Dominique de Bruyne – Absint

Toen wij op het boekenfestival ‘Lees’ waren liepen we langs de stand van Dominique de Bruyne. We kenden haar boeken nog niet en we liepen eigenlijk voorbij, omdat we dachten dat dit new adult-boeken waren, en we dit genre eigenlijk niet lezen. Dominique sprak ons aan en al snel waren we gezellig in gesprek en bleken haar boeken toch echt thrillers te zijn. Dominique gaf ons twee van haar boeken mee, zodat we onze mening konden vormen en nadat ik ‘De laatste grens‘ gelezen had, werd het nu tijd om ‘Absint’ te lezen. We willen Dominique hartelijk bedanken voor de samenwerking.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: FBI-agente Mijanou Naughton bindt de strijd aan met een charismatische en zwaar gestoorde seriemoordenaar. Zijn locatie is onduidelijk, waardoor zij en haar team zowel in Nevada als in Massachusetts op jacht gaan.
Een man met zoveel donkere lust gaat buiten het bereik van elke vorm van menselijkheid. Wanneer Mijanou in zijn web verstrikt raakt, rest de vraag: Is dit het einde?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een vogelspin die over haar gezicht loopt. Ik moet bij deze cover echt niet aan een thriller denken. Eerder aan een new adult boek. En dat vind ik jammer. Ik snap waarom Dominique voor de spin gekozen heeft, maar in het boek komt een zwarte weduwe voor en geen vogelspin en die kruipt over iemand heen die ligt. Dat had denk ik een spectaculairder beeld opgeleverd vooral als diegene dan ook paniek uitgestraald had. Nu kijkt de vrouw onbewogen in de camera alsof het haar niks doet dat de vogelspin over haar gezicht loopt.

De auteur

Dominique De Bruyne ( Gent, 1965 ) heeft naast haar fulltimebaan bij de Belgische Spoorwegen een passie voor schrijven, muziek en dieren. ‘Absint’ is het tweede en voorlaatste deel in de serie rond Mijanou Naugthon. De auteur woont in Mariakerke bij Gent, samen met haar partner Dirk en omringd door hun katten en hond.

Het verhaal

FBI-agente Mijanou Naughton wordt bij een zaak geroepen waarbij alleenstaande vrouwen vergiftigd worden en om het leven komen. Mijanou reist met haar collega naar Nevada om de zaak te onderzoeken. Ze krijgt al snel de koude rillingen als ze de omschrijving van de dader hoort. Zou hij weer aan het moorden geslagen zijn? Heeft hij zijn modus operandi gewijzigd?
In Massachusetts gaan collega’s Joe en Suzi op zoek naar een gruwelijke moordenaar, die de lijken enorm verminkt. Kunnen ze de dader achterhalen?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd hoe het verder zou gaan met FBI-agente Mijanou Naughton. Doordat Dominique de Bruyne haar hoofdpersonage ook kwetsbaar durft te laten zijn is het niet meteen het standaard type wat je in een thriller verwacht bij een inspecteur. Dit vind ik zeer zeker verfrissend. Ze is niet zomaar de onoverwinnelijke persoon die niet geraakt kan worden. Ze is eigenwijs en durft haar eigen gang te gaan, maar heeft ook een team wat goed functioneert en een baas die haar werk waardeert.

Absint is het tweede deel met Mijanou Naughton als hoofdpersonage. En is een duidelijk vervolg op het eerste deel ‘De laatste grens‘. Echter, ook als je ‘De laatste grens’ niet gelezen hebt, is het boek naar mijn gevoel goed te volgen, ondanks dat er een zaak doorloopt vanuit ‘De laatste grens’.

Er komen gruwelijke daden in het boek voor en deze weet Dominique de Bruyne goed te omschrijven, waardoor diegene met niet zo’n sterke maag, wellicht enigszins de rillingen krijgen. Maar ik houd hiervan, voor mij kan een boek niet gruwelijk genoeg zijn.

Voor mijn gevoel is wel duidelijk te merken dat De Bruyne qua schrijven gegroeid is tussen de boeken ‘De laatste grens’ en ‘Absint’. Ik merkte dat in dit deel de dialogen toch net wat fijner liepen en hierdoor ook het verhaal prettiger weg las. Dit vind ik persoonlijk altijd erg fijn om deze groei te zien bij een auteur. Hierdoor merk je dat de auteur er echt de moeite voor doet om mij dit leesplezier te gunnen.

Wat ik persoonlijk wel jammer vind, is dat een zaak die in ‘De laatste grens’ begint en in beide delen een belangrijke rol speelt nog steeds niet afgerond is, natuurlijk is dit een manier om de lezer aan de serie te binden. Bij een tv-serie vind ik het nog net kunnen om een zaak te spreiden over meerdere afleveringen, omdat je dan meestal maximaal een week later de volgende aflevering kunt kijken. Bij boeken is het toch vaak afwachten wanneer een nieuw boek verschijnt. En omdat ik toch aardig wat boeken lees, moet ik er altijd weer even in komen als ik een boek uit een serie ga lezen en dan is een dader die in de voorgaande boeken nog niet gepakt is, toch wat moeilijk te behappen. Ik denk dat deze serie dit eigenlijk niet nodig heeft. Als ieder deel een losstaande zaak zou zijn, zou het nog steeds een goede serie zijn.

Gegevens van dit boek:
Titel: Absint
Serie: Mijanou Naughton
Auteur: Dominique de Bruyne
Uitgever: Paris books
Aantal pagina’s paperback: 260
ISBN paperback: 9789493191662
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge