Christoffer Carlsson – Oktober is de koudste maand


Van HarperCollins Holland ontving ik het boek “Oktober is de koudste maand” om te lezen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een klamme koude herfstdag in oktober wordt er aangebeld bij de zestienjarige Vega Gillberg. Er staan twee politieagenten voor de deur, die op zoek zijn naar haar oudere broer, Jakob. Hoewel ze al dagen niets van hem heeft gehoord, weet ze dat ze hem moet zien te vinden voordat de politie dat doet. Jakob zou betrokken zijn bij een gruwelijk misdrijf, maar wat niemand weet, is dat ook Vega hier meer vanaf weet dan goed voor haar is.
In de geïsoleerde bosrijke omgeving van haar woonplaats gaat Vega op zoek naar haar broer en worden langzamerhand steeds meer geheimen ontrafeld. Ondertussen is ze verliefd op een jongen die ze eigenlijk wil vergeten en krijgt ze verwarrende gevoelens voor de beste vriend van Jakob.

De cover laat een meisje zien wat een bos inrent in de schemering. Hierover heen staat de titel in lichtblauwe letters gedrukt. Deze valt goed op. Onder de naam van de schrijver staat in witte letters “Winnaar van de Zweedse prijs voor ‘Beste Young adult-thriller van het jaar’.” Dit schept natuurlijk verwachtingen. De cover spreekt mij persoonlijk wel aan.

Vega Gillberg heeft een broer Jakob. Hij wordt gezocht door de politie. Deze komt bij haar aan de deur om te vragen of zij weet waar haar broer is. Echter, zij heeft ook al dagen niets van hem gehoord en ze maakt zich zorgen. Ze weet dat zij haar broer eerder moet vinden dan de politie dit doet. Jakob zou betrokken zijn bij een misdrijf en Vega weet hier ook meer vanaf dan goed voor haar is. Zij is echter van plan om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Ondertussen wordt ze verliefd (of iets wat er op lijkt) op een jongen waar ze eigenlijk niks meer mee te maken wilt hebben. Maar wilt ze ook seks met de beste vriend van Jakob.

Het boek las op zich makkelijk weg. Maar dat is meestal bij een young adult, echter ik kreeg absoluut geen klik met de hoofdpersoon. De hoofdpersoon Vega blijft behoorlijk mysterieus. Ze heeft een aparte relatie met haar moeder en broer. Ze doet eigenlijk wat ze wil. En ondanks dat het boek toch iets meer als 200 pagina’s heeft, heb ik niet het idee dat ik Vega of een van de andere personages heb leren kennen. Vega woont in een klein Zweeds dorpje en dat is wel iets wat ik me in dit boek goed kon voorstellen. Door de beschrijving van de bossen en hoe bepaalde dingen in het dorp er aan toegaan.

Wat weet ik wel over Vega? Vega is een zestien-jarige puber en wordt naar mijn gevoel niet echt uitgewerkt. Het enige wat duidelijk wordt is dat ze redelijk geobsedeerd is door seks. Ze wilt het liefst met bijna iedereen seks. Ook vindt ze de verschillende criminaliteitsvormen die voorkomen heel erg normaal en kijkt ze nergens van op. Dit lijkt me raar, aangezien ik denk, dat zeker een meisje van zestien jaar toch zeker nadenkt over wat goed of slecht is. Maar hier merk je bij Vega niks van. Daarnaast komen nog enkele andere personen langs, zoals haar broer Jakob, Tom, oom Dan en Lars Hellman, maar deze personen blijven echt papieren vormen, want worden als personage niet uitgewerkt. Waardoor het boek vooral ’telling not showing’ wordt en er weinig gevoel bij het verhaal komt kijken.

Het boek wordt nergens echt spannend. Waardoor ik de Zweedse prijs voor Beste Young adult-thriller van het jaar niet echt kan begrijpen. Jammer want de korte inhoud van het boek klonk veelbelovend en ik had erg veel van dit boek verwacht. Deze verwachtingen heeft het boek voor mij niet waargemaakt.

Gegevens van dit boek:
Titel: Oktober is de koudste maand
Auteur: Christoffer Carlsson
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s E-book: 137
ISBN paperback: 9789402700541
ISBN E-book:9789402753943
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

2 thoughts on “Christoffer Carlsson – Oktober is de koudste maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge