Column: Hoe schrijf je een verhaal?

Wij werden benaderd met de vraag of wij het leuk vonden om een aantal blogberichten te wijden aan ‘Aangespoelde verhalen‘, de tweede waddenbundel met korte verhalen van vijftien verschillende auteurs. Natuurlijk doen wij graag mee aan zo’n leuke initiatieven. Daarom kunnen jullie vandaag de column ‘Hoe schrijf je een verhaal?’ geschreven door Remda Spoelstra lezen, hier op onze website.

Wie is Remda Spoelstra?

Remda Spoelstra is kinderboekenauteur en dichter. Daarnaast is ze werkzaam in het onderwijs en de ondersteunende communicatie. Ze heeft vier kinderboeken (‘Wonderwater’, ‘Bas Ballon‘, ‘Rinkeldekinkel Patsboem‘ en ‘Na-apers en Olifantasie’) op haar naam staan. Daarnaast won ze diverse dichtwedstrijden. Remda zat in de jury bij de schrijfwedstrijden ‘Bruggenbouwer’ en ‘Mijn herinnering’. Momenteel is ze bezig met een gedichtenbundel voor volwassenen en haar vijfde kinderboek.

Het verhaal van Remda Spoelstra in Aangespoelde verhalen heet Aglaja.

Waar gaat Aglaja over?

Om uit haar cocon te komen verblijft Aglaja met haar buddy Freek in het blauwe huis op Ameland. Ontneemt de obsessie van Freek haar het uitvliegen?

Haar column

Daar zat ik dan als kinderboekenschrijfster op de boot naar Ameland, om straks mee te doen aan de schrijfmidweek van Marelle Boersma.
Was ik wel in staat om uit mijn comfortzone te stappen en een verhaal voor volwassenen te schrijven?

Marelle, die ons welkom heette, droeg een T-shirt met de tekst Be awsome not perfect. Die wil ik ook, dacht ik. Door mijn dyslexie ben ik niet perfect, deze tekst gaf mij het juiste zetje. Ik was er klaar voor om samen met 14 andere schrijvers mooie verhalen te maken voor de waddenbundel.

Als je niet weet hoe je een verhaal moet beginnen heb je veel aan verhaaldobbelstenen. Dobbelstenen met afbeeldingen van o.a. een toren, een vliegtuig, symbolen, vuur en nog meer. Een leuk spel waarbij we samen verhalen mochten bedenken.
Een verhaal werd het niet. Het werd een rare mix van zinnen waar je geen touw aan vast kon knopen. Zonder doel in ons verhaal zwabberde het alle kanten op.

Op zoek naar het doel in mijn verhaal kregen mijn personages steeds meer karakter. Hoe reageren ze op situaties die zich voordoen, hoe zien ze eruit en wat roepen ze bij elkaar op?
Al fietsend zocht ik het eiland af naar de perfecte locatie voor mijn verhaal. Onderweg kwam ik plekken tegen die ik nauwkeurig in mijn aantekeningsboekje opschreef. Die kon ik gebruiken als Freek en Aglaja, de hoofdpersonen uit mijn verhaal, hier langskwamen. Ik voelde, luisterde en rook. De lezer zou straks, net als de hoofdpersoon, zich hier op Ameland wanen.
De perfecte locatie heb ik gevonden. Het blauwe huis op Ameland. Wil je weten wat zich daar afspeelt, koop dan de bundel “Aangespoelde verhalen” en lees het verhaal van ‘Aglaja’ en de 14 andere prachtverhalen. Per verkochte bundel gaat er 1 euro naar de zeehondenopvang te Pieterburen omdat de medeschrijvers Janine van de Raadt en Rinske Oenema twee zeehondenpups hebben gevonden. Deze pups zijn opgevangen en verzorgd door zeehondencrèche Pieterburen. Inmiddels zwemmen Mischa en Fiona gelukkig weer vrij rond mede dankzij de donaties.

Aangespoelde verhalen” is uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij en voor €12,50 te koop via de online/boekwinkel.

Remda Spoelstra

Leesfragment

Spreekt het verhaal van Remda je aan en ben je benieuwd naar de bundel ‘Aangespoelde verhalen’. Lees dan zeker het leesfragment op bol.com.

Wil je deze verhalenbundel graag lezen? Deze is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge