Dion Leonard – Mijn reis met Gobi

Waargebeurde verhalen blijven toch altijd mijn aandacht trekken. Nu kwam bij HarperCollins Holland het waargebeurde verhaal “Mijn reis met Gobi” uit, geschreven door Dion Leonard. Doordat het waargebeurd was, en dan ook nog eens over een hond, tja, toen moest ik het wel lezen. En ik kreeg van HarperCollins Holland dan ook een recensie exemplaar om mijn mening over dit boek te vormen. Hier wil ik HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hoe een man een zwerfhondje redde. Of redde het hondje de man?
Dion Leonard, een bekende Australische ultramarathonloper, nam deel aan een van de zwaarste wedstrijden ooit – tweehonderdvijftig kilometer door de Gobiwoestijn – toen hij een zwerfhondje zag. Het hondje rende met hem mee, en ze bleek een enorme doorzetter te zijn: ze hield het maar liefst de halve tocht vol.
Leonard, die zich normaal gesproken uitsluitend met winnen bezighield, merkte dat zijn houding veranderde. Niet alles draaide meer om hem en de wedstrijd: de zorg voor het zwervertje werd ook belangrijk voor hem. Ter plekke besloot hij Gobi, zoals hij het hondje noemde, mee naar huis te nemen. Een beslissing die zijn leven veranderde.
In Mijn reis met Gobi vertelt Leonard over zijn moeilijke jeugd, over zijn fascinatie voor extreme sporten en over wat zijn vriendschap met Gobi voor hem betekent.
Dit ontroerende verhaal gaat over hoop en veerkracht, en het bewijst dat honden en mensen echt elkaars beste vrienden kunnen zijn.

De cover

De cover laat het hondje Gobi zien in naar mijn gevoel de Gobiwoestijn. Je ziet alleen de hond en zand en een stralend blauwe lucht, met een bepaalde luchttrilling waardoor je ziet dat het bloedheet is daar. Doordat de cover echt duidelijk een foto is, had ik meteen het idee dat het een waargebeurd verhaal was. Door de tekst op het boek “Het waargebeurde verhaal van een hondje en een lange tocht door de woestijn” wist ik zeker dat het waargebeurd was, en zou ik in de  boekhandel al verkocht zijn geweest, zonder te lezen waar het boek over ging. Maar waargebeurd en honden is natuurlijk de perfecte combinatie.

De auteur

Dion Leonard is geboren en opgegroeid in Australië, maar woont tegenwoordig in Edinburgh, Schotland. Dion heeft deelgenomen aan een aantal van de zwaarste ultramarathons ter wereld, waaronder de Marokkaanse Saraha, de Marathon des Sables, en 250 kilometer door de Zuid-Afrikaanse Kalahariwoestijn. De laatste twee heeft hij twee keer gelopen. De ultramarathon door de Gobiwoestijn pakte heel bijzonder uit. Hij raakte bevriend met een zwerfhondje, dat hij later Gobi gedoopt heeft. Dit hondje volgde hem de hele week en heeft hun beider levens voor altijd veranderd.

Het verhaal

Dion Leonard nam deel aan een zware ultramarathon, namelijk 250 kilometer door de Gobiwoestijn. Echter deze tocht liep anders dan hij gewend was. Reeds op een van de eerste dagen liep er een hondje met hem mee. En bleef met hem meelopen. De hele afstand op die dag. Ook de dag erna rende ze gewoon weer met Dion mee. Dit hield Dion bijna voor onmogelijk, maar het gebeurde en Dion merkte dat hij aan de kleine zwerfhond begon te wennen. Dion merkte ook dat hij Gobi miste op het moment dat hij hem achter gelaten had bij de begeleiders van de tocht. Tijdens deze tocht werd het voor Dion duidelijk dat het niet alleen om winnen ging. Gobi, zoals hij het hondje gedoopt had, werd ook heel belangrijk voor hem. Hij besluit het hondje mee naar huis te nemen. Maar ook dit gaat niet zonder slag of stoot, maar Dion geeft niet zomaar op.

Fotokatern

In het midden van het boek zit een fotokatern met foto’s uit het leven van Dion. Dit maakt het boek altijd een stuk persoonlijker vind ik zelf. Ik vind foto’s in een waargebeurd boek altijd een positieve toevoeging. Hierdoor krijg je een goed beeld van de hoofdpersoon en wat er allemaal in het leven van diegene speelt of gespeeld heeft.

Mijn mening

Het boek is opgedeeld in verschillende delen en de verschillende delen zijn iedere keer weer duidelijk een nieuwe periode. Dit maakt het boek wel duidelijk en overzichtelijk. Het verhaal wordt duidelijk verteld op de flaptekst, maar er is zoveel meer. Het doorzettingsvermogen van zowel Dion als Gobi wordt gedurende het hele verhaal echt duidelijk, niet alleen qua sport, maar ook qua liefde tussen mens en dier.

Tijdens het verhaal krijg je regelmatig flashbacks, waardoor je een goed beeld krijgt hoe de jeugd van Dion geweest is. Wat het overlijden van zijn vader voor hem betekende en hoe dit de band met zijn moeder veranderd heeft. Daarnaast beschrijft hij hoe hij begonnen is met hardlopen en hoe zijn leven voor het hardlopen was. Dit geeft een duidelijk beeld van Dion. Ook omschrijft Dion duidelijk hoe hij zich voelt als heel veel mensen (ook onbekenden) zijn crowdfunding actie steunen.

Dit boek laat duidelijk zien dat liefde tussen mens en dier echt kan bestaan.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mijn reis met Gobi
Auteur: Dion Leonard
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 207
ISBN paperback: 9789402701029
ISBN E-book: 9789402755206
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge