Diney Costeloe – Het gestolen kind

Wij zagen in de aanbiedingsfolder van uitgeverij de Fontein dat er een nieuw boek van Diney Costeloe zou verschijnen. Aangezien ik de eerdere boeken van haar hand met veel plezier gelezen heb, wist ik het al vrij snel zeker dat ik dit boek ook weer wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al vrij snel antwoord dat we er een digitaal recensie-exemplaar van ontvangen. En die viel dan ook rond de verschijningsdatum in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die op internet te lezen is over het boek: 1941. Als het luchtalarm loeit, zoekt de familie Shawbrook hun toevlucht tot een overvolle schuilkelder, om daar tot de ontdekking te komen dat niemand kleine Freddie uit zijn ledikantje heeft gehaald. Terwijl de bommen al neerkomen, rent zijn moeder Vera terug om hem te halen…
Maggie heeft sinds ze haar zoontje verloren is niets om voor te leven. Tot haar man op een ochtend thuiskomt met een jongetje in zijn armen, gevonden op straat na het bombardement van de vorige nacht. Maggie weet zeker dat dit haar kind is, dat op miraculeuze wijze zijn weg naar haar heeft teruggevonden…

De cover

Op de cover staat een ouderwetse kinderwagen met een vrouw achter de kinderwagen. Van de vrouw zie je geen gezicht. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de winkel en hierdoor zou ik hem zeker opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met ‘De verloren kinderen‘ brak ze internationaal door: ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht. ‘Het meisje zonder naam‘, ‘Familie op de vlucht‘, ‘De verloren vader’, ‘Twee moedige vrouwen‘ en ‘Een nieuw leven‘ zijn haar andere succesvolle romans die in het Nederlands zijn verschenen. In januari 2022 verscheen haar nieuwste roman: ‘Het gestolen kind’. 

Het verhaal

Plymouth, 1941. Het is al een aantal dagen prijs, het luchtalarm loeit om de haverklap en de familie Shawbrook zoekt hun toevlucht tot de overvolle schuilkelder. De afspraak is dat moeders ervoor zorgt dat iedereen veilig in de schuilkelder komt. Vera zorgt ervoor dat kleine Freddie meekomt, echter Vera is op dat moment niet thuis en hierdoor wordt de kleine Freddie vergeten in zijn kleine ledikantje. Vera besluit dat er maar één ding op zit, ondanks de vallende bommen, terug naar huis te gaan om Freddie op te halen…

Maggie heeft haar zoontje verloren, hij is direct na de geboorte gestorven. Sindsdien heeft ze niks meer om voor te leven. Dan komt haar man op een ochtend na de bombardementen thuis met een jongetje in zijn armen. Hij heeft hem gevonden. Maggie is er van overtuigd dat dit haar zoontje is.

Mijn mening

Als je de informatie over het boek leest, weet je al een beetje wat er gaat gebeuren, maar zoals ik de schrijfstijl van Diney Costeloe ken, wist ik dat het boek alsnog genoeg verrassingen kende. Dat was nu inderdaad weer het geval. Het verhaal begint op het moment dat Maggie bevalt van haar kindje en ze niet wilt geloven dat haar kind overleden is. Hierna gaan we naar het eigenlijke verhaal en leren we Vera kennen die in een café werkt en iets langer blijft om iets te drinken met barman Charlie. Maar dan begint de sirene voor een luchtaanval. Ik zat eigenlijk vrijwel meteen in het verhaal en het werd al meteen spannend, waardoor ik het boek bijna niet meer aan de kant wilde leggen.

Het verhaal heeft alle ingrediënten om weer een aangrijpend verhaal te worden en je weet als Diney Costeloe deze ingrediënten heeft, dan maakt ze er zonder problemen ook een goed verhaal van en dat is haar ook deze keer weer gelukt. Je leeft mee met Vera die haar kindje kwijt is, maar ook had ik aan de ene kant wel medelijden met Maggie, al vond ik haar aan de andere kant behoorlijk doortrapt. Maar het draaide niet alleen om het verdwenen/gestolen kindje. Ook het geheugenverlies van Vera speelde een grote rol en het leven van dochter Muriel komt uitgebreid aan bod. Haar liefdesleven en het verdriet waar zij mee te maken heeft zorgen ervoor dat het verhaal overal voldoende spanning heeft en je continue nieuwsgierig blijft hoe het verhaal verder gaat.

Er zijn behoorlijk wat personages die een rol spelen in het verhaal. En deze personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Ik had echt het gevoel alsof de personages zo in mijn straat konden wonen. En ondanks dat er aardig wat personages een rol spelen, werd het verhaal nergens verwarrend en kon ik alle personages goed uit elkaar houden.

Het verhaal kent natuurlijk een happy end en ondanks dat je dit weet bij de verhalen van Diney Costeloe blijven ze tot aan de laatste pagina boeiend en zorgen ze er iedere keer weer voor dat ik uitkijk naar een nieuw boek van haar hand.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Het-gestolen-kind

Gegevens van dit boek:
Titel: Het gestolen kind
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 315
Verteller luisterboek: Tineke Hartzuiker
Duur luisterboek: 10:53:56
ISBN paperback: 9789026158445
ISBN e-book: 9789026158452
ISBN luisterboek: 9789026158469
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge