David E. Fishman – De boekensmokkelaars

Van BBNC uitgevers ontving ik het boek “De boekensmokkelaars” geschreven door David E.Fishman om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik BBNC uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: De boekensmokkelaars is het ongelooflijke verhaal van inwoners van het Wilno getto in Litouwen die duizenden zeldzame boeken en manuscripten hebben gered – eerst van nazi’s en later van de Sovjets – door ze te verstoppen op hun lichamen, te begraven in bunkers en mee te
smokkelen over landsgrenzen.
Het is een verhaal van heldhaftigheid en verzet, van vriendschap en romantiek, en een ononderbroken toewijding: zij waren bereid om te sterven voor literatuur en kunst. Het verhaal is gebaseerd op joodse, Duitse en Russische documenten, waaronder dagboeken, brieven, memoires
en interviews met verschillende smokkelaars. De boekensmokkelaars laat de gewaagde daden zien van een groep dichters, geleerden en verzetsstrijders die smokkelaars werden in Vilnius, het ‘Jerusalem van het Oosten’. 

Wat meteen opvalt is het formaat van het boek. Het is een klein formaat boek met een hardcover kaft. En door het kleine formaat is het boek behoorlijk dik. Het boek is ongeveer 10 cm dik. Wat redelijk lastig vasthouden is. Dit vind ik op zich best jammer. Ik heb eerder het boek Zac & Mia uit de Kolibri-serie gelezen. Dit boek was ook in zo’n klein formaat, maar deze vond ik heel aangenaam om te lezen en vast te houden. Deze was namelijk iets dunner en ik heb gemerkt dat dit toch iets prettiger is.

De cover laat een man zien die aan een tafel staat met achter hem een hele berg boeken. Ik stel me voor dat dit de geredde boeken zijn.De foto geeft me het gevoel alsof deze echt gemaakt is in oorlogstijd. De cover spreekt me aan.

Ik begon erg enthousiast aan het boek. Echter ik merkte al snel dat het geen gewoon boek was. Het boek was geen verhalend boek. Je merkt al dat het geen gewoon boek is, doordat de hoofdrolspelers in een apart stuk worden voorgesteld. Wie is wie, hoe oud waren ze in 1942 en wat waren ze van beroep. Dit kom je in gewone leesboeken niet tegen.

Het boek las voor mij niet echt prettig weg. Het boek is wel uiterst nauwkeurig en houdt zich naar mijn gevoel strikt aan de feiten, maar hierdoor werd het ook wat langdradig en had ik het gevoel alsof ik een geschiedenisboek aan het lezen was. Het boek is wel een boek waar een ware boekenliefhebber zich in zal herkennen. Het lezen van boeken helpt de hoofdrolspelers ontsnappen uit hun gevangenschap en die deze boeken willen bewaren met gevaar voor eigen leven.

Een boek betekent voor mij niet zoveel dat ik er mijn leven voor zou geven, zoals de hoofdpersonen in het boek dagelijks hun leven er voor riskeren. Dat risico zou ik niet nemen voor mijn boeken, al zou ik, denk ik, wel gek worden als ik geen boeken meer zou kunnen lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De boekensmokkelaars
Auteur: David E.Fishman
Uitgever: BBNC Uitgevers.
Aantal pagina’s paperback:  590
ISBN paperback: 9789045321004
Prijs paperback: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & BBNC Uitgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge