Diney Costeloe – Een goede dochter

In de aanbiedingsfolder zagen we dat Diney Costeloe een nieuw boek zou uitbrengen in Nederland. Haar voorgaande boeken heb ik met veel plezier gelezen, dus ik was erg benieuwd naar dit nieuwe boek van haar hand. Nadat we een mailtje hadden ontvangen van de uitgever hebben wij hierop geantwoord en rond de verschijningsdatum ontvingen we een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op het internet over dit boek: Londen, 1912. Iedereen gaat ervan uit dat Mabel net als haar nichtje op haar veertiende van school gaat en dienstmeisje wordt bij een rijke familie. Mabel gruwt van het idee, het is haar droom door te leren voor een kantoorbaan. Net als ze haar ouders heeft overtuigd om haar die kans te geven, slaat het noodlot toe. Mabel ziet zich gedwongen haar dromen op te geven en treedt in dienst bij de rijke familie McFarlane. Al snel wordt ze in een onmogelijke situatie gebracht, en lijkt het geluk verder weg dan ooit. Maar Mabel geeft niet op…

De cover

Op de cover loopt een jonge vrouw een trap op. Ze is gekleed als een dienstmeisje. Ik neem aan dat dit Mabel is. Ik vind de cover bij het verhaal passen en door de kleding van de jonge vrouw weet ik eigenlijk meteen dat het een historische roman is.

De auteur

Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met ‘De verloren kinderen‘ brak ze internationaal door: ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht. ‘Het meisje zonder naam‘, ‘Familie op de vlucht‘, ‘De verloren vader’, ‘Twee moedige vrouwen‘, ‘Een nieuw leven‘, ‘Het gestolen kind‘ en ‘Een goede dochter’ zijn haar andere succesvolle romans die in het Nederlands zijn verschenen.

Het verhaal

Mabel heeft bijna de leeftijd bereikt dat ze van school mag en zou kunnen gaan werken. Iedereen gaat er vanuit dat ze net als haar nichtje als dienstmeisje bij een rijke familie zal gaan werken. Mabel heeft echter hele andere plannen. Ze gruwt van het idee om als dienstmeisje aan de slag te gaan en ze heeft haar vader eindelijk net zo ver dat ze nog een jaar langer naar school mag, zodat ze wellicht door kan leren voor een kantoorbaan. Maar dan slaat het noodlot toe. Mabel ziet zich gedwongen om haar dromen op te geven en toch te gaan werken als dienstmeisje bij de rijke familie McFarlane. Dan gebeuren er dingen waardoor Mabel in een onmogelijke situatie gebracht wordt, en ze weer terug bij af is. Maar Mabel is vastbesloten… Ze geeft niet op….

Mijn mening

Ik heb tot nog toe één boek van Costeloe gehad wat ik minder vond, dat was ‘De verloren vader’, op de een of andere manier, kwam ik destijds niet in het verhaal, en daardoor heb ik die toen aan de kant gelegd en daarna ook niet meer gelezen. De verhalen van Costeloe gingen tot nog toe bijna allemaal over de Tweede Wereldoorlog en hierdoor was ik meestal meteen gegrepen door het verhaal. De verloren vader ging niet over de Tweede wereldoorlog dus of hij mij daarom niet meteen pakte? We zullen er wellicht nu achter komen, nu dit boek ook niet over de Tweede Wereldoorlog gaat.

Deze keer heeft ze het anders aangepakt en begint het verhaal in 1912, nog voor de Eerste Wereldoorlog. De boeken over die periode zal ik normaal niet zo snel ter hand nemen, echter de korte inhoud sprak mij aan en ik wilde het daarom toch een kans geven. Ik werd ook deze keer aangenaam verrast door Costeloe. Ze wist me al vrij snel in het verhaal te trekken. De jonge Mabel wil graag verder leren, wat vrij ongebruikelijk is voor die tijd. De meeste jonge meisjes gaan van school af om ergens in een rijk huishouden te gaan werken als dienstmeisje. Zo heeft het nichtje van Mabel ook gedaan en Mabel gruwt hiervan. Dan gebeurt er van alles waardoor de vader van Mabel in het ziekenhuis belandt en de kostwinnaar in het huishouden wegvalt. In die tijd betekende dat, dat anderen in het gezin moesten bijdragen in het inkomen en Mabel heeft de leeftijd dat ze van school kan om te gaan werken en hier wordt ze op gewezen en ondanks dat ze dit eigenlijk niet wilt, beseft ze dat ze niet anders kan. Als ze aangenomen is, merk je al gauw dat ze hier niet voor in de wieg gelegd is, ze heeft te veel een eigen mening en daar komt ze ook regelmatig voor op. Op een bepaald moment wordt het verhaal zelfs nog even spannend.

Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld, ondanks dat het verhaal om Mabel draait komen ook bijvoorbeeld haar broers en ouders regelmatig aan het woord en hierdoor krijg je als lezer een compleet beeld. Dit, in combinatie met de vrije korte hoofdstukken, zorgde er voor dat ik door de hoofdstukken heen vloog.

Ik had al vrij snel het vermoeden wie er achter zat, waar achter, zul je denken, daarvoor moet je het boek lezen, dat ga ik natuurlijk niet verklappen. 🙂 Maar ondanks dat heeft Costeloe het verhaal toch zo opgeschreven dat het boeiend bleef en ik het boek maar met moeite weg kon leggen.

De personages die een rol spelen zijn goed uitgewerkt en hierdoor kon ik mij een goed beeld vormen van de personen. Ook heeft Costeloe de omgeving beeldend beschreven, waardoor ik het gevoel had alsof ik rond liep in het huis van de rijke familie McFarlane. Het verhaal speelde zich echt als een film voor mijn ogen af, hier kan ik echt van genieten.

Costeloe wil, naar mijn gevoel, een duidelijk boodschap over brengen, namelijk blijf altijd in je dromen geloven en geef ze niet zomaar op. Ook al heb je soms tegenslagen, dan kan het soms toch zijn dat ze met een beetje uitstel alsnog uit kunnen komen. Maar ook dat je soms geholpen wordt uit onverwachte hoek en dat er mensen zijn die je belangeloos helpen, hoe onvriendelijk je ook tegen deze mensen bent. Gelukkig worden de onvriendelijke woorden altijd weer terug gedraaid als diegene ziet dat ze fout zaten. Dat is een mooie eigenschap die ook niet iedereen bezit. Ik denk dat klaarstaan voor een ander vroeger veel eerder gebeurde dan tegenwoordig. In de huidige maatschappij is het ieder voor zich en heeft bijna niemand meer tijd.

Zoals de meesten weten luisteren wij het boek ook tijdens het lezen als deze op Kobo Plus verkrijgbaar is. En dat was ook het geval met dit boek. Dit boek wordt voorgelezen door Tanneke Hartzuiker en ik vond haar stem erg goed bij het verhaal passen. Ze wist de emoties goed over te brengen en hierdoor kwam het verhaal nog beter binnen.

Als je van historische verhalen houdt, kan ik dit boek alleen maar aanraden, ook al is het een ander verhaal dan de overige verhalen van Costeloe, ook dit verhaal weet ze met veel overtuiging te vertellen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Een-goede-dochter

Gegevens van dit boek:
Titel: Een goede dochter
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book:
Verteller luisterboek: Tineke Hartzuiker
Duur luisterboek: 10:21:00
ISBN paperback: 9789026163920 
ISBN e-book: 9789026163937
ISBN luisterboek: 9789026163944
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge