Claudia de Breij – Amalia

We zagen online een hoop berichten voorbij komen dat Claudia de Breij een boek geschreven had over Amalia en dat dit spoedig zou verschijnen. Na een fragment op internet hierover gezien te hebben, werd onze interesse gewekt en hebben we de uitgever een mailtje gestuurd. Al vrij snel kregen wij antwoord terug en het boek viel dan ook al snel na verschijning op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Pluim hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en pagina nummering, door deze schrijfwarenfettisjist speciaal voor dit doel aangeschaft.
De bladzijden leeg, het omslag geel.
‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia.
Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.

Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag.

De cover

Op de cover is een foto van Amalia te zien, met erboven in een wit vlak haar naam en in het klein eronder de naam van auteur Claudia de Breij. Wat ik een beetje jammer vind, is dat de naam van Amalia groter is als het boek en hierdoor doorloopt op de flap en hierdoor de A in het begin en aan het eind maar half op de voorkant staan. Het boek zou me wel opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Claudia de Breij (1975) maakt theater, muziek en boeken. Van haar hand verschenen onder meer ‘Neem een geit’ en ‘Lang leve ons’. Ze won in 2010 de Poelfinario met haar cabaretprogramma ‘Hete vrede’en is sinds 2015 drager van de Louis Davidsring. In 2016 en 2019 verzorgde Claudia de Breij oudejaarsconference.

Claudia de Breij in gesprek met Amalia over haar boek

Mijn mening

Ik moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk niet veel met het koninklijk huis heb. Ze zijn er, maar ik houd me er niet mee bezig, als ze er niet waren geweest dan had ik het ook goed gevonden. Ik zit dus ook echt niet voor de televisie als het koningshuis op televisie komt. Het zijn voor mij net zo goed mensen als jij en ik, ze hebben alleen een iets invloedrijkere positie. Echter, ik zag op internet, een kort gesprek met Claudia de Breij over haar interview met Amalia en hier gaf ze aan dat dit zo spontaan was, dat ik toch nieuwsgierig werd en ik het boek dus toch ben gaan lezen en luisteren, want het is ook te beluisteren op Kobo Plus. En wat ik dan extra leuk vond, is dat Claudia de Breij het boek zelf ingesproken heeft.

Het boek is niet al te dik en je merkt onder het lezen dat Amalia niet als prinses opgevoed is. Ze staat met beide benen op de grond en is lekker direct en weet wat ze wil en hoe ze het wil. Claudia de Breij heeft een vlotte pen en je merkt dat Claudia en Amalia een echte klik hadden, hierdoor wordt het verhaal ook ongedwongen en merk je dat Amalia echt zichzelf kan zijn.

Het boek heeft korte hoofdstukken en hierdoor vlieg je door het boek en heb je het binnen no-time uit. Maar na dat je dit boek gelezen hebt, heb je, denk ik, wel een aardig beeld van Amalia, hoe ze op dit moment is. Hoe ze zal zijn als ze eenmaal koningin der Nederlanden is, dat is natuurlijk afwachten, want dat kan nog heel wat jaartjes duren. Kijk naar jezelf toen je achttien was. Toen dacht je, ik tenminste wel, ook heel anders over dingen als nu.

Door dit boek hebben we denk ik niet alleen Amalia een beetje beter leren kennen, maar heeft Amalia ons ook laten zien, dat ze tot een heel normale tiener opgegroeid is. Ze geeft ook aan dat ze bij vriendinnen op bezoek gaat en dat ze niet vreemd op kijkt dat ze kleiner wonen als haar. Daarnaast weet ze ook wat ze wilt qua toekomst. Ik denk dat Amalia in dit boek duidelijk laat zien wie ze nu is. En hoe ze zal zijn als ze eenmaal koningin is? Daar komen we tegen die tijd vanzelf achter. Ik denk persoonlijk dat ze lekker nuchter zal blijven en alleen maar zal groeien qua persoonlijkheid.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Amalia

Gegevens van dit boek:
Titel: Amalia
Auteur: Claudia de Breij
Uitgever: Pluim
Aantal pagina’s Hardcover: 112
Aantal pagina’s e-book: 112
Verteller luisterboek: Claudia de Breij
Duur luisterboek: 02:00:45
ISBN hardcover: 9789493256637
ISBN e-book: 9789493256644
ISBN luisterboek: 9789493256651
Prijs hardcover: € 17,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge