
Een tijdje terug zagen we op Facebook een winactie voorbij komen waarbij je een exemplaar van ‘Vrij onder de sluier’ kon winnen. Aangezien waargebeurde verhalen mij altijd aanspreken moest ik gewoon meedoen en de verbazing was dan ook groot dat ik als winnaar uit de bus kwam. Ik wil Desiree Janssen dan ook hartelijk bedanken voor dit exemplaar.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Maria reist naar Saoedi-Arabië om in een ziekenhuis als verpleegkundige te werken. Als vrije westerse vrouw belandt ze daar in hilarische, maar soms ook schokkende situaties. Gaandeweg raakt ze steeds meer verstrikt in de strenge islamitische regels die de vrijheid van vrouwen beperken.
Iedereen die voor meer vrouwenrechten opkomt, loopt het risico te worden opgepakt, mishandeld en seksueel misbruikt. Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen inmiddels wel autorijden en zonder toestemming van hun voogd een paspoort aanvragen en werken.
Nadat Maria verliefd wordt op een Saoedische man ontdekt ze dat de mutawa, de religieuze politie, haar gangen natrekt. Maria realiseert zich dat ze nu voor haar persoonlijke vrijheid moet vechten. Op daten staat de doodstraf. Zet zij haar leven op het spel?
De cover
Op de cover zit een blonde vrouw naast een gesluierde vrouw. Volgens mij is dit Desiree zelf, maar voor het verhaal zelf stel ik voor dat dit Maria is. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.
De auteur
Desiree Janssen werkte in een militair hospitaal in Dhahran in Saoedi-Arabië. Haar boek is gebaseerd op haar eigen ervaringen in een fascinerende wereld van sluiers, regels en geboden. Ze werd gekozen tot Reisreporter 2015 bij Voigt Travel.
Mijn mening
Waargebeurde verhalen worden in huize Koukleum altijd erg graag gelezen dus ik was ook erg blij toen ik op de recensie-stapel zag dat ik aanbeland was bij ‘Vrij onder de sluier’.
Wat een boek altijd iets extra’s geeft, is als de auteur het boek gesigneerd heeft. En Desiree heeft dit ook voor ons gedaan. Dankjewel hiervoor Desiree.

Het boek is opgedeeld in 44 hoofdstukken en een epiloog. De hoofdstuktitels verwijzen iedere keer naar iets belangrijks wat in dit hoofdstuk gebeurd. Dit zorgt dat ik extra nieuwsgierig wordt naar de hoofdstukken. Desiree, Maria in het boek, beschrijft in ‘Vrij onder de sluier’ haar ervaringen die zij als Westerse vrouw heeft als verpleegkundige in een militair ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Het verhaal begint op het moment dat Maria aangenomen is in het ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Ze krijgt introductiedagen en krijgt vooral ook de regels goed uitgelegd. Deze zijn voor een vrouw behoorlijk streng en als moderne Westerse vrouw heeft Maria hier soms best moeite mee, met als gevolg dat ze zich steeds vaker tegen deze regels afzet. Echter in de Islam staan er zware straffen op vergrijpen die als zeer ernstig betiteld worden. Maria gaat regelmatig met mannen op stap, wat niet toegestaan is, alleen als je met deze man getrouwd bent, en wordt je door de mutawa (de religieuze politie) betrapt dan krijg je de doodstraf. Voor vrouwen betekent dit dat je gestenigd wordt.
Je merkt dat er ontzettend veel rijken zijn, echter doordat de vrouwen steeds met een abaya naar buiten gaan, zie je weinig van de rijkdom op straat. Maria moet ook steeds een abaya aan, maar ze heeft steeds meer weerstand tegen de abaya en besluit soms ook zonder de straat op te gaan, maar dan wordt ze direct aangesproken door mannen dat dit niet toegestaan is. Zo erg zelfs dat ze soms moet vluchten.
Je leest aan het einde van sommige hoofdstukken een stukje met een grijze achtergrond. Dit zijn herinneringen uit de jeugd van Maria. Ze heeft, op sommige momenten in Saoedi-Arabië, het gevoel alsof ze terug in haar jeugd is, bij haar vader die altijd streng is en weinig emoties toonde.
Pas in de laatste hoofdstukken wordt voor Maria duidelijk waarom haar vader zo was en wat de reden hierachter was. Dat is ook het moment dat ze haar vader begint te begrijpen en ik denk dat dit voor Maria het belangrijkste is, waarom ze naar Saoedi-Arabië afgereisd is.
Ook wil ik de rol van directrice zuster Wahab niet onbelicht laten. Zij houdt Maria blijkbaar goed in de gaten, want Maria moet zich regelmatig melden op kantoor en krijgt dan de wind van voren omdat ze zich niet aan de islamitische regels houdt en van Wahab krijgt te horen dat Maria te vrij met deze regels omgaat. Het blijkt dat Wahab veel in Maria herkent. Haar dochter is net zo’n vrij geest, die zich niet in het keurslijf van de islam wil laten dwingen, met alle gevolgen van dien.
Het boek leest als een roman en ondanks dat Maria soms wat naïef overkomt, kon ik haar goed begrijpen. Vanwege de vrije opvoeding in het Westen is het leven in een streng islamitisch land een hele verandering en dit heeft Desiree hier heel duidelijk in beeld gebracht. Maar vooral ook de rol van de directrice en haar dochter die ook niet met de regels van de Islam om kon gaan zijn erg belangrijk. Hierdoor wordt extra duidelijk hoe belangrijk het, voor een vrouw is, om zich aan de regels van de islam te houden.
Dit boek geeft een duidelijk inkijkje in de wereld van de islam. Hoe moeilijk het voor een Westerse vrouw is om zich in deze wereld aan te passen, maar laat je ook beseffen hoeveel vrijheid wij hebben.
Gegevens van dit boek:
Titel: Vrij onder de sluier
Auteur: Desiree Janssen
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 978908975068
Prijs paperback: € 20,00
Dit boek is momenteel alleen nog verkrijgbaar via de auteur Desiree Janssen .