Dana Smit – Zonder schuld *Blogtour*

We werden door Ambo Anthos benaderd of wij interesse hadden om deel te nemen aan de blogtour rondom het boek ‘Zonder schuld’ van de hand van Dana Smit. Aangezien deze hoog op ons ‘nog te lezen’-lijstje stond, hoefden we hier niet over na te denken en hebben we meteen volmondig ‘Ja’ gezegd. Enkele dagen later viel dan ook het recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we Ambo Anthos uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie-, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval, waardoor het onmogelijk is sporen van de dader te vinden. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell, de meedogenloze advocaat van de toenmalige verdachte. Julius is bereid te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij deze nieuwe zaak betrokken blijven.

De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd. Terwijl Julius, Adam en Hazel op zoek zijn naar de dader, komt Hazel er langzaam achter dat niemand de volledige waarheid spreekt, zelfs Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens twee dagen uit haar geheugen kwijtraakt, slaat de twijfel toe: kan ze nu ook zichzelf niet meer vertrouwen? Hazel moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden. Lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wat?

De cover

De cover is blauw en loopt van lichtblauw naar donkerblauw. Er staat een close-up van een oog op. De cover vind ik niet meteen bij het boek passen, maar de cover spreekt mij zeker aan en deze zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel waardoor ik deze opgepakt zou hebben om de korte inhoud te lezen.

De auteur

Dana Smit (1989) is geboren in Haarlem en woont al bijna tien jaar in Londen. Ze heeft een bachelor in criminologie en een master in forensische psychologie, en heeft als detective bij de Londense politie gewerkt. Als actrice was Dana Smit te zien in de rol van Sara Johanssen in Holby City op BBC1. Daarnaast werkt ze als model en heeft ze zich toegelegd op het schrijven van thrillers geïnspireerd op haar ervaringen bij de politie. ‘Zonder schuld’ is het eerste deel in de serie over profiler Hazel Kramer.

Het verhaal

Hazel Kramer is profiler en ze wordt door inspecteur bij de Londense politie, Adam Palmer, gebeld. Hij vraagt haar om hulp bij een uitzonderlijke moordzaak. Zowel het slachtoffer als de plaats delict zijn bedekt met een berg afval, waardoor sporen van de dader natuurlijk niet te vinden zijn. Hazel moet vrijwel direct denken aan een zaak uit het verleden en besluit contact op te nemen met de advocaat van de toenmalige verdachte. Advocaat Julius Bell is meedogenloos, maar is wel bereid om te helpen, mits hij bij deze nieuwe zaak betrokken wordt.

De druk op Hazel wordt steeds groter, want er worden meer moorden gepleegd. Hazel komt er achter dat eigenlijk niemand echt te vertrouwen is. Zelfs Julius en Adam hebben een eigen agenda. Als Hazel zelf ook nog twee dagen van haar geheugen kwijt raakt begint ze ook aan zichzelf te twijfelen en weet ze helemaal niet meer waar ze op kan vertrouwen.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. We hadden Dana Smit tijdens de Avond van het spannende boek gezien en kort gesproken. Ook waren we bij het interview dat ze samen met Bas Haan had. Dit maakte mij nog nieuwsgieriger, vooral dat de interviewer net zo over ‘Zonder schuld’ te spreken was als over ‘Lenoir‘, waar ik zelf ook razend enthousiast over was.

Het verhaal begint rustig. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Hazel en Julius. Beide verhaallijnen worden verteld in de eerste persoon. Hierdoor heb ik zelf altijd het gevoel alsof ik meer bij het verhaal betrokken word en ik mij meer kan inleven in de personages.

Er wordt steeds afgewisseld tussen de verhaallijn van Hazel en Julius, echter de tijd overlapt hierbij ook soms, waardoor sommige dingen vanuit het standpunt van de ander gezien wordt en dit zorgt er voor dat je als lezer meer weet en hierdoor had ik ook al snel in de gaten dat de personages meerdere problemen hadden, waardoor het interessante personages werden. Je merkt dat de personages allemaal iets verbergen, alleen weet je nog niet meteen wat. Op een bepaald moment komt Hazel erachter dat zowel Julius als Adam de waarheid niet verteld en hierdoor gaat ze steeds meer twijfelen. Zeer zeker als ze ook nog eens zelf herinneringen kwijt raakt. Dan weet ze helemaal niet meer wie ze kan vertrouwen. Dit zorgt voor een behoorlijke psychologische spanning.

Onder het lezen word je continue op het verkeerde been gezet en wordt er een spelletje met je gespeeld. Wie is goed en wie niet? En net als je denkt dat je weet hoe het verhaal in elkaar zit gebeurd er wel weer iets, waardoor je zelf ook weer aan alles gaat twijfelen. Zo komen er steeds maar kleine brokjes van de waarheid naar buiten en blijf ik als lezer nieuwsgierig en wil ik maar één ding, continue doorlezen.

Dana Smit heeft erg interessante personages neer weten te zetten. En gelukkig is dit het begin van een serie, waardoor we nog langer van Hazel Kramer kunnen genieten. En wat nog mooier is, is dat het tweede deel ‘Zonder boete‘ al aangekondigd staat, voor, waarschijnlijk, mei 2023. Ik weet één ding zeker. ‘Zonder boete’ komt zeker op mijn te lezen lijst te staan.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

zonder-schuld

Blogtour

Bij dit boek doen we ook weer mee aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit boek geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder schuld
Serie: Hazel Kramer
Auteur: Dana Smit
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 344
Aantal pagina’s e-book: 274
Verteller luisterboek: Leonoor Koster
Duur luisterboek: 08:15:00
ISBN paperback: 9789026357114
ISBN e-book: 9789026357121
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 6,49

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, of Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge