Clara Benson – Sterren in de duisternis

Online zagen we dat ‘Sterren in de duisternis’ uit zou komen. Nadat ik gelezen had waar het over ging was mijn interesse gewekt. Na een mailtje naar de uitgever kregen we een positief antwoord en rond de verschijningsdatum stond de bezorger met het boek aan onze deur. Hier willen we The House of Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1941. Frankrijk. Maggie Brouillard sluit zich aan bij het verzet in Parijs en helpt Joden de steeds onveiligere stad te ontvluchten. Terwijl ze haar dagen vult met het vervalsen van paspoorten en het organiseren van nachtelijke ontsnappingen, denkt ze steeds aan haar verloofde, van wie Maggie gedwongen afscheid moest nemen. Ze hoopt dat haar geliefde veilig is en stuurt gecodeerde berichten naar haar zus Cécilia in Zuid-Frankrijk.

1949, Engeland. Secretaresse Harriet Conway arriveert bij Chaffingham House, sinds enkele jaren de thuishaven van de familie Brouillard. Ze merkt al snel dat de familie geheimen heeft. Cécilia zit door een mysterieus ongeluk in een rolstoel, en waarom mag niemand over Maggie praten? De familie wordt duidelijk achtervolgd door een duister verleden….

De cover

Op de achtergrond staat de Eiffeltoren en door de lucht vliegen gevechtsvliegtuigen. Op de voorgrond zie je een man en vrouw. De vrouw heeft een tas in de handen. Meteen komt de vraag bij mij op waarom zijn de man en vrouw op straat terwijl er vliegtuigen overvliegen in oorlogstijd. De cover vind ik mooi en hierdoor zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Clara Benson begon met het schrijven van traditionele mysteries in de setting van de jaren twintig en dertig. Op een dag wil ze zelf mysteries oplossen in lange handschoenen en een pailletjurk, met een cocktail in de hand. Tot die tijd heeft ze zich gestort op het schrijven van historische romans. Sterren in de duisternis is daarvan het eerste resultaat, maar zeker niet het laatste.

Het verhaal

1941. Frankrijk. Maggie Brouillard woont in Parijs en de Duitsers hebben het er voor het zeggen. Doordat het voor de Joden steeds onveiliger wordt in de stad ontvluchten steeds meer Joden Parijs. Omdat Maggie toch iets wil bijdragen sluit ze zich aan bij het verzet en helpt ze de Joden te vluchten. Ze is de hele dag bezig met het verkrijgen van vervalste paspoorten en het vergaren van informatie. Ook organiseert ze regelmatig nachtelijke ontsnappingen. Hierbij denkt ze steeds aan haar verloofde, van wie ze noodgedwongen afscheid genomen heeft. Ze hoopt dat haar verloofde veilig is en daarom stuurt ze gecodeerde berichten naar haar zus Cécilia in Zuid-Frankrijk.

1949. Engeland. De familie Brouillard is na de oorlog van Frankrijk naar Engeland gevlucht. Ze wonen in Chaffingham House, hun nieuwe thuishaven. Als secretaresse Harriet Conway arriveert, merkt ze al snel dat de familie geheimen heeft. Wat is er met Cécilia aan de hand? Waarom zit ze in een rolstoel? En waarom praat niemand over Maggie? En waarom wordt Rex aan zijn lot overgelaten? De familie is duidelijk op de vlucht voor een duister verleden…

Mijn mening

Het boek heeft twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn speelt zich af in 1941/1942 en de Duitsers hebben Parijs bezet. Het wordt steeds gevaarlijker voor de Joden in de stad. Deze verhaallijn vertelt vooral het verhaal tussen Cécilia en Maggie. De tweede verhaallijn gaat over de periode vanaf 1949 en gaat dan vooral over de familie Brouillard in Engeland.

Het verhaal begint met een proloog die zich afspeelt in 1941. Dit zorgt er voor dat je meteen verder wilt lezen. Dit heb ik natuurlijk ook meteen gedaan. En dan komt het verhaal even in rustiger vaarwater en leren we de hoofdpersonages goed kennen. Benson heeft deze echt super goed uitgewerkt, waardoor je deze personen onder het lezen echt voor je zag. In de eerste verhaallijn lees je wat Cécilia en Maggie bezig houdt en waarom ze de dingen doen. Dit zorgt er ook voor dat je hun beweegredenen beter begrijpt.

In de tweede verhaallijn staat vooral Harriet op de voorgrond. Zij gaat als secretaresse werken bij de familie Brouillard, maar doet veel meer dan alleen maar de taken van een secretaresse. Ze maakt zich zorgen om de kleinzoon van mevrouw Brouillard, Rex, en hierdoor leert ze ook zijn moeder kennen, de dochter van haar werkgeefster. Dit zorgt ervoor dat je al snel doorhebt dat er een hoop gebeurd is, maar het blijft lange tijd een mysterie wat precies. Echter door de tijdswisselingen, kom je steeds meer te weten en word je aan het einde van een hoofdstuk iedere keer weer nieuwsgierig achtergelaten. Hierdoor moet je gewoon doorlezen.

Het verhaal draait om dingen die in de oorlog gebeurd zijn, maar de emoties die bij een oorlog horen, blijven, tot bijna aan het einde, afwezig, doordat het meer om de interactie tussen de personages gaat. Dat vind ik persoonlijk wel eens fijn om te lezen, terwijl ik ook erg van echte oorlogsboeken houdt.

Dit boek laat vooral zien hoe keuzes, gemaakt tijdens de oorlog, ook na de oorlog nog lang kunnen doorwerken en voor frictie binnen een gezin kunnen zorgen.

‘Sterren in de duisternis’ is de debuutroman van Clara Benson, en dit beloofd nog veel voor haar volgende boeken. Ik ga haar zeer zeker volgen en ook haar volgende boek zal ik zeker oppakken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Sterren-in-de-duisternis

Gegevens van dit boek:
Titel: Sterren in de duisternis
Auteur: Clara Benson
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Marjet Schumacher
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 344
Verteller luisterboek: Beatrice van der Poel
Duur luisterboek: 13:00:09
ISBN paperback: 9789044361049
ISBN e-book: 9789044361056
ISBN luisterboek: 9789044361063
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge