
4 en 5 mei zijn de dagen dat we altijd even extra stil staan bij de oorlogen waar we aan deelgenomen hebben en de slachtoffers die in deze oorlogen te betreuren zijn geweest. Ik lees daarnaast regelmatig oorlogsboeken, waar je ook nog eens met de neus op de feiten gedrukt wordt, en waarbij je iedere keer weer hoopt dat wij dit nooit hoeven mee te maken. Om extra aandacht aan deze boeken te geven, wil ik hier enkele boeken uitlichten die ik extra bijzonder vond, of die voor mijn gevoel wel wat extra aandacht verdienen. Natuurlijk zijn er veel meer mooie oorlogsboeken die gelezen moeten worden, maar zoals je zult begrijpen kan ik die niet allemaal benoemen.
Ik heb er voor gekozen om niet alleen oorlogsboeken over de tweede wereldoorlog uit te zoeken, maar ook een enkel boek waarbij een andere oorlog centraal staat, of waar de gevolgen van een oorlog ter sprake komen. Ook heb ik mij de vrijheid genomen om een boek te benoemen die niet direct over de oorlog gaat, maar wat ons allemaal beslist nog helder voor ogen staat. De aanslagen in o.a. Parijs en België en de jacht op de terroristen.
Laura Passoni & Catherine Lorsignol – Met mijn zoon in het hart van IS

Dit boek neemt je in principe aan de hand mee vanaf het moment dat een jonge Belgische vrouw zich gaat verdiepen is de Islam en op die manier langzaam radicaliseert en besluit naar het ‘beloofde land’ af te reizen. Echter, dit beloofde land blijkt toch iets anders te zijn dan voorgespiegeld en uiteindelijk wilt ze terug naar België en dit lukt haar uiteindelijk ook. Dit boek laat je op een intense manier meebeleven wat
een jonge vrouw meemaakt tijdens de periode dat ze radicaliseert, maar ook op het moment dat haar verwachtingen niet uitkomen.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Henriëtte van ’t Wout – Uit de rij

In ‘Uit de rij’ vertelt Henriëtte het persoonlijke verhaal van de Joodse Daniël. Dit boek is bedoeld voor de jeugd, echter als volwassenen heb ik dit boek ook met veel interesse gelezen. Door de eenvoudige schrijfstijl en de foto’s die aan het verhaal toegevoegd zijn, word je het verhaal ingetrokken en Henriëtte heeft dit op een mooie en toegankelijke manier omschreven. Vooral voor jeugd die nog niet veel van de tweede wereldoorlog weet is dit ook een interessant boek.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Simon Stranger – Blijf hun namen noemen

Een boek wat niet op een alledaagse manier geschreven is, is ‘Blijf hun namen noemen’. Dit boek vertelt het verhaal vanuit het alfabet. Zo lees je onder de A bijvoorbeeld over de Arrestatie, Afranseling en Aanklacht. Woorden die zeker in de tweede wereldoorlog regelmatig voorbij komen. Zo worden sommige woorden uitgelegd met één regel tekst, maar andere woorden worden uitgebreid besproken en vertellen een heel verhaal. Ik moest aan het begin even wennen aan deze manier van vertellen, maar eenmaal gewend, kon ik dit zeer zeker waarderen. Zo kwamen sommige dingen ter sprake waar je wel wist waar het over ging, maar de term niet meteen kunt plaatsen. Door de originele manier van vertellen verdient dit boek extra aandacht en kan ik het echt aanraden om dit boek te gaan lezen.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Lionel D. & Annemie Bulté – Terroristenjager

Dit is misschien niet gelijk een boek waar je aan denkt als je aan oorlogsboeken denkt, maar toch ben ik van mening dat ‘Terroristenjager’ een plek in dit artikel verdient. De aanslagen van IS zijn voor mijn gevoel een andere manier van oorlog voeren en ook hier zijn een hoop onschuldige slachtoffers te betreuren geweest. In ‘Terroristenjager’ wordt jacht gemaakt op de terroristen die deze aanslagen gepleegd hebben en zij zorgen er voor dat het weer een stukje veiliger is in Europa. Ik ben van mening dat IS er voor gezorgd heeft dat oorlogsvoering een heel andere betekenis gekregen heeft. Hierdoor denk ik dat dit boek zeker in dit rijtje thuis hoort.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Farida Khalaf – Het meisje dat van IS won

In het meisje dat van IS won, lezen we de gruwelijkheden die de IS-mannen met vrouwen gedaan hebben. Hoe de gevangen genomen vrouwen als slaaf, en hoer gebruikt worden. Hoe ze keer op keer verkracht worden en als ze niet luisteren naar hun “eigenaar”, ze mishandelt worden. Het is zelfs zo erg dat Farida op een bepaald moment liever neergeschoten wordt, dan nog langer als seksslavin te dienen. In iedere oorlog hoor je over verkrachtingen en mishandelingen, maar ik heb het gevoel dat IS het het bonst gemaakt heeft qua misbruik van vrouwen. Ook hier uit blijkt naar mijn gevoel weer dat IS er een heel andere manier van oorlogsvoering op na houdt.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Aline van Wijnen – Het geheime kistje van Elle

Aline van Wijnen staat bekend als schrijver van feelgood-verhalen en zo begint ‘Het geheime kistje van Elle’ ook. Je hebt in het begin het gevoel alsof je een feelgood-verhaal gaat lezen, maar dit is veel meer dan dat. Het voert je terug naar Wit-Rusland tijdens de tweede Wereldoorlog en ze weet de gevoelens van de verzetsstrijders perfect over te brengen, waardoor je het gevoel hebt alsof je zelf erbij bent. Maar dat niet alleen, onder het lezen, laat Aline je ook nadenken over je eigen leven en hoe je op dat moment zelf in het leven staat.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Azad Cudi – Schot in het duister

In ‘Schot in het duister’ lezen we over de oorlog tegen ISIS, ook wel afgekort tot IS. Maar deze keer niet, zoals we veel in het nieuws gehoord hebben over de luchtaanvallen, maar echte gevechten op de grond en op wat voor manier er gevochten wordt. Ondanks de ernst van het verhaal, weet Cudi in dit verhaal ook humor te verwerken. Waardoor ik, ondanks dat sommige situaties die hij beschrijft best heftig zijn, ik toch moest grinniken om de manier waarop hij het omschrijft. Dit kan ik wel waarderen.
Onze recensie is nog steeds hier te lezen.
Dit is maar een kleine greep van alle oorlogsboeken die er zijn en dit zijn ook niet alleen maar de beste en meest bekende boeken, echter zijn dit allemaal boeken die bij mij om de een of andere manier extra zijn blijven hangen en er voor gezorgd hebben dat ik dit boek extra aandacht wilde geven.