Dannis Kramers – Wraak

Nadat ik van Dannis Kramers het boek ‘King Coke‘ gelezen had, wist ik dat ik het vervolg moest en zou lezen. Want dit boek vroeg gewoon om een vervolg. Wat een geweldig boek was dat. Dus nadat ik de persmail ontving was ik erg nieuwsgierig naar ‘Wraak’ en hoefde ik ook niet lang na te denken of ik dit boek wilde lezen. Ik wil Xander uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Nederlandse Mick zit na een mislukte drugsdeal een lange gevangenisstraf uit in de beruchte Colombiaanse gevangenis La Modelo. Mick zint op wraak op topcrimineel Chucho van het Popayánkartel, die zijn vrouw vermoordde en zijn dochter ontvoerde.
Na een verlinkte deal met cocaïne en Sovjetwapens belanden een Chicanogangster uit LA genaamd Tiberio en een Bosnische elitesoldaat, Prilaz, ook door toedoen van de machtige Chucho bij Mick achter de tralies. De drie mannen sluiten een hechte vriendschap en hebben in hun cel alle tijd om de ultieme wraakactie op Chucho te organiseren. Maar dan moeten ze eerst ontsnappen uit de hel op aarde.
Wraak is een rit door de krochten van de internationale onderwereld. Het neemt je mee naar de achterbuurten van LA en belegerd Sarajevo, tot de hel van een Colombiaanse gevangenis. Net zo cynisch, waanzinnig en gruwelijk als King Coke: Kramers is een Nederlandse meester van internationale allure.


Cover

Op de cover zien we bovenaan heel groot de titel ‘Wraak’ staan. Er onder staat een foto van een man met ontbloot bovenlijf in de woestijn Hij staat in een wolk van wat ik denk dat coke moet voorstellen. De cover spreekt me persoonlijk niet echt aan, maar doordat er de naam van Kramers op staat zou ik hem toch opgepakt hebben.

De auteur

Dannis Kramers (1974) studeerde journalistiek in Utrecht. Daarna schreef hij voor verschillende bladen, om vervolgens in de Nederlandse televisie-industrie te belanden. Voor documentaires en series heeft Kramers zich in de vreemdste, meest confronterende situaties begeven. In zijn debuutroman, King Coke, heeft hij deze ervaringen gebruikt.

Het verhaal

Nadat Mick in de Colombiaanse gevangenis La Modelo terecht gekomen is zint hij op wraak. De topcrimineel Chucho van het Popayán kartel vermoordde Mick’s vrouw en ontvoerde het dochtertje. Nu  voedt hij haar op alsof het zijn eigen kind is.

Niet alleen Mick zint op wraak. Ook de Chicanogangster uit LA die luistert naar de naam Tiberio en een Bosnische elitesoldaat Prilaz. Zij zitten eveneens door toedoen van Chucho achter de tralies van Modelo. Ze komen samen in een cel te zitten en bedenken een plan om wrak te nemen op Chucho. Maar eerst moeten ze zien te ontsnappen uit de hel die La Modelo heet.

Mijn mening

Ik was, zoals gezegd, na King Coke erg nieuwsgierig naar het vervolg. Dus toen ik hieraan begon was ik super enthousiast en echt heel benieuwd. Het boek bestaat eigenlijk uit 5 gedeelten. In eerste instantie word je meteen op scherp gezet want het verhaal begint op 10 september 2001 in de Twin Towers… Ja precies de dag voor de aanslag. Kramers zet zijn hoofdpersoon meteen op een spectaculaire plaats neer en daar mee zit je ook meteen in het verhaal. Dan gaat hij terug naar het moment dat Mick eigenlijk pas in de gevangenis zit en wordt mijn geheugen weer even opgefrist. Doordat het wel even geleden is dat ik ‘King Coke’ gelezen heb, is deze opfrissing wel erg fijn.
In de gevangenis leer je de celgenoten van Mick kennen. Tiberio en Prilaz. Vervolgens krijg je de achtergrondverhalen van zowel Tiberio als Prilaz te lezen. Beiden verhalen beslaan ongeveer 100 pagina’s per persoon.  En dit had van mij wat korter gemogen. Ik vroeg me regelmatig af wat dit met de wraak op Chucho van doen had. Deze verhaallijnen afzonderlijk waren best interessant, maar waren niet wat ik verwacht had. Doordat er in King Coke heel veel snelle actie zit, had ik dit in Wraak ook verwacht, echter in dit boek merk je dat alles wat beter uitgedacht wordt door Mike en zijn medegevangenen. Dit past natuurlijk ook beter bij de locatie waar het boek zich afspeelt.
Ik had het gevoel dat het verhaal voor mij pas echt op dreef kwam op het moment dat je de achtergrondverhalen van Tiberio en Prilaz gelezen hebt en je in Modelo bent. Vanaf dat moment kon ik ook soms de humor weer ontdekken die ik in het boek King Coke zo kon waarderen. En toen kon ik ook nog maar één ding doen… Doorlezen tot het boek uit was.

 ‘Wraak’ hield mij minder in de greep als ‘King Coke’. Naar het einde toe werd het boek beter en zorgde het ervoor dat ik erg blij was dat ik doorgelezen heb in het boek en heeft het me toch opnieuw nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Wraak
Auteur: Dannis Kramers
Uitgever: Xanders uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 496
Aantal pagina’s E-book:
ISBN paperback: 9789401610216
ISBN E-book:
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge