Cristina Caboni – De magie van het parfum

In de catalogus zagen we dat van de hand van Cristina Caboni een nieuw boek zou verschijnen. Aangezien ik al eerder boeken van haar hand met veel plezier gelezen had, ging ik de korte inhoud van dit boek lezen. En ik hoefde toen niet lang te twijfelen, dit boek wilde ik erg graag lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook bij ons in de bus. Hier willen wij Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Elena woont met haar vriend en dochter in Parijs, waar ze sinds kort een kleine, knusse parfumeriewinkel runt. Het is een droombaan, maar als ze plotseling haar feeling voor parfums kwijtraakt, is ze ten einde raad.

Samen met haar dochter en vriend keert Elena terug naar haar ouderlijk huis in Florence. Maar ook daar lukt het haar niet haar oude zelf terug te vinden. Ze besluit samen met haar moeder een reis te maken die haar naar Japan, India en Saoedi-Arabië leidt. Hier maakt Elena niet alleen kennis met eeuwenoude parfumrituelen, maar leert ze ook nieuwe kanten van zichzelf kennen. Alle indrukken van de prachtige, betoverende en emotionele reis zijn overweldigend, en prikkelen haar oude liefde voor parfums. Haar leven zal voorgoed een andere wending nemen…

De cover

Op de cover staat voor mijn gevoel een tempel of oud gebouw in een waterrijk gebied. De tempel wordt gespiegeld in het water. Op de rand van de cover staan enkele bloemen getekend. De cover vind ik erg goed bij het verhaal passen.

De auteur

Cristina Caboni is naast bestsellerauteur ook imker en rozenkweker. Haar inspirerende en romantische boeken worden in 25 landen uitgegeven. Eerder verschenen onder andere ‘De verloren brief’ en ‘De dromenweefster’. Van haar boeken werden in Nederland bijna 40.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal

Elena woont samen met haar vriend en dochter in Parijs, waar ze samen met haar beste vriendin sinds kort een kleine parfumerie runt. Het zou de droombaan moeten zijn, echter, als ze plotseling de feeling voor parfums kwijtraakt, wordt haar droombaan eerder een lijdensweg.

Als haar moeder er op aandringt dat ze naar huis komt, besluit ze deze keer eraan toe te geven en samen met haar vriend en dochtertje naar Florence te reizen. Maar ondanks de hoop dat ze daar haar feeling voor parfum weer terug zou vinden mislukt dit. Ook met haar moeder lijkt iets aan de hand, maar Elena kan er de vinger niet op leggen wat er aan de hand is. Als haar moeder dan vraagt of ze mee op reis gaat, zodat ze aan Elena kan vertellen wat er aan de hand is, besluit Elena hier op in te gaan. Ze is door alle indrukken overweldigd en haar oude liefde voor parfums komt weer terug. Haar moeder vertelt haar over haar verleden en Elena’s toekomst zal voor altijd anders zijn…

Mijn mening

‘De magie van het parfum’ is het vervolg op ‘De dochter van de parfumeur’. Dit boek schreef Caboni in 2014 en dat boek heeft er, volgens haar eigen zeggen er voor gezorgd dat ze zichzelf auteur mag noemen en er deuren open gegaan zijn, die anders beslist gesloten waren gebleven. Ik heb zelf ‘De dochter van de parfumeur’ niet gelezen, maar naar mijn gevoel heb ik niks gemist, omdat ik dit boek niet gelezen had. Ik heb wel eerder ‘De bloementuin‘ en ‘Het huis met de spiegels‘ van haar hand gelezen. En hierbij viel me wel al haar mooie schrijfstijl op.

Ieder hoofdstuk begint met een omschrijving van een bloem, die ook naar een mens te herleiden is. Door goed naar een persoon te luisteren en bepaalde karaktertrekken te herkennen, kun je een bepaalde bloem aan die persoon koppelen en zo een specifiek parfum voor die persoon ontwikkelen die perfect bij die persoon past.

Door de reis die Elena met haar moeder Susanna maakt, komen ze nader tot elkaar, want de band was niet echt hecht. En door deze reis langs het verleden van Susanna leert Elena haar moeder steeds beter kennen en krijgt ze ook steeds meer begrip voor bepaalde beslissingen die zij vroeger gemaakt heeft. Daarnaast herkent ze ook een hoop beslissingen die ze precies hetzelfde gedaan heeft en die zich van generatie op generatie herhalen. Door het inzicht wat ze door deze reis gekregen heeft kan ze hier nu verandering inbrengen en het verloop van de toekomst voor haar dochter Beatrice veranderen, zodat zij niet met dezelfde dingen te maken krijgt, die zij meegemaakt heeft.

Caboni heeft wederom een verhaal geschreven die je laat nadenken, maar die ook weer zo mooi geschreven is, dat je gewoon verder wilt lezen, omdat je wilt weten hoe het met de hoofdpersonen blijft gaan en of ze vinden wat ze zoeken. Ondanks dat ik geen bijzondere band met parfum heb, heb ik wel genoten van dit boek en heeft het weer voor een aantal zeer aangename leesuurtjes gezorgd.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-magie-van-het-parfum

Gegevens van dit boek:
Titel: De magie van het parfum
Auteur: Cristina Caboni
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Esther Schiphorst
Aantal pagina’s paperback: 317
ISBN paperback: 9789401615419
ISBN e-book: 9789401615303
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge