Dennis Biesma – Volledig verknipt

Nadat ik de autobiografie ‘De regen kwam van binnen’ van de hand van Dennis echt verslonden had, was ik uiteraard ook nieuwsgierig naar ander werk van deze auteur. Dennis vroeg ons of we zijn thrillerdebuut ook wilden recenseren en hier zeiden we volmondig ja op. Nog voor de verschijningsdatum ontvingen wij het recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we Dennis Biesma uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Lara Cains is een wandelende tijdbom. Ze groeit op met een stem in haar hoofd, haar ouders hebben haar verstoten en haar beste vriendin heeft zelfmoord gepleegd. Na een sessie met haar psychiater wordt ze overvallen. Ze krijgt een black-out en kijkt uren later in de levenloze ogen van haar overvaller. Ze doet op dat moment wat ze altijd doet, vluchten voor zichzelf en iedereen om haar heen.

Net als ze haar leven weer op de rit lijkt te hebben, merkt ze dat ze in de gaten wordt gehouden. Het blijkt niet één persoon te zijn, maar een hele organisatie. Wie zijn die mensen en wat willen zij met haar DNA doen?

De cover

Op de cover zie je het gezicht van een jonge vrouw. Voor mijn gevoel lijkt ze buiten westen. Ik denk dat dit Lara moet voorstellen. Aan de bovenkant van de cover staat DNA afgebeeld. De cover vind ik erg goed bij het verhaal passen en maakt mij nieuwsgierig.

De auteur

Dennis Biesma (Amsterdam, 1975) studeerde Hogere Informatica. Op zijn zestiende besloot hij ooit een boek uit te geven. Die droom heeft hij nooit losgelaten. In 2022 verscheen zijn autobiografie De regen kwam van binnen, wat zeer veel lovende recensies ontving. Nu is zijn debuut-thriller verschenen.

Het verhaal

Lara Cains leeft sinds haar zevende met een stem in haar hoofd. Haar ouders hebben haar hierom verstoten, want ze denken dat ze door de duivel bezeten is. Haar beste vriendin heeft zelfmoord gepleegd. Hiervoor is ze in behandeling bij een psychiater. Als ze na een sessie onderweg naar huis is, wordt ze overvallen. Ze krijgt een black-out en als ze bijkomt kijkt ze in de levenloze ogen van haar overvaller. Op dat moment ziet ze maar één oplossing: Ze slaat op de vlucht. Niet alleen voor iedereen om haar heen, maar vooral voor zichzelf.

Als ze dan eindelijk haar leven weer op de rit lijkt te hebben, merkt ze dat iemand haar stappen nagaat en precies weet wat ze doet. Maar het blijkt niet slechts één persoon te zijn, maar een hele organisatie. Wat wil deze organisatie van haar en waarom zijn ze zo geïnteresseerd in haar DNA?

Speciaal voor ons gemaakte boektrailer

Mijn mening

Het verhaal begint met een hoofdstuk wat zich afspeelt in 1976 op een congres waarbij over DNA wordt gesproken. Dit gesprek vormt de basis van het verhaal. Hierna maken we een grote sprong naar het heden, en leren we Lara kennen. Je merkt meteen dat er iets opbloeit tussen Lara en Lotte, de jonge vrouw waar Lara een kamer huurt. Hierdoor leren we Lara goed kennen en hierin merk ik meteen dat er van alles speelt bij haar. Ze heeft al een hoop meegemaakt en ondanks dat ze haar leven nu redelijk op een rijtje heeft, heeft ze ook nog genoeg dingen waar ze niet zomaar open over is, zoals Jade, de stem in haar hoofd. We komen een hoop over haar verleden te weten, waardoor je een goed beeld van haar kunt vormen.

Ik merk onder het lezen dat Dennis zich echt verdiept heeft in de materie. Hierdoor merkte ik dat het op een bepaald moment ietwat technisch werd toen er over het DNA en de pijnappelklier wordt verteld. Ik merk dat mijn aandacht op dat stukje een beetje verslapt. Ik heb hier ooit tijdens mijn opleiding iets over geleerd, maar ook toen kon ik daar mijn aandacht al niet volledig bij houden. Ik merk dat ik hier ook moeite moet doen, het wordt voor mij iets te stoffig. Maar gelukkig is dit maar één klein stuk in het boek. Dus daar is goed over heen te komen.

Lara ziet zelf niet geheel in wat haar zo speciaal maakt. Ze weet wel, door dingen die gebeurd zijn, dat er soms dingen kunnen gebeuren die ze niet in de hand heeft, maar door hier goed de controle op te houden en te voorkomen dat Jade de overhand krijgt, weet ze dit goed in de hand te houden.

Het verhaal wordt echt spannend en komt in een stroomversnelling als Lotte verdwijnt. Dit doet Lara pas echt beseffen hoeveel ze om haar geeft en ook deze gevoelens heeft Dennis goed op papier over weten te brengen. Ze is bereid zich over te geven als Lotte hierdoor vrij komt. Als Lara dan ook vastzit, wordt het verhaal voor mijn gevoel iets te sciencefictionachtig met bepaalde krachten die Lara lijkt te bezitten. Dit is voor mijn gevoel niet heel realistisch en dat is niet geheel “my cup of tea”, maar dat ligt aan mijn smaak en niet aan de manier waarop Dennis het verhaal geschreven heeft, want ondanks het sciencefiction gehalte, lees ik wel door, omdat ik wil weten hoe het afloopt. Dus deze spanning houdt mij wel aan het verhaal gekluisterd wat een goed teken is.

De ontknoping is verrassend en laat zelfs nog ruimte voor een vervolg met Lara in de hoofdrol. Het einde zorgt bij mij wel nog voor wat vragen. Namelijk wie is de moeder van Lara en wat maakt haar zo speciaal? Wat is het geen waar Eurogentech dan aan werkt samen met Lara’s moeder. Allerlei vragen waar we wellicht in een vervolg antwoord op krijgen.

Ondanks dat het niet geheel mijn cup of tea was, is het verhaal heel goed geschreven. Als je geen probleem hebt met kleine sciencefictionachtige elementen en dat je ook nog wat leert over DNA dan moet je deze thriller echt gaan lezen, want Dennis bewijst dat hij weet hoe hij moet schrijven. Niet alleen zijn eigen verhaal, maar ook een verhaal wat uit zijn eigen fantasie ontstaat.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Volledig-verknipt

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het achtentwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Volledig verknipt
Auteur: Dennis Biesma
Uitgever: Palm uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789083263724
ISBN e-book: 9789083263731
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge