
Aangezien wij vorig jaar zijn verhuisd naar Landgraaf en Pinkpop nu eigenlijk in onze achtertuin wordt gehouden, waren wij erg nieuwsgierig naar dit boek. Wij willen De Limburger dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.
Informatie die te lezen is op de achterflap: De wereld van Pinkpop belicht de boeiende geschiedenis van het oudste nog bestaande openlucht-popfestival van de wereld. Van de start in 1970 in het Burgemeester Damensportpark in Geleen, via een eenmalig uitstapje in 1987 naar sportpark De Berckt in Baarlo tot en met de gouden aflevering in 2019 op Megaland in Landgraaf. Deze vijftigste editie van Pinkpop is een mooi moment om terug te blikken. Niet alleen op die vijftig afleveringen van het festival en de wereld rondom Pinkpop.
Journalist Wiel Beijer (1953) blikt samen met organisator Jan Smeets ook terug op het eerste deel van het leven van mister Pinkpop. Vanaf de geboorte in Einighausen in 1945 tot en met de geboorte van Pinkpop vijfentwintig jaar later. In het verlengde daarvan wordt een hoofdstuk gewijd aan Pinknick, het bijna vergeten festival in Gulpen dat in 1969 aan Pinkpop voorafging. Ook daarbij was Jan Smeets betrokken. De schijnwerpers worden echter vooral gericht op een halve eeuw Pinkpop!
De cover
Op de cover van dit boek is het Pinkpop-logo prominent aanwezig. Als je de titel zou weglaten zou nog iedereen weten waar dit boek over gaat. Verder staat er ook nog de naam van Wiel Beijer en Jan Smeets op, twee belangrijke mensen die verbonden zijn aan dit boek. De achtergrond kleur van de cover is goud. Goud staat voor 50 jaar, dus deze kleur is perfect gekozen.
De auteur
Wiel Beijer (1953) is een Heerlense journalist en schrijver van onder andere de boeken ‘Kom je buiten spelen?’ en ‘Mijn Heilust’. Nu is zijn nieuwe boek ‘De wereld van Pinkpop 50’ verschenen.
Mijn mening
In ‘De wereld van Pinkpop 50’ neemt Wiel Beijer je mee naar het oudste festival ter wereld, Pinkpop.
Het eerste hoofdstuk in dit boek gaat over Pinkpop 1970, de eerste editie van Pinkpop. Deze werd destijds nog gehouden in Geleen. Persoonlijk heb ik dit niet mee gemaakt aangezien ik pas in 1985 ben geboren. Maar om hierover te lezen vind ik geweldig.
Alle hoofdstukken zijn eigenlijk op dezelfde manier opgebouwd. Op de eerste pagina, aan de linker kant, is het affiche te zien. De meesten hiervan vind ik erg mooi. Ik geniet er ook iedere keer weer van als we door de Hofstraat wandelen of rijden, aangezien deze affiches tegenwoordig aan de lantaarnpalen hangen in deze straat die aan het Pinkpop-terrein grenst.
Ook kun je in elk hoofdstuk lezen waar dat jaar Pinkpop werd gehouden, hoeveel je aan entree betaalde en wat dat jaar het budget was. Welke artiesten er op het podium stonden en wie het presenteerde. Het weer is ook altijd een dingetje bij Pinkpop, dit staat er ook bij vermeld, net zoals wat de mode dat jaar was. Ook is er te lezen wat er dat jaar bijzonder was aan Pinkpop. Zo kun je lezen dat er bijvoorbeeld in 1971 voor de eerste keer geslapen kon worden op Pinkpop. Dat er 500 jongeren gebruik maakten van de sleep-inn en dat ze voor een gulden een slaapplaats én een eenvoudig ontbijt kregen. Dit vind ik persoonlijk toch altijd erge leuke weetjes.

Verder staat in ‘De wereld van Pinkpop 50′ een overvloed van foto’s die tijdens de verschillende jaren van het festival gemaakt zijn. Maar ook de foto’s die echt typerend zijn voor Pinkpop bijvoorbeeld het moment dat Giel Beelen naakt op het podium stond, ‘De Piel van Giel’.
Nadat de vijftig jaren van Pinkpop besproken zijn, komt het leven van Jan Smeets aan bod. Een stuk over zijn kinderjaren, hoe hij opgegroeid is, hoe zijn afkeer van roken begonnen is, maar natuurlijk vooral over zijn 50 jaar als Mr. Pinkpop. Maar ook hoe hij concerten organiseerde in Limburg, vooral in de Hanenhof in Geleen, de Rodahal in Kerkrade en het Mecc in Maastricht. En natuurlijk niet te vergeten de mega concerten van Bon Jovi en The Rolling Stones op Megaland in Landgraaf. Hierdoor leer je in dit hoofdstuk Jan Smeets wat beter kennen.
Hierna volgt nog een hoofdstuk over het eenmalige Pinknick. Dit werd in 1969 gehouden in Gulpen. Dit was eigenlijk de voorloper van Pinkpop. En ook hier heeft Jan Smeets aan meegewerkt. Hier kwamen 10.000 mensen op af. Er was eindelijk iets te doen in Limburg.
Ben je fan van dit festival? Ben je ooit bij Pinkpop geweest? Ben je nooit bij Pinkpop geweest, maar wil je wel meer over dit festival te weten komen? Dan MOET je dit boek gewoon hebben. Wij zijn in ieder geval hartstikke blij dat dit boek in onze boekenkast staat, aangezien we nu ook vaker terug kunnen blikken op de eerste 50 jaar van dit oudste festival ter wereld.
Gegevens van dit boek:
Titel: De wereld van Pinkpop 50
Auteur: Wiel Beijer
Uitgever: De Limburger
Aantal pagina’s paperback: 244
ISBN paperback: 9789080824003
Prijs paperback: € 17,95
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.
Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.