Daniel Cole – Mimic

Nadat ik met veel plezier de ‘Ragdoll’-serie gelezen had, was ik benieuwd naar het nieuwste boek van zijn hand. Dus na een mailtje van de uitgever ontvingen wij het boek vlak na verschijning dan ook. Hier willen we LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1989. Rechercheur Benjamin Chambers is op het spoor van een seriemoordenaar die met de lichamen van zijn slachtoffers beroemde kunstwerken imiteert. Als Chambers dit onderzoek bijna met zijn leven moet bekopen, loopt de zaak vervolgens dood door gebrek aan bewijs. De moordenaar verdwijnt, zijn verzameling onafgemaakt.

2006. Rechercheur Marshall heeft zich in rap tempo omhoog gewerkt binnen de Londense politie. Ze heeft nieuw bewijs verzameld in de oude zaak en voegt zich bij Chambers en zijn partner om het dossier te heropenen. Maar het onderzoek brengt een nieuwe golf van gruweldaden met zich mee…

De cover

Op de cover staat een close-up van een standbeeld. De quote ‘Hij moordt voor zijn kunst. Zij wordt zijn meesterwerk.’ zorgt er voor dat ik het boek meteen op wil pakken en wil weten waar het boek over gaat. De cover vind ik erg goed bij het verhaal passen.

De auteur

Daniel Cole (1983) is de wereldwijde bestsellerauteur van de Ragdoll-triliogie, die nu wordt verfilmd.

Het verhaal

In 1989 is rechercheur Benjamin Chambers op jacht naar een seriemoordenaar. Deze seriemoordenaar imiteert met de lichamen van zijn slachtoffers bekende kunstwerken. Dit onderzoek wordt Chambers bijna fataal en de zaak loopt vervolgens dood door gebrek aan bewijs. De moordenaar verdwijnt en er volgen ook geen kunstwerken meer.

Rechercheur Marshall is vastbesloten de zaak uit 1989, waarbij een vriend een van de slachtoffers was, op te lossen. Ze heeft nieuw bewijs in deze zaak verzameld en voegt zich bij Chambers en zijn voormalige partner om dit dossier te heropenen. Maar zodra zij opnieuw onderzoek doen naar deze oude zaken ontstaat er ook een nieuwe golf van gruwelijke kunstwerken….

Mijn mening

Nadat ik ontzettend genoten had van ‘Ragdoll‘, ‘Marionet‘ en ‘De wolven‘ keek ik al een tijdje uit naar een nieuw boek van zijn hand. Dus toen LS Amsterdam de eerste informatie erover uitbracht, werd ik al razend nieuwsgierig. Maar toen moesten we nog even wachten en omdat wij onze boeken altijd lezen in de volgorde dat ze bij ons binnenkomen, moest ik mijn geduld toch echt nog even op de proef stellen. Maar ik had dus wel een boek om naar uit te kijken. En het was zeer de moeite waard kan ik zeggen. Het boek begint met ‘De dag dat de dood op bezoek kwam’. Door dit begin hoofdstuk wilde ik meteen verder lezen. Over wie gaat het? Dus ik sloeg meteen de pagina om. Dan gaan we terug in de tijd. Het boek begint met een datum in 1989. Hier wordt Chambers bij een gruwelijke misdaad geroepen. Ik voel meteen dat dit weer een boek wordt, waardoor ik alles om me heen vergeet en alleen nog maar verder wil lezen.

Op ongeveer een derde van het boek maakt het verhaal een sprong in de tijd. We zijn dan in november 1996. Een agent in opleiding, Marshall, verdiept zich in de zaak van zeven jaar geleden en gaat bij Chambers langs voor informatie. Vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling en zit je continue op het puntje van je stoel. Cole schuwt het niet om de moorden gedetailleerd te beschrijven. En hier houd ik van. Ik vind dat een goede thriller ook echt wel gruwelijke details mag bevatten. En dat is in deze thriller zeker het geval. Doordat de moorden ook een verhaal vertellen, weet je op een bepaald moment wie de dader is, maar dat doet absoluut geen afbreuk aan de spanning. Het blijft de vraag of ze de dader te pakken krijgen en of de dader zijn laatste kunstwerk kan afmaken.

De personages zijn ook in deze thriller weer erg goed uitgewerkt en ze worden menselijk neergezet. Zo is Benjamin Chambers gewond geraakt en heeft hij nog altijd last van deze verwonding. Dit vind ik realistisch, want vaak worden agenten in thrillers neergezet alsof ze niet gewond kunnen raken en ze de hele wereld aan kunnen. Dit is in Mimic absoluut niet het geval.

Wat ik ook erg goed vond, is dat Cole er voor gekozen heeft, dat er een personage meespeelt dat ook begrip kan opbrengen voor deze moorden en de schoonheid er van in ziet. Hierdoor ga je dit personage heel anders bekijken en ga je ook zelf hierover nadenken.

Ik vond het echt jammer toen ik aan de laatste pagina’s van Mimic aanbeland was. Dit is weer een steengoede thriller, die voor wat spannende leesuurtjes zorgt. Maar je moet wel van een thriller met gruwelijke details houden. (Ik houd ervan).

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Mimic

Gegevens van dit boek:
Titel: Mimic
Auteur: Daniel Cole
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Roelof Posthuma
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s dwarsligger: 660
Verteller luisterboek: Kevin Hassing
Duur luisterboek: 9:49:29
ISBN paperback: 9789024594894
ISBN dwarsligger: 9789049808655
ISBN e-book: 9789024594900
ISBN luisterboek: 9789024596317
Prijs paperback: € 21,99
Prijs dwarsligger: € 18,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge