Dominique de Bruyne – De laatste grens

Toen wij op het boekenfestival ‘Lees’ waren liepen we langs de stand van Dominique de Bruyne. We kenden haar boeken nog niet en we liepen eigenlijk voorbij, omdat we dachten dat dit new adult-boeken waren, en we dit genre eigenlijk niet lezen. Dominique sprak ons aan en al snel waren we gezellig in gesprek en bleken haar boeken toch echt thrillers te zijn. Dominique gaf ons twee van haar boeken mee, zodat we onze mening konden vormen en ik ging als eerste ‘De laatste grens’ lezen. We willen Dominique hartelijk bedanken voor de samenwerking.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hij windt ze rond zijn vinger tot de dood. Wanneer een jonge vrouw gewurgd wordt gevonden in de duinen van een kustplaats in Massachusetts, wordt het moordonderzoek aan FBI-agente Mijanou Naughton toegewezen. Terwijl zij en haar team dieper graven naar de identiteit van de dader, komen ze tot het besef dat ze met een charismatische maar ook een meedogenloze ‘killer’ te maken hebben. Kan hij gestopt worden of is dit het begin? Het begin van zijn honger naar meer?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw. Het lijkt alsof er wortels op haar huid groeien. Ik had, zoals hier boven al gezegd, het gevoel alsof het de cover van een new adult-boek was, en ik zou het boek dan ook niet zo snel opgepakt hebben in de boekhandel. Gelukkig sprak Dominique ons aan.

De auteur

Dominique De Bruyne ( Gent, 1965 ) heeft naast haar fulltimebaan bij de Belgische Spoorwegen een passie voor schrijven, muziek en dieren. De laatste grens is de eerste in de serie Mijanou Naughton. Dominique woont momenteel in Mariakerke bij Gent, samen met haar levenspartner Dirk en hun teckel en hun twee Maine Coons.

Het verhaal

FBI-agente Mijanou Naughton krijgt een moordonderzoek toegewezen. In de duinen van een kustplaats in Massachusetts wordt een jonge vrouw gevonden. Ze is gewurgd. Het is niet duidelijk wie de jonge vrouw is. Terwijl dit onderzoek nog volop in gang is, wordt de volgende dode al gevonden. Ze lijken totaal verschillend, maar hebben ook overeenkomsten en Mijanou wordt er weer op afgestuurd. Zo volgen er meer moorden en Mijanou gaat op onderzoek uit. Kan ze deze moordenaar vinden, voordat hij wederom een slachtoffer gemaakt heeft?

Mijn mening

Zoals hierboven al gezegd, kwamen we Dominique tegen op de boekenbeurs ‘Lees’. Nadat ze ons vertelt had dat haar boeken toch echt thrillers waren en wij de achterflap gelezen hadden, werden wij nieuwsgierig en nu werd het toch echt tijd om het eerste deel te gaan lezen.

Wat extra leuk is, is dat Dominique het boek ook gesigneerd heeft. Dit geeft het boek toch altijd iets speciaals.

De hoofdstukken worden iedere keer voorafgegaan door enkele regels uit een liedje. De zanger en het album waar het liedje opstaan worden ook vermeld. Ook wordt het jaartal genoemd waarin het liedje verschenen is. Dat vind ik een leuke toevoeging. Eventueel kun je hier een aparte playlist voor maken. Het boek staat ook in Kobo Plus, echter de regels uit het liedje met de gegevens van dit liedje staan in het e-book niet vermeld. Dat vind ik op zich wel een gemis.

‘De laatste grens’ is het eerste deel van een trilogie met Mijanou Naughton in de hoofdrol. In dit eerste deel worden de verschillende personages uitgebreid aan je voorgesteld. Dit had wat mij betreft soms iets beter in het verhaal verwerkt mogen worden. Op een bepaald moment worden de personages uit het politieteam in een lijst opgesomd en voorgesteld. Dit vind ik persoonlijk minder en ik had hier liever gezien dat je de personages uit het verhaal zelf leert kennen. Maar zo weet je wel meteen wie, wie is.

Naast de gewone hoofdstukken lees je soms hoofdstukken die schuin gedrukt zijn, dit zijn de laatste gedachten van de slachtoffers. Je leest niet wat de dader met ze doet, maar je leest wel wat de slachtoffers in hun laatste gedachten denken en dit vind ik erg verfrissend. Dit lees je niet zo snel in een thriller. Hierdoor weet je niet precies wat de dader met ze doet, maar door de gedachten weet je wel dat het gruwelijk is. Daarnaast lezen we ook soms stukjes vanuit de moordenaar en hierdoor krijg je als lezer een completer beeld, al blijft onduidelijk wie de dader is, en de reden waarom hij zich op een bepaald moment persoonlijk tot Mijanou richt, blijft ook nog onduidelijk.

De hoofdstukken zijn kort en hierdoor blijft de vaart goed in het verhaal zitten. Ook heeft Dominique de hoofdstukken zo geschreven dat je steeds nieuwsgierig blijft naar een volgend hoofdstuk. Ik kon dan ook alleen maar verder lezen. Vooral naar het einde toe werd de spanning echt opgedreven en zat ik op het puntje van mijn stoel.

Het verhaal heeft een open einde en dit zorgt ervoor dat je meteen door wilt lezen in het tweede deel. Dat is één geluk want het vervolg ‘Absint‘ is ook gewoon al te verkrijgen en die ligt hier ook reeds klaar om gelezen te worden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste grens
Serie: Mijanou Naughton
Auteur: Dominique de Bruyne
Uitgever: Paris Books
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 123
ISBN paperback: 9789492883995
ISBN e-book: 9789493191761
Prijs paperback: € 18,00
Prijs e-book: € 7,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge