Dana Smit – Zonder boete

In de aanbiedingsfolder zagen we dat er een nieuw boek van de hand van Dana Smit zou verschijnen. Aangezien ik het eerste deel van de Hazel Kramer serie ‘Zonder schuld‘, met erg veel plezier gelezen heb, wist ik dat ik dit nieuwe deel ook wilde lezen. Nadat we de uitgever een mailtje gestuurd hadden, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Ambo Anthos uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de binnenflap van het boek: Londen bereidt zich voor op de verkiezingen als het noodlot toeslaat: politicus Richard Hall verdwijnt spoorloos. De partijtop lijkt ten einde raad en vraagt profiler Hazel Kramer om hulp. Na enige aarzeling neemt ze de zaak aan, maar al snel blijkt dat er meer gaande is dan haar verteld wordt. Waarom is de partij zo vastbesloten om de politie erbuiten te houden? En waarom lijkt niemand zich écht zorgen te maken om Halls verdwijning? Samen met zijn zoon Gabriel gaat Hazel op onderzoek uit, maar dan blijkt dat er een nog veel grotere dreiging is: terrorisme.

Hazel en het antiterrorismeteam zetten alles op alles om de stad en zijn inwoners te beschermen en Richard Hall terug te vinden. Principes worden op de proef gesteld en uiteindelijk komt Hazel voor een ultiem dilemma te staan: wanneer heiligt het doel de middelen nog?

De cover

De cover is in dezelfde stijl als het vorige deel in de serie. Deze keer is de overheersende kleur turquoise. Er staat een deel van een gezicht op de cover. Ik gok dat dit Hazel Kramer voor moet stellen. Doordat de cover in dezelfde stijl is als het vorige deel zou deze mij zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik hem zeker opgepakt hebben om de korte inhoud te lezen

De auteur

Dana Smit (1989) is geboren in Haarlem en woont al bijna tien jaar in Londen. Ze heeft een bachelor in criminologie en een master in forensische psychologie, en heeft als detective bij de Londense politie gewerkt. Haar thrillers zijn geïnspireerd op haar ervaringen bij de politie.
‘Zonder boete’ is het tweede deel in de serie over profiler Hazel Kramer. Het eerste boek ‘Zonder schuld’ stond op de shortlist van de MAX bronzen vleermuis en op de longlist van de Hebban Thrillerprijs. De twee boeken zijn ook afzonderlijk van elkaar te lezen.

Het verhaal

In Londen staan de verkiezingen voor de deur als het noodlot toeslaat. Politicus Richard Hall is spoorloos verdwenen. De partijtop is radeloos en schakelt Hazel Kramer in om te helpen. Ondanks enkele twijfels neemt ze de zaak aan, maar al snel blijkt dat er meer aan de hand is dan dat de partijtop haar verteld. Waarom wil de partijtop de politie niet inschakelen? En hoe komt het dat niemand zich echt zorgen lijkt te maken over de verdwijning van Richard Hall? Hazel gaat samen met zijn zoon Gabriel op onderzoek uit, maar dan blijkt er nog een grotere dreiging: terrorisme.

Hazel en het antiterrorismeteam moeten alles op alles zetten om zijn stad en inwoners te beschermen en daarnaast ook Richard Hall terug te vinden. Vasthouden aan principes wordt lastig en uiteindelijk komt Hazel voor een moeilijk dilemma te staan: Wanneer heiligt het doel de middelen nog?

Mijn mening

Nadat ik eerder ‘Zonder schuld’ met veel plezier gelezen had, kon ik niet wachten om aan ‘Zonder boete’ te beginnen. Het verhaal begint met een korte brief van Dana aan de lezer. In deze brief vertelt ze over haar fascinatie voor de menselijke geest en hoe ze tot het schrijven van dit boek gekomen is. Ik vind zo’n brief wel leuk. Zo kom je net wat meer over de auteur te weten en waarom ze net dit boek geschreven heeft.

Na enkele quotes over het eerste boek van enkele boekhandelaren begint het verhaal. Het begint in de tegenwoordige tijd met een cursief geschreven stuk. Dit cursief geschreven stuk is geschreven door de ontvoerder. Wie dit is, blijkt onduidelijk. Daarna gaan we naar het eerste hoofdstuk waarbij Hazel Kramer uitgenodigd wordt bij de partijtop, vanwege de mysterieuze verdwijning van Richard Hall. Wat meteen duidelijk wordt is dat ze geen politie willen inschakelen. Ondanks twijfels neemt Hazel de zaak aan. Ondertussen is ze ook nog bezig met een cold case waarbij ze persoonlijk betrokken is en die ze hoe dan ook wilt uitzoeken. Ondanks dat dit het tweede deel van de serie is, is dit deel zo geschreven dat je geen cruciale informatie mist als je het eerste deel niet gelezen hebt, maar vooral omdat de serie nog maar twee delen heeft, zou ik persoonlijk er toch voor kiezen om beide delen te lezen. Ze zijn gewoon beiden goed, dus zeker niet erg om beide delen te lezen.

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon en hierdoor komt het verhaal meer binnen, heb ik het gevoel. Het lijkt persoonlijker. Naast het verhaal in de tegenwoordige tijd (Nu) is er ook een verhaallijn Toen, waarin Hazel sessies heeft met haar psycholoog en hierin over zichzelf en de trauma’s in haar leven verteld. Hierdoor leren we Hazel al snel nog beter kennen en krijgen we een nog completer beeld van haar. Door de afwisseling tussen Toen en Nu en de cursief gedrukte teksten van de ontvoerder, blijft de vaart goed in het verhaal zitten en hierdoor wil je ook steeds verder blijven lezen. De schrijfstijl van Dana is een waardoor je gewoon aan het verhaal gekluisterd blijft en je gewoon van het hoofdpersonage gaat houden.

De spanning wordt geleidelijk aan opgebouwd en de ontknoping is op zich geen totale verrassing, maar toch gebeuren er nog dingen die ik dan weer niet aan had zien komen. In één van de laatste hoofdstukken komt een eerder personage terug, en de losse eindjes rondom dit personage, en de opening naar een nieuw deel, maken mij dan ook meteen razend nieuwsgierig naar het derde deel van de Hazel Kramer serie. Ik kan dan ook niet wachten tot het derde deel verschijnt. Dana Smit behoort vanaf nu echt tot één van mijn favoriete Nederlandstalige auteurs. Over het eerste deel van de serie was ik al enthousiast, maar met dit deel heeft ze qua schrijven nog een behoorlijke groei gemaakt en dit maakt ‘Zonder boete’ een nog beter boek als het eerste deel en hierdoor kan het alleen maar zijn dat we nog veel gaan horen van deze auteur.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

zonder-boete

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder boete
Serie: Hazel Kramer
Auteur: Dana Smit
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 269
Verteller luisterboek: Leonoor Koster
Duur luisterboek: 08:09
ISBN paperback: 9789026357138
ISBN e-book: 9789026357145
ISBN luisterboek: 9789026363504
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge