Clare Mackintosh – Het laatste feest

In de aanbiedingsfolder zagen we een nieuw boek van Clare Mackintosh staan. Bryan had van haar hand al eerder een boek gelezen en was destijds enthousiast. Na de korte inhoud gelezen te hebben, wist ik, dit boek wilde ik lezen. Na het mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, ontvingen we rond de verschijningsdatum een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: De vakantiehuizen die Rhys Lloyd bezit aan de rand van het meer zijn een succes en op oudjaarsavond heeft hij het hele dorp uitgenodigd om champagne te drinken met hun rijke nieuwe buren. Maar rond middernacht drijft Rhys dood in het ijskoude meer. Op nieuwjaarsdag heeft rechercheur Ffion Morgan een dorp vol verdachten. Het kleine dorp is haar thuis, dus de verdachten zijn haar buren, vrienden en familie. Daarbij heeft Ffion zelf ook zo haar eigen geheimen. De leugens stapelen zich op en al snel is de vraag niet wíe Rhys dood wilde hebben maar wie hem uiteindelijk heeft vermoord…

De cover

De cover is opvallend. Door de felgekleurde hemel wordt je aandacht meteen naar het boek getrokken en hierdoor zou het boek mij ook zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Clare Mackintosh werkte jarenlang binnen de politiewereld. In 2011 begon ze als freelancejournalist en inmiddels is ze fulltime schrijver. Haar debuut Mea culpa was direct na verschijnen een grote hit in Engeland en wordt omschreven als een sensatie. Daarna schreef ze nog drie zeer succesvolle literaire thrillers: Ik zie jou, Valse hoop en Gegijzeld. Een onmogelijke keuze is haar eerste roman, gebaseerd op een ingrijpende gebeurtenis in haar eigen leven. Het laatste feest is haar vijfde thriller.

Het verhaal

Rhys Lloyd was een succesvolle zanger, maar tegenwoordig heeft hij niet veel optredens meer. Hij heeft een stuk grond geërfd en hier heeft hij een aantal vakantiehuizen op laten bouwen. Er wordt in het kleine dorpje Cwm Coed aan het meer van Llyn Drych, ook bekend als Mirror Lake, met scheve blikken naar de vakantiehuizen gekeken. Op oudjaarsavond heeft Rhys uitnodigen verspreid en kan het hele dorp champagne komen drinken met hun rijke buren. Rond middernacht drijft Rhys echter dood in het ijskoude meer. Rechercheur Ffion Morgan, zelf inwoner van het dorpje, heeft de volgende ochtend een heel dorp met verdachten. Alle verdachten zijn haar buren, vrienden en familie. Ffion heeft ook haar eigen geheimen. Ze moet daarbij ook nog eens samenwerken met Leo van de Engelse politie en voor hem moet ze haar geheimen verborgen houden. Er blijken in het dorp meer geheimen te huizen dan gedacht werd en uiteindelijk is het niet de vraag wie Rhys dood wilde hebben, maar wie hem uiteindelijk echt vermoord heeft.

Mijn mening

Het verhaal begint met een plattegrond van de omgeving rondom het meer waar het vakantieresort The Shore aan gebouwd is. Hierdoor zie je precies waar het dorp ligt ten opzichte van The Shore en het meer. Hierna lezen we over nieuwsjaarsdag. Dit stuk is cursief gedrukt en gaat vooral algemeen over nieuwjaarsdag.

Hierna begint het eigenlijke verhaal en gaat het over de nieuwjaarsdag na het feest wat Rhys Lloyd georganiseerd heeft. Ze zijn klaar voor de nieuwjaarsduik, de ene iets minder nuchter dan de ander. Wanneer er een lijk gevonden wordt, is iedereen meteen nuchter. Dit lijk blijkt Rhys Lloyd te zijn.

‘Het laatste feest’ is het eerste deel van een nieuwe serie en deze begint meteen goed. Rechercheur Ffion Morgan wordt op de zaak gezet. Echter omdat deze moordzaak zich net op de landsgrens tussen Engeland en Wales afspeelt, wordt ook rechercheur Leo Bradt van de Engelse politie op de zaak gezet. En als deze twee rechercheurs elkaar ontmoeten is de toon meteen gezet. Hier kan ik van genieten. Rechercheurs die eigenlijk niet graag samenwerken, maar die met juist deze persoon tot het beste resultaat komen.

Mackintosh schuwt het niet om behoorlijk wat personages de revue te laten passeren en in het begin moest ik echt mijn aandacht goed erbij houden, om bij te houden wie ook al weer wie was. Vooral ook, omdat iedere persoon ook nog eens perfect als verdachte zou zijn.

Het boek is opgedeeld in twee delen en tijdens het lezen van het eerste deel vroeg ik me regelmatig af waar het verhaal heen moest leiden. Echter, als het tweede deel begint, merk je meteen een verandering en vanaf dat moment kon ik het boek ook echt niet meer aan de kant leggen en zat ik helemaal in het verhaal. In dit tweede deel kom je ook meer over de achtergrond van Ffion te weten en hierdoor ga je haar ook beter begrijpen. Wel moet je, je gedachten echt goed bij het verhaal houden, want het verhaal wordt niet alleen verteld vanuit verschillende personages, maar in de hoofdstukken, wordt ook nog eens in de tijd gesprongen, wat soms wel voor verwarring zorgde.

De overige personages zijn voldoende goed uitgewerkt, om een goed beeld van hen te krijgen. Maar hierdoor krijg je ook steeds meer verdachten, want iedereen heeft wel iets waardoor hij een hekel had aan Rhys. Hierdoor waren er ook enkele plotwendingen die ik absoluut niet aan had zien komen en die het verhaal extra sterk maakte.

Het dorp Cwm Coed is klein en echt een dorp van ons kent ons, waardoor ik benieuwd ben hoe deze serie zich verder ontwikkeld. Laat deel 2 van deze serie dan ook maar snel komen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-laatste-feest

Gegevens van dit boek:
Titel: Het laatste feest
Serie: Rechercheur Morgan
Auteur: Clare Mackintosh
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 390
Verteller luisterboek: Charlotte Lap
Duur luisterboek: 13:04:40
ISBN paperback: 9789026162558
ISBN e-book: 9789026162565
ISBN luisterboek: 9789026162572
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge