Dennis Biesma – De regen kwam van binnen

Ik volgde Dennis al een tijdje op Facebook en las al regelmatig over zijn te verschijnen boek. Nadat ik in contact kwam met NancyW en zij hier een persbericht over had, hoefde ik niet te twijfelen… Dit boek wilde ik lezen. Na kort mailcontact kregen we positief antwoord en enkele dagen later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij NancyW en Dennis Biesma hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dennis groeit op in het ultieme sprookje. Binnenkort grijpt Jehovah in en zullen alleen zijn Getuigen overleven. Met die belofte voor ogen slaat hij verjaardagen en feestdagen over en voldoet zo goed mogelijk aan alle regels. Dat gaat lang goed… tot hij stopt met geloven. Wat volgt is een emotionele worsteling. Als Dennis uitspreekt wat hij voelt, zou hij worden uitgesloten. Familieleden en vrienden mogen dan niet meer met hem omgaan. Alles staat op het spel, daarom doet hij net alsof en leidt een compleet dubbelleven.
Uiteindelijk heeft hij twee mogelijkheden: voor altijd liegen of voor zichzelf kiezen. Durft hij op de resetknop te drukken en gaat hij terug naar fabrieksinstellingen? Dat betekent kiezen voor een wereld die hij nooit heeft leren kennen.

De cover

De cover is een cover die bij langer kijken steeds interessanter wordt. De titel staat onder een paraplu. En boven de paraplu valt de regen. De regen zijn de regels van de Jehova. Sommige regels stoppen natuurlijk midden in omdat deze op de paraplu vallen. Maar door deze tekst word ik meteen nieuwsgierig naar het verhaal. De regels komen op mij al erg streng en onzinnig over.

De auteur

Dennis Biesma (Amsterdam, 1975) studeerde Hogere Informatica. Op zijn zestiende besloot hij ooit een boek uit te geven. Die droom heeft hij nooit losgelaten. Terwijl hij druk schreef aan zijn debuut-thriller, drong zijn eigen verhaal voor. Een verhaal dat schreeuwde om naar buiten te komen.

Mijn mening

Zoals de meeste volgers weten, lezen we erg graag non-fictie verhalen, dus ik kon niet wachten om dit boek te gaan lezen. Na de korte inhoud gelezen te hebben en de lovende reacties op sociale media over dit boek, werd ik steeds nieuwsgieriger. Ik was dan ook erg blij toen ik dit boek op kon pakken om te gaan lezen.

Ik zag ook dat net het luisterboek verschenen was en wat ik persoonlijk altijd erg prettig vind, is om het luisterboek te luisteren terwijl ik het boek aan het lezen ben. Het boek is ingesproken door Dirk van den Brand en ik had onder het lezen en luisteren echt het gevoel alsof Dennis het verhaal aan mij persoonlijk gericht had. Dit gevoel werd nog eens extra versterkt door het voorlezen van Dirk van den Brand. De stem van Dirk vond ik erg passend bij het verhaal.

Toen ik het boek open sloeg viel meteen op dat Dennis het boek ook voor ons gesigneerd had. Dit maakt een boek toch altijd net wat persoonlijker.

Het verhaal begint met een proloog, waarbij de vader van Dennis op sterven ligt. Dennis besluit om zijn vader tegemoet te komen door te bidden tot Jehova, de fantasiewereld waar hij niet meer in gelooft. Ondanks dat hij zijn vader hierin tegemoetkomt, uit zijn vader toch nog enkele woorden die hem raken en die een hoop gevoelens bij hem oproepen en die ervoor zorgen dat hij normaal uit zijn vel gesprongen zou zijn. Hierna gaan we terug in de tijd. Wat meteen opvalt is dat Dennis, ondanks dat hij niet meer in de Jehova gelooft, nergens echt haatdragend over komt. Hij vertelt ook over de mooie dingen die hij toch meegemaakt heeft bij de Jehova. Maar hij durft aan de kaak te stellen dat een Jehova getuige nooit kritisch nadenkt over dingen en klakkeloos dingen voor waar aanneemt die vertelt worden.

Het mooiste moment vond ik toch wel dat Dennis verteld dat een voorganger verteld over een meisje die uitdagend gekleed op stap gaat en uiteindelijk meerdere keren verkracht wordt. Volgens de voorganger kwam dit door het meisje en niet door de mannen die haar verkracht hadden. Dennis hoort naast zich opeens zijn schoonzus Inge-Marie in opstand komen. Ze houdt het niet meer en zegt hardop ‘Ik hoop dat jij een keer door een grote neger keihard in je anus wordt verkracht.’ Deze uitdrukking wordt hier ook gebruikt als iemand echt iets totaal verkeerds zegt. En op de manier waarop Dennis dit schrijft merk je dat dit uit de grond van haar hart komt. En dit is nog maar één voorbeeld van dingen waarbij, door gewoon enkele woorden of dingen te omschrijven, Dennis precies duidelijk weet te maken welke emoties er aan te pas komen. Ik houd van zijn schrijfstijl.

Vanaf hoofdstuk 24 krijg je naar mijn gevoel enkele toevoegingen aan het verhaal, die een beetje losstaan van de voorgaande hoofdstukken, maar misschien wel nog duidelijker maken wat de Jehova gedaan heeft en wat dit voor al voor geloof is. Zo beantwoordt Dennis in hoofdstuk 24 de vraag of Jehova volgens hem aan de kenmerken van een sekte voldoen en na het boek gelezen te hebben en de 26 kenmerken opgesomd en uitgewerkt te zien kan ik het alleen maar volmondig eens zijn dat dit bij een sekte hoort. Ik heb het geluk gehad dat ik een opvoeding gehad heb, waarin geloof geen grote rol speelde en ik door mijn ouders vrij gelaten werd om eigen keuzes te maken. Ik denk dat de ouders van Dennis hierin niet echt beter wisten. Doordat zij ook met Jehova opgegroeid zijn, waren de regels van de Jehova heilig voor hen en deze zijn doorgegeven aan de kinderen. Dennis is naar mijn gevoel vooral door zijn eerste vrouw Sophie, gedwongen om over bepaalde dingen van de Jehova na te denken en hier kritisch naar te kijken, waardoor hij zich is gaan afvragen of alles wel zo goed is wat Jehova zegt.

Wat wel duidelijk naar voren komt en wat ik hierin erg prettig vond tijdens het lezen, Dennis veroordeelt de Jehova getuigen niet, hij laat ze in hun waarde, maar durft wel zelf te zeggen dat hij liever wat kritischer is. Ik denk dat dit boek heel veel stof doet opwaaien binnen de Jehova, maar wellicht gaan er hierdoor meer mensen kritisch nadenken over het geloof.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-regen-kwam-van-binnen

Gegevens van dit boek:
Titel: De regen kwam van binnen
Auteur: Dennis Biesma
Uitgever: Palm uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
Vertellers luisterboek: Dirk van den Brand
Duur luisterboek: 10:35:49
ISBN paperback: 9789083263700
ISBN e-book: 9789083263717
ISBN luisterboek: 9789180517584
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 2,99
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en te besluiteren via Storytel.

Dennis Biesma komt 14 januari naar Kerkrade. Hij is dan aanwezig bij Koukleumen in de HuB. Hier verheugen wij ons natuurlijk erg op. Mocht je een gesigneerd exemplaar willen, die kunnen op deze dag natuurlijk ook aangeschaft worden en kun je laten signeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge