Diney Costeloe – Een nieuw leven

De boeken van Diney Costeloe lees ik altijd erg graag, dus toen ik deze in de catalogus van uitgeverij De Fontein zag staan, hoefde ik eigenlijk niet lang na te denken. Deze wilde ik weer lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel antwoord terug dat we deze bij verschijning zouden ontvangen en deze ontvingen we dan ook in onze digitale brievenbus op de verschijningsdatum. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Engeland, 1949. Charlotte is gelukkig getrouwd en geniet van haar leven op het platteland, iets dat ze niet voor mogelijk had gehouden toen ze aan het begin van de oorlog als 13-jarig meisje met een Kindertransport Duitsland moest ontvluchten. Maar dan duikt een oude vriend uit het verleden op in haar nieuwe wereld. Harry was haar beschermer toen ze niemand anders had en daar zal ze hem altijd dankbaar voor zijn, maar zijn aanwezigheid nu dreigt haar nieuwe leven te doen ontsporen. De oorlog is dan wel voorbij, maar het verleden laat je nooit met rust…

De cover

Op de cover staan drie jonge vrouwen die door een dorpsstraat lopen. Deze straat is versierd met vlaggetjes. De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande boeken van Diney Costeloe en daarom zou hij me zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met ‘De verloren kinderen‘ brak ze internationaal door: ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht. ‘Het meisje zonder naam‘, ‘Familie op de vlucht‘, ‘De verloren vader’Twee moedige vrouwen‘ en ‘Een nieuw leven’ zijn haar andere succesvolle romans die in het Nederlands zijn verschenen. In januari 2022 verschijnt haar nieuwste roman: ‘Het gestolen kind‘. 

Het verhaal

Charlotte is aan de begin van de oorlog met een Kindertransport Duitsland ontvlucht. Ze is toen in Engeland terechtgekomen en was dertien jaar. Ze had toen veel steun van de eveneens gevluchte Harry die in deze zware tijd er altijd voor haar was. Ondertussen is het 1949. De oorlog is voorbij en Charlotte is gelukkig getrouwd met Billy en samen hebben ze twee kinderen. Maar dan duikt, de uit het oog verloren, Harry opeens op in het kleine dorpje waar Charlotte tegenwoordig woont. Charlotte zal Harry altijd dankbaar blijven, maar haar man is niet zo gelukkig met Harry en Charlotte is bang dat haar nieuwe leven ontwricht wordt. De oorlog is wel voorbij, maar het verleden rust nooit.

Mijn mening

Dit is het tweede boek waarin Charlotte een rol speelt, we zijn haar al eerder tegengekomen in het boek ‘Het meisje zonder naam’, waarin ze in het begin nog Lisa heette. Maar dan begint de Blitz. En als er een bom in haar buurt ontploft raakt ze gewond en als ze bijkomt in het ziekenhuis weet ze niet meer wie ze is. Uiteindelijk krijgt ze de naam Charlotte. Ik had niet meteen de link gelegd dat dit dezelfde Charlotte was als uit ‘Het meisje zonder naam’. Dit kwartje viel pas later, maar toen werden wel enkele andere dingen duidelijk, die in eerste instantie een beetje wazig waren. Maar dit boek is heel goed te lezen zonder dat je ‘Het meisje zonder naam’ gelezen hebt.

In ‘Een nieuw leven’ lezen we hoe het in 1949 met Charlotte gaat. Ze is ondertussen gelukkig getrouwd met Billy en heeft twee kinderen en geniet van de kleine dingen in het leven. Naast de verhaallijn van Charlotte lezen we over Felix en Daphne. Zij werken beiden bij de Luchtmacht en Daphne denkt dat ze met Felix een vette vis aan de haak geslagen heeft. Dat blijkt toch wel iets anders in elkaar te zitten. Ook is er nog de verhaallijn van Harry. Harry komt net als Charlotte uit Duitsland en heeft Charlotte altijd beschermd tegen de pestkoppen. Hij wilde Charlotte meenemen naar Australië, maar op het moment dat ze zouden vertrekken kwam hij haar niet ophalen. Nu, jaren later, blijkt waarom.

Deze drie verhaallijnen raken elkaar steeds een beetje, en vooral in het begin vraag je je af wat de verhaallijn van Felix en Daphne met Charlotte te maken heeft, maar dat wordt zeer zeker duidelijk naarmate het verhaal vordert. Sommige dingen waren wel voorspelbaar en zag ik van redelijk ver aankomen, echter dat deed geen afbreuk aan het verhaal. Andere dingen zag ik absoluut niet aankomen en deze dingen (zonder in detail te willen treden, daarvoor moet je het boek toch echt zelf lezen) lijken mij ook zeker niet alledaags voor die tijd. En ik denk dat de personages daar ook zeker problemen mee zouden hebben gekregen, en van mij had deze verhaallijn wat verder uitgewerkt mogen worden om zo nog wat meer reuring in het verhaal te krijgen. Echter ondanks dat de auteur er voor gekozen heeft dit onderwerp slecht oppervlakkig aan te snijden was het verhaal weer erg interessant en kon ik het boek niet aan de kant leggen. Ik wilde steeds verder lezen en was pas tevreden nadat ik de laatste pagina gelezen had.

Gelukkig hoeven we niet meer al te lang op een nieuw boek van de hand van Diney Costeloe te wachten. In januari verschijnt ‘Het gestolen kind‘ en ik kijk er zeer zeker weer naar uit om deze te lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Een-nieuw-leven

Gegevens van dit boek:
Titel: Een nieuw leven
Serie: Het meisje zonder naam
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Aantal pagina’s paperback:
Aantal pagina’s e-book: 342
Verteller luisterboek: Wivineke van Groningen
Duur luisterboek: 14:12:09
ISBN paperback: 9789026154126
ISBN e-book: 9789026154133
ISBN luisterboek: 9789026154140
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge