Diney Costeloe – Het meisje zonder naam

Bij Hebban kon je meedoen aan een Hebbanbuzz van het boek ‘Het meisje zonder naam’ geschreven door Diney Costeloe. Aangezien ik erg genoten heb van het vorige boek ‘De verloren kinderen‘ was ik ook erg benieuwd naar dit nieuwe boek van haar. Ik wil Hebban en uitgeverij De Fontein dan ook hartelijk bedanken voor dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek:  Diney Costeloe verovert lezersharten over de hele wereld. Haar nieuwe roman “Het meisje zonder naam’ (“The Girl With No Name’) is net als de wereldhit “De verloren kinderen’ (“The Throwaway Children’) een aangrijpend relaas, gebaseerd op historische feiten.
1939. Lisa Becker is 13 als haar moeder een van de laatste felbegeerde plekken op een Kindertransport weet te bemachtigen. In Londen, alleen, de taal niet machtig, moet ze zich in een voor haar vreemde wereld redden. Dat lukt haar wonderwel, met de hulp van haar pleegouders en vrienden. Maar dan begint de Blitz. Lisa raakt bewusteloos als een bom vlakbij ontploft, en wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is – zijzelf ook niet…

Cover

Op de cover zien we een aantal kinderen op een treinstation. Er staat een lange oude trein klaar. Door de klederdracht zie je dat het een afbeelding van langer geleden is. Dit vind ik dus heel goed bij het verhaal passen en de cover past ook goed bij het vorige boek van Diney Costeloe. Dit boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met ‘De verloren kinderen’ brak ze internationaal door: ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht. Na ‘Het meisje zonder naam’ is ‘Familie op de vlucht’ haar derde boek dat in het Nederlands verschijnt.

Het verhaal

Lisa woont met haar moeder en broertje in Hanau. Haar vader is opgepakt door de Duitsers. Haar broertje is blind. Lisa wordt door haar moeder op een Kindertransport gezet. Haar broertje kan niet mee op dit transport, doordat hij blind is. Als Lisa als 13-jarig meisje aankomt in Londen is ze helemaal alleen. Ze is de taal niet machtig en moet zich in een voor haar vreemde wereld redden. Ondanks alles lukt haar dit aardig. Dit dankzij de hulp van haar pleegouders en haar nieuwe vrienden. Maar dan begint de Blitz. Doordat Lisa niet goed in een schuilkelder durft raakt ze bewusteloos als een bom vlakbij ontploft. Wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is… zij zelf ook niet…

Mijn mening

Het boek begint meteen met een heftige proloog. Hierdoor word je meteen het verhaal ingetrokken en wil je eigenlijk maar één ding, en dat is verder lezen.
In het verhaal komen best veel personages voor, maar Costeloe heeft deze personages stuk voor stuk zo uitgewerkt dat ik ze echt voor kon stellen en hierdoor had ik geen enkele moeite om deze personages uit elkaar te houden. Hier heb ik in andere boeken met veel personages soms wel last van. Costeloe heeft een erg prettige schrijfstijl. Deze had ik natuurlijk al in ‘De verloren kinderen’ leren kennen. Ze gebruikt nergens moeilijke woorden en hierdoor leest het boek natuurlijk ook al lekker weg.

Wat wellicht het boek nog interessanter gemaakt zou hebben, zou zijn als er soms een uitstapje naar Duitsland gemaakt was om te kijken hoe het met de familie van Lisa ging. Maar aan de andere kant… Doordat dit nu niet gebeurt leef je je wel meer in in het leven van Lisa, aangezien Lisa ook niks meer hoort van haar familie in Duitsland.

De betekenis van de titel van het boek blijft lange tijd onduidelijk, maar op een bepaald moment in het verhaal snap je het volkomen en kan ik alleen maar zeggen dat de titel supergoed gekozen is.

Ik kijk nu al uit naar het volgende boek van Diney Costeloe. En gelukkig hoef ik daar niet meer al te lang op te wachten. Want in maart verschijnt ‘Familie op de vlucht‘ al. En ik weet zeker dat ik deze ook weer ga lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel:  Het meisje zonder naam
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 4956
Aantal pagina’s E-book: 442
ISBN paperback: 9789026146299
ISBN E-book: 9789026146305
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.One thought on “Diney Costeloe – Het meisje zonder naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge