Daniëlle Bakhuis – De laatste uren van Josephine Donkers

We zagen dat Daniëlle Bakhuis een nieuw boek uit zou brengen. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, was onze interesse gewekt. Dit leek ons een mooie novelle. Nadat we de uitgever gemaild hadden kregen we al snel een positief antwoord en het boek viel dan ook al snel na verschijning in onze brievenbus. Hier willen we Best of YA books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op de laatste dag van haar vakantie in Spanje wordt het lichaam van de zeventienjarige Josephine Donkers aangetroffen onder aan een klif. Is ze gevallen? Gesprongen? Geduwd? Wat is er in haar laatste uren gebeurd?

Haar twee vriendinnen met wie ze op vakantie was, Lucy en Isolde, hebben allebei een heel andere versie van de laatste avond. Wat is er echt gebeurd? En willen ze de waarheid wel vertellen? Brave meisjes zwijgen over de foute dingen die ze doen…

De cover

De cover is donker. Aan de zijkanten is een klif te zien. Bovenop elke klif is een meisje te zien. De ene staat heel nonchalant de andere staat strak rechtop. In het midden is de zee met een heldere sterrenhemel. Ik heb het gevoel dat de meisjes op de klif Isolde en Lucy voor moeten stellen die ieder op hun eigen klif staan met hun eigen verhaal. Ik vind de cover erg goed gekozen. Je blijft er naar kijken.

De auteur

Daniëlle Bakhuis werkt sinds haar achttiende in de journalistiek. Na haar column in meidentijdschrift Fancy, werkt ze nu als freelance redacteur voor onder andere Cosmopolitan en CosmoGIRL. Daarnaast schreef ze acht boeken, waarvan de razendspannende YA-thriller De eliminatie bij Best of YA verscheen. Ze bezoekt wekelijks scholen om leerlingen te vertellen over haar werk als schrijver en haar boeken.

Het verhaal

De drie vriendinnen Isolde, Lucy en Josephine zijn samen op vakantie in Spanje. Op de laatste dag van hun vakantie wordt het lichaam van Josephine onder aan de klif gevonden. Hoe is ze aan haar einde gekomen? En wat is er in haar laatste uren gebeurd?

Haar vriendinnen Isolde en Lucy hebben deze laatste uren allebei heel anders beleefd. Wat is er in die laatste uren echt gebeurd? En wie verteld de waarheid? Of willen ze de waarheid niet vertellen? Want brave meisjes zwijgen over de foute dingen die ze doen….

Mijn mening

Het verhaal begint met een kort nieuwsbericht over een gevonden lichaam van een zeventienjarig meisje aan de Spaanse kust. Hierna volgen afwisselend de verhoren van Lucy en Isolde. Daartussen lezen we vanuit Isolde en Lucy hoe zij de tijd voorafgaande aan de dood van Josephine ervaren hebben. Doordat je de verhoren en het perspectief van Lucy en Isolde voorafgaande aan de dood van Josephine leest, verwacht je dat het verhaal heel voorspelbaar zal zijn, maar niks is minder waar. Zoals Bakhuis zelf ook al in haar nawoord zegt, een whodunit is niet meer leuk als de clou bekend is. Dit kon volgens haar anders, en dat is haar, naar mijn idee gelukt. Ze heeft interessante personages neergezet en deze voldoende uitgewerkt. En zoals ze zelf ook aangeeft, dit boek kun je meerdere keren lezen en iedere keer zul je nieuwe dingen ontdekken. Hierdoor ga je ook iedere keer weer aan de personages en hun intenties twijfelen. Want ook al denk je, dat je deze personages na één keer lezen kent. Je merkt door het te herlezen, dat je de vorige keer dingen gemist hebt, waardoor je het verhaal weer heel anders beleefd. Dit heeft Bakhuis erg goed gedaan en dit maakt het boek ook interessant om meerdere keren te lezen. En doordat het onder de Best of YA XS-serie valt, weet je dat het een verhaal is van zo’n 100 pagina’s en hierdoor wordt het ook interessant voor de minder fervente lezers. Het is een boeiend verhaal, en het houd je nieuwsgierig naar de ontknoping. Je wilt weten hoe het nu in elkaar zit en wat er nu precies gebeurd is. En ik had deze ontknoping echt niet aan zien komen. Het zat toch heel anders in elkaar dan ik verwacht had.

Dit is inderdaad een boek waarvan ik denk dat je bij het herlezen nog een hoop nieuwe informatie krijgt, die je tijdens het eerste keer lezen gemist hebt, want onder het schrijven van de recensie blader ik ook nog altijd even door het boek en lees ik wat stukjes en ik merk dat ik dingen las die ik voorheen over het hoofd gezien had.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-laatste-uren-van-Josephine-Donkers

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste uren van Josephine Donkers
Serie: Best of YA XS
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Uitgever: Best of YA Books
Aantal pagina’s hardcover: 104
Aantal pagina’s e-book: 104
ISBN hardcover : 9789000377541
ISBN e-book: 9789000377619
Prijs hardcover: € 9,99
Prijs e-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge