Clarissa Ward – Op alle fronten

We zagen dat er een boek uit kwam over een journaliste die als oorlogscorrespondent aan het werk was sinds 9/11 in de vele conflictgebieden. Aangezien ik dit heel interessant vind en ook al veel boeken over IS gelezen heb, was mijn interesse gewekt. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kreeg ik al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Pluim uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Door 9/11 vond Clarissa Ward haar roeping als oorlogscorrespondent. Inmiddels is ze een wereldwijd geroemde journalist en maakt ze indrukwekkende reportages vanuit vele conflictgebieden. Moedig en empathisch brengt ze de moeilijkste verhalen bij de kijker en legt ze het geweld in de wereld vast. Toen Ward kinderen kreeg veranderde de blik waarmee ze naar de conflicten kijkt. In dit boek beschrijft ze hoe haar nieuwsgierigheid en gevoel voor rechtvaardigheid haar over de hele wereld leidden.

De cover

Op de cover zit Clarissa Ward in een cabine met op de achtergrond volgens mij de woestijn. Ze draagt een kogelwerend vest met de tekst Press erop. Dit vest zal ze veelvuldig dragen in de conflictgebieden, aangezien zij steeds in gevaarlijk gebied is. De cover maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik dit boek ook in de boekhandel opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Clarissa Ward is Chief international correspondent bij CNN. Ze begon haar carrière bij nieuwszender FOX, werkte daarna voor CBS en ABC en inmiddels zeven jaar voor CNN. Ze won talloze awards voor haar journalistieke werk, waaronder zeven Emmy Awards.

Mijn mening

Clarissa neemt ons in ‘Op alle fronten’ mee, in haar leven als oorlogscorrespondent. Als de aanslag op de twintowers gebeurd, is het voor haar duidelijk. Ze moet naar de frontlinie, om verhalen te horen van de mensen die daar wonen en deze te vertellen aan de mensen in haar eigen omgeving. Ze begon haar werk bij Fox en als ze eenmaal naar conflictgebieden afgereisd is, wil ze niet anders meer. Onder het lezen, merk je dat dit echt haar passie is. Ondanks de doodsangsten die ze soms ook uitstaat, voel je dat Clarissa het als haar plicht voelt om de verhalen van de lokale bevolking in de conflictgebieden te vertellen. Ze schuwt hierbij ook de confrontatie niet met rebellen of IS-strijders. Ondanks dat ze hierbij soms ook maatregelen moet treffen om snel weg te kunnen, mocht het interview verkeerd uitpakken. Dit zijn situaties die je je als gewone burger eigenlijk helemaal niet voor kunt stellen. Maar je leest ook bijvoorbeeld over de moeilijke strijd die ze als vrouw moet voeren om voet aan de grond te krijgen en serieus genomen te worden als ze in conflictgebieden zoals Syrië is, waarbij vrouwen niks te zeggen hebben, maar waar Clarissa wel als correspondent en verslaggever in gesprek zal moeten met deze mannen.

Vanaf het moment dat Clarissa zwanger is, heeft ze het gevoel alsof ze nog allerlei gebieden moet bezoeken om verslag te doen. Alsof ze moet bewijzen dat ze dit nog altijd kan. Ik heb echt dubbel gelegen op het moment dat ze vertelde over haar trip naar Groenland en dat ze de nachten in een tent doorbracht. Door haar zwangerschap moest ze meer plassen en dit moesten ze in een fles doen. Als ze die nacht voor de tweede keer moet plassen, wil ze haar fles legen, maar die is natuurlijk bevroren. Ik vond dit echt geweldig. Ze schrijft het ook op zo’n manier op dat je het helemaal voor je ziet. Dit is maar één van de gebeurtenissen die ik levendig voor me zag onder het lezen. Clarissa heeft, ondanks de heftige situaties waar ze vaak in verkeerde, er toch voor gezorgd dat het boek vlot leesbaar blijft en je zelfs regelmatig moet lachen om de zaken die ze meemaakt.

Wat ook heel opmerkelijk is, is vanaf het moment dat Clarissa bevallen is van haar zoontje ze conflicten, waarbij kinderen betrokken zijn, veel moeilijker vindt en ze veel minder afstand kan nemen. Haar gevoel kan ze hierbij niet meer uitschakelen. Dit laat ook duidelijk zien dat Clarissa menselijk is. Dit laat ze ook duidelijk op andere momenten zien, als ze voor de mensen in conflictgebieden iets wil doen, maar dit voor haar bijna onmogelijk is.

Ik heb genoten van dit boek. Dit geeft je een uniek inkijkje in de bizarre wereld van een oorlogscorrespondent. De zaken die ze meemaakt, zijn zo apart, ze omschrijft ze en je probeert je als lezer een voorstelling van te maken, maar ik denk dat de situatie voor Clarissa en haar team op dat moment vaak nog veel bizarder was. Wel vind ik het uiterst tof dat wij dit unieke inkijkje hebben gekregen en vanaf nu zal ik zeker heel anders naar het nieuws kijken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

op-alle-fronten

Gegevens van dit boek:
Titel: Op alle fronten
Auteur: Clarissa Ward
Uitgever: Pluim
Vertaald door: Carla Zijlemaker
Aantal pagina’s paperback: 376
Aantal pagina’s e-book: 377
ISBN paperback: 9789493256729
ISBN e-book: 9789493256736
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge