit weer een echte actiethriller was. Het verhaal komt rustig op gang. Het is opgebouwd uit drie delen en in het eerste deel wordt ruimschoots de tijd genomen om de verschillende personages voor te stellen en de onderlinge band die ze hebben uit de doeken te doen. Hier is ruimschoots de tijd voor genomen en dat is ook wel nodig, zodat je in het verdere verhaal geen vragen meer voor jezelf had, wie wie is. Hierdoor mis je in het eerste deel wel wat echte spanning, maar dat wordt in de twee andere delen ruimschoots goed gemaakt.

Als de personages goed zijn geïntroduceerd en de onderlinge verhoudingen echt goed duidelijk zijn, is het eerste deel ook ver afgelopen. En zijn we aanbelandt bij het tweede deel van het boek. Hier ontstaat de oorlog tussen de twee families en wordt deze ook op een bloederige manier uitgevochten. Dit is op een manier beschreven zoals het volgens mij ook echt gaat in dat soort maffia-groepen. De een wil niet onder doen voor de ander en dus moet daar steeds weer iets bovenop gedaan worden. Totdat ze weer om tafel gaan zitten en proberen tot een werkzame oplossing te komen. Ik kan hier echt van genieten.

Het derde deel van het verhaal is hoofdpersoon Danny vooral bezig om alles zo goed mogelijk te regelen en beraamt hij plannen om uit het conflict te komen. En de personen die nog in leven zijn uit Providence weg te leiden. Maar het is natuurlijk tot deel twee afwachten hoe dit precies verder gaat, want dat het nog niet afgelopen is, merk je aan het open einde.

Je kunt achter in het boek ook vast de eerste hoofdstukken van het tweede deel lezen en ik kan zeggen, dat begint meteen spannend en ik kan dan ook niet wachten op het volgende deel. Die eerste hoofdstukken maken mij erg nieuwsgierig.

Door de filmische en vlotte schrijfstijl had ik onder het lezen regelmatig het gevoel alsof ik het beeld zo voor me zag en ik een eigen film in mijn hoofd af aan het spelen was tijdens het lezen. Dit vind ik zelf altijd erg plezierig. Hierdoor heb je echt het gevoel alsof je zelf erbij bent. Doordat Winslow de personages in het eerste deel zo goed beschreven heeft en je een goed beeld van de verhoudingen hebt, kun je je echt goed in het verhaal inleven.

Als je van een goed in elkaar zittend maffiaverhaal houdt moet je dit eerste deel van de Danny Ryan trilogie echt gaan lezen. Het begin is even doorbijten, want het is echt van belang dat je alle personages goed leert kennen, maar dat eenmaal doorhebbend, kun je het boek echt niet meer aan de kant leggen en heb je het gevoel alsof je zelf in Providence rond dwaalt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

stad-in-brand

Gegevens van dit boek:
Titel: Stad in brand
Serie: Danny Ryan
Auteur: Don Winslow
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Catherine Smit
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 290
ISBN paperback: 9789402709582
ISBN e-book: 9789402764475
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge