Danielle van Helden – Met een korreltje zand

Wij zagen op social media een oproep van de uitgeverij met de vraag wie interesse had om ‘Met een korreltje zand’ te lezen en te recenseren. De korte inhoud sprak ook erg aan en daardoor hoefden wij ook niet lang na te denken. Dit kon wel eens een feelgood voor ons zijn! Na ons aangemeld te hebben, ontvingen wij niet veel later, een berichtje dat wij waren geselecteerd. Nog voor de verschijningsdatum ontvingen wij een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij LS Amsterdam uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: De drieëntwintigjarige Jasmijn wil best haar moeders B&B tijdelijk draaiende houden, en de zorg voor haar verstandelijk beperkte tweelingbroer op zich nemen. Maar dan wordt onverwachts de B&B last minute volgeboekt en moet ze voor twaalf gasten zorgen. Ineens is Jasmijn ontbijtchef, schoonmaakster, gastvrouw, mantelzorger én animatieteam. In haar eentje. Wanneer ’s avonds laat een veel te aantrekkelijke gast binnenkomt, kan ze dat er echt niet bij hebben. Want verliefd worden, daar doet ze niet meer aan. Of moet ze dat voornemen met een korreltje zand nemen?

De cover

Op de cover is een gedeelte van een strandhuis te zien. Op de vlonder, aan het huisje, zit een getekende meeuw en een bosje margrietjes. Verder zijn er duinen te zien, waar een bootje, op de kop, ligt en op de achtergrond is de zee te zien. Dit beeld geeft mij een zomers gevoel en dit past natuurlijk erg goed bij deze feelgood. De tekst ‘Jasmijn is de perfecte gastvrouw in de bomvolle B&B. Maar wie zorgt er voor haar?’ trekt mijn aandacht.

De auteur

Danielle van Helden is communicatieadviseur bij een organisatie voor mensen met een beperking. In haar vrije tijd schrijft ze veel, rommelt ze in haar moestuin en trekt ze graag met haar gezin eropuit met de camper. In 2021 won zij een schrijfwedstrijd en publiceerde ze haar korte verhaal ‘Op rolletjes’. Daarna volgde al snel ‘Het begint met een geheim’, haar debuutroman en nu is ze terug met ‘Met een korreltje zand’.

Het verhaal

Jasmijn is drieëntwintig en normaal gesproken woont ze in Berlijn, maar nu is ze even terug aan het strand om de B&B van haar moeder én de zorg voor haar verstandelijk beperkte tweelingbroer op zich te nemen. Haar moeder is namelijk een paar daagjes naar Natascha, haar andere dochter, die net bevallen is. Maar als de B&B plotseling volgeboekt wordt, en Jasmijn ineens voor twaalf gasten moet zorgen, breekt haar toch het zweet uit. Waar komen die mensen toch voor? Jasmijn heeft het er maar druk mee, plotseling moet ze de broodjes redden, alle kamers schoonhouden en een eenpersoons animatieteam vormen. Oh ja… ze mag ook haar tweelingbroer niet vergeten te verzorgen. Maar als er plotseling een aantrekkelijke gast incheck, is dat net de druppel: ze heeft namelijk met zichzelf afgesproken nooit meer verliefd te worden. Of moet ze dat voornemen met een korreltje zand nemen?

Mijn mening

Een leuk feelgoodverhaal ga ik niet uit de weg. Dus toen wij, op social media, de oproep zagen over ‘Met een korreltje zand’ hoefde ik niet lang na te denken. De cover spreekt eigenlijk al voor zich. Nadat ik de korte inhoud had gelezen was het voor mij duidelijk: dit kon wel eens een verhaal voor mij zijn. De cover en informatie beloofde een leuk luchtig verhaal en, na het lezen van dit verhaal, blijkt dit ook helemaal te kloppen.

In ‘Met een korreltje zand’ maken wij kennis met Jasmijn, een jonge vrouw die op dat moment de taken van haar moeder heeft over genomen. Namelijk het runnen van haar B&B ‘De thuishaven’ én het zorgen voor haar verstandelijk beperkte tweelingbroer Pieter. Maar plotseling wordt de B&B overspoeld door gasten en Jasmijn heeft er haar handen vol aan. Want waarom liggen haar kamers plotseling vol? En wat is er toch met die knappe man die de laatste kamer heeft geboekt? Waarom brengt hij haar hoofd op hol?

Dit verhaal is eigenlijk een kort verhaal, een novelle. Het verhaal bestaat uit tweeënzeventig pagina’s en is opgedeeld in twaalf korte hoofdstukken. Dat ik het verhaal zo uit had is mede te danken aan de makkelijke en vlotte schrijfstijl van Van Helden. Soms kon ik voor mijn gevoel niet alleen het strand, maar ook de potvis, die een grote rol speelt, ruiken.

Als er ook een luisterboek verkrijgbaar is op de streamingdiensten, lezen en luisteren wij het boek. Dit doen wij op hetzelfde moment en hierdoor kan ik mij als lezer nog meer focussen in het verhaal en had ik nog meer het gevoel dat ikzelf te gast was in B&B De thuishaven. De audiostem van Denise Lukkenaer paste ook perfect bij dit verhaal.

Kortom, deze novelle heeft alles voor een summer-reading aan bijvoorbeeld het zwembad, strand of in je eigen achtertuin: een leuk verhaal, goede lengte en de nodige zomerse invloeden. Maar ik ben ook stiekem nieuwsgierig naar langere verhalen van deze auteur.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan ook zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het tweeëntwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Met een korreltje zand
Auteur: Danielle van Helden
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s e-book: 72
Verteller luisterboek: Denise Lukkenaer
Duur luisterboek: 02:19:00
ISBN e-book: 9789021039992
ISBN luisterboek: 9789021040356
Prijs e-book: € 1,49
Prijs luisterboek: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge