Creatief werkschrift – Brushlettering & moderne kalligrafie

Van uitgeverij Deltas ontving ik het “Creatief werkschrift – Brushlettering” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Deltas hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Ben je ook gek op die mooie handgeschreven teksten die je overal ziet opduiken? Zou je graag je brushlettering skills verbeteren? Of zoek je ideeën voor mooie lettertypes? Dan is dit creatieve werkschrift perfect om je helemaal in uit te leven!
Het bevat een heleboel gelinieerde oefenpagina’s met volledige alfabetten zowel in brushletteringstijl als in de stijl van moderne kalligrafie. Pak je brushstift of kroontjespen erbij, ga ermee over de grijze voorgedrukte letters en oefen zo je kalligrafievaardigheden. Op die manier krijg je het schoonschrijven helemaal in je vingers en zul je geleidelijk je eigen unieke stijl ontwikkelen. Bovendien staan er in dit schrift heel veel voorbeelden van flourishes (letterkrullen) om je kalligrafiekunst te perfectioneren! 

Ik vind oefeningen om mijn brushlettering kwaliteiten te verbeteren altijd erg handig. Als jij je brushlettering kwaliteiten ook wilt verbeteren dan is dit boek echt een uitkomst. Dit boek bevat verschillende alfabetten om deze te oefenen. Ik ben er natuurlijk mee aan de slag gegaan.

Vooraan in het boek vind je een korte inleiding en een stukje “aan de slag” over welke materialen je nodig hebt bij Brushlettering, dit is vooral fijn als je beginner bent en nog nooit bezig bent geweest met brushlettering. Vooral het stukje “aan de slag” is dan makkelijk. Wat heb ik nodig om aan de slag te kunnen gaan. Deze pagina is vooral als je begint, makkelijk om mee te nemen als je naar de winkel gaat. Je weet in een oogopslag wat je moet halen. Ik had deze materialen al in huis, dus heb ze erbij gepakt.

Je begint in het boek met “Basislijnen brushlettering” dit is in verhouding tot handlettering weer heel anders. Waar je bij handlettering echt de letters tekent, schrijf je bij brushlettering de letters toch echt. Als leidraad kun je dan aanhouden als je een streek opwaarts maakt is de lijn dun en een neerwaartse streek zorgt voor een dikke lijn. Als je dit in je achterhoofd houdt, dan heb je de eerste stap van brushlettering al gemaakt. Maar dit klinkt natuurlijk een stuk makkelijker dan het is, vandaar dat je in dit boek ook begint met een oefening basislijnen, waarbij je ook oefent met deze lijnen. Wanneer zet je meer druk en wanneer minder. Ook wordt netjes aangegeven hoe de schrijfrichting van de betreffende letter is.


Ook leer je op deze zelfde manier ook krullen maken. Dit is vooral makkelijk als je naderhand aan de slag wilt met flourishing. Dan heb je wel de feeling voor de krullen al. Vervolgens kun je deze zelfde pagina’s ook nog oefenen met een kroontjespen. Bij een kroontjespen is de lijn meestal fijner als wanneer je brushlettering met een stift maakt, omdat de punt van een kroontjespen veel fijner is als van een brushpen (is stift met penseelpunt).

Hierna krijg je enkele complete alfabetten om te oefenen. De letters staan altijd vooraan de regel, zodat je altijd terug kunt kijken hoe de letter moet worden. Wat ik hierbij wel jammer vind, is dat de volgorde hoe de letter gemaakt wordt niet aangegeven wordt. Soms is dat heel duidelijk, maar in sommige gevallen bleef ik ook puzzelen hoe ik nu het beste kon beginnen.

Zoals je ziet heb je meer dan genoeg ruimte om de letters te oefenen. Je kunt de letters enkele keren opschrijven. En ik merk dat je dan meestal ook wel onder de knie hebt hoe de letter gemaakt moet worden. In dit creatief werkschrift vind je meerdere uitgewerkte alfabetten. Waardoor je ook de variatie leert. Zo heb je een klassiek alfabet of een modern elegant alfabet.

Toen ik dit geoefend had en ik verder doorbladerde zag ik dat er ook oefeningen instonden voor kroontjespennen. Ik had wel vooraan al gezien dat je de basislijnen moderne kalligrafie kon oefenen met een kroontjespen, maar ik, slimmerik, schakel dan natuurlijk niet dat er ook alfabetten voor de kroontjespen instaan. Dus ik werd extra enthousiast. En haalde enthousiast mijn kroontjespen, verf en inkt uit de kast. Eerst begonnen met water, en Finetec gold verf, dit schreef al heel fijn op dit papier. Omdat de kroontjespen op dit papier fijn schreef met de verf, wilde ik de inkt die ik had nog eens testen. Deze had ik in het verleden al eens getest met de kroontjespen, maar toen bleef de inkt heel lang nat. Ik heb mijn kroontjespen dus schoongemaakt en de kroontjespen in de inkt gedoopt. Vervolgens ben ik met de kroontjespen en inkt gaan schrijven. Ook dit ging op dit papier erg goed. Ik merkte wel dat de inkt langer nat bleef als de verf. Maar dit ligt aan de inkt. Je schrijft met een kroontjespen toch al rustiger als met een brushpen, dus dat was niet zo’n groot probleem. Ik heb een alfabet geoefend met mijn kroontjespen. En ik ga zeer zeker nog verder oefenen met de kroontjespen.

Enige wat ik een beetje jammer vind, is dat je bij de alfabetten met kroontjespen, ook de cijfers hebt om te oefenen, echter daarbij heb je de cijfers allemaal op een regel staan, waardoor de regel al zo goed al vol is en het oefenen op die regel al heel lastig wordt.


Na de gewone alfabetten heb je achteraan nog een hoofdstuk “Flourishes of krullen” staan. Dit vind ik zelf een heel interessant hoofdstuk. Ik heb nog steeds heel veel moeite met krullen bij het schrijven met de kroontjespen. Dus deze ga ik zeker nog oefenen. Hier staan steeds 3 manieren hoe je krullen aan een letter kunt toevoegen. Wat ik dan hier ook wel weer jammer vind, is dat hier aan het eind van het alfabet ook een paar woordjes staan. Maar deze staan ook weer, net als de cijfers bij de andere alfabetten, op een regel, waardoor deze woordjes oefenen lastig wordt. Echter dit zijn zo’n kleine details, dat dit mijn enthousiasme over dit boek niet verminderd.

Conclusie: Wil je leren brushletteren dan is dit boek zeker een aanrader, maar ook als je al een tijdje ermee bezig bent en toch meer wilt kennen dan raad ik dit boek ook zeker aan. Doordat je letter namaakt krijg je nieuwe ideeën en leer je om andere creaties te maken. Wat ik zelf erg leuk vind en echt super enthousiast over ben, is dat in dit boek ook aandacht besteed wordt aan de kroontjespen. Dit komt toch maar weinig aan bod in boeken over brushlettering, aangezien tegenwoordig vooral het brushletteren met brushpennen populair is. Ik ga zeker nog vaker oefenen met dit creatief werkschrift.

In deze serie is ook Creatief werkschrift Handlettering verschenen. De wereld van Bryan is hiermee aan de slag gegaan en heeft er ook een recensie over geschreven. Deze is ook heel interessant en is hier te lezen.

Gegevens van dit schrift:
Titel: Creatief werkschrift Brushlettering
Uitgever: uitgeverij Deltas
Aantal pagina’s: 48
Afmetingen: 7 x 226 x 195 mm
ISBN: 9789044749601
Prijs: € 9,95

Dit Creatief werkschrift is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Creatief werkschrift – Brushlettering & moderne kalligrafie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge