In de Facebook groep Bloggers Gezocht werd door uitgeverij De Fontein een oproep gedaan of iemand interesse had in het boek “De verloren kinderen”. Dit boek leek me, na de informatie over het boek gelezen te hebben, erg interessant, dus heb ik me opgegeven, en niet veel later kreeg ik een mail dat ik het boek mocht recenseren. Hier wil ik uitgeverij De Fontein dan ook hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: “De verloren kinderen’ van Diney Costeloe (The Throwaway Children) is het ontroerende en aangrijpende verhaal van kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerd.
Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven.
Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt “om daar een nieuw leven op te bouwen’, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…
De cover
Op de cover zien we 6 kinderen staan die allemaal een papieren zak bij zich hebben en een label aan de jas hebben zitten. Op de achtergrond zien we een aantal grote schepen liggen. Dit geeft me het gevoel dat deze kinderen “verscheept” gaan worden. De cover maakt me nieuwsgierig naar het verhaal van deze kinderen. En ik vraag me af of deze kinderen echt “verloren” zijn. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de winkel.
De auteur
Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met De verloren kinderen brak ze internationaal door: Ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht.
Het verhaal
In “De verloren kinderen” leren we Rita en Rosie Stevens kennen. Hun vader Don Stevens is overleden in de oorlog. Hun moeder Mavis heeft een nieuwe liefde gevonden in de gewelddadige Jimmy Randall. Rita en Rosie zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder opnieuw zwanger blijkt te zijn. Echter Jimmy Randall stelt hun moeder voor de keuze: Of trouwen en haar zoon erkennen, of haar dochters. Mavis besluit haar kinderen op te geven, zodat haar zoontje tenminste niet als een bastaard opgroeit. Mavis tekent zonder goed te kijken de papieren die Jimmy haar geeft en beseft niet dat ze hiermee ook haar ouderlijk gezag kwijt raakt. Het weeshuis waar Rita en Rosie terechtkomen sturen een aantal kinderen naar Australië om daar een nieuw leven op te bouwen. Ook Rita en Rosie gaan mee naar Australië. Mavis kan hier niks tegen doen. In dit verhaal reis je onder andere met de kinderen mee, maar maak je ook mee wat er allemaal in de omgeving van Mavis gebeurd.
Mijn mening
Ik zat al vrij snel in het verhaal. Je leeft echt met Rosie en Rita mee, maar ook met hun oma Lily had ik heel veel te doen. De personages zijn heel goed uitgewerkt, hierdoor krijg je een goed beeld van ze. Je voelt echt de emoties die iedere persoon meemaakt, dat heeft Diney Costeloe erg goed voor elkaar. Je vraagt je bijna af hoe het kan dat kinderen zo “verhandeld” worden, want zo voelde het voor mij. Als je dan ook nog bedenkt dat dit, na de oorlog, echt gebeurde in Engeland. En kinderen echt naar Australië verplaatst werden om een “nieuw leven” op te bouwen en dan te horen kregen dat familie niet meer zou leven, terwijl de familie vol smacht op een teken van de kinderen wacht. Ongelooflijk. Dit is op zo’n pakkende manier geschreven dat ik wel verder moest lezen en het boek echt maar met moeite weg kon leggen, alleen als ik niet anders kon. De schrijfstijl is daarnaast ook nog eenvoudig, waardoor je ook al snel zoiets hebt, oh ik lees nog een bladzijde. En dan ben je al snel weer 10 pagina’s verder. Dit maakt een verhaal voor mij echt goed. Ik kijk dan ook echt uit naar haar het boek “Het meisje zonder naam” van Diney Costeloe. Ik ben benieuwd of ze deze pakkende schrijfstijl weer kan evenaren. Dit is een boek wat je raakt… of je het nu wilt of niet.
Wil je zelf een stukje lezen uit het boek? Kijk dan hier voor een leesfragment.
Gegevens van dit boek:
Titel: De verloren kinderen
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 496
Aantal pagina’s E-book: 412
ISBN paperback: 9789026140624
ISBN E-book: 9789026140631
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 4,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.