Christian Unge – Zeg nooit je naam

Nadat ik vorig jaar met veel plezier het eerste deel in de Tekla serie gelezen had, wist ik dat het vervolg ook gelezen moest worden. Dus toen wij ‘Zeg nooit je naam’ in de catalogus zagen staan, was ik al snel overtuigd, deze moest ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een bevestiging en het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen wij LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een vrouw dwaalt door de gangen van het Nobelziekenhuis, vergezeld door een kleine jongen, terwijl Tekla Berg op de afdeling Spoedeisende Hulp het slachtoffer van een gruwelijk auto-ongeluk probeert te redden. Een bizarre reeks gebeurtenissen laat vervolgens zowel het ziekenhuispersoneel als de politie in grote verwarring achter. Tekla raakt geobsedeerd door het mysterie en doet een ontdekking die haar leven op z’n grondvesten doet schudden…

De cover

De cover maakt mij meteen nieuwsgierig. Er staat een sneeuwlandschap op en dat gaat op de onderste helft van de cover over in een vrouwenlichaam. Dit zorgt er voor dat ik steeds naar de cover blijf kijken en hierdoor zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Christian Unge werkt als arts in het Karolinska Academisch Ziekenhuis in Stockholm. ‘Door het water, door het vuur‘ betekende zijn internationale doorbraak als thrillerauteur. De vertaalrechten werden aan 17 landen verkocht. ‘Zeg nooit je naam’ is het tweede deel in de bloedstollende reeks over Tekla Berg.

Het verhaal

Spoedeisende Hulp arts Tekla Berg werkt in het Nobelziekenhuis. Ze is een geweldig goede arts en ze heeft een fotografisch geheugen, maar ze is ook verslaafd aan amfetamines en energiedrankjes en zonder deze functioneert zij niet goed. Er worden twee mannen de spoedeisende hulp binnengebracht. Eén van de twee mannen is zwaargewond geraakt bij een auto ongeluk. Tekla doet er alles aan om hem in leven te houden. Als Tekla naar de tweede man wil gaan, ziet ze een verwarde vrouw, met een klein jongetje door de gang lopen. Maar net als de rest schenkt ze hier geen aandacht aan. Dit had ze beter wel kunnen doen, want deze vrouw zorgt voor heel wat opschudding…

Mijn mening

Het boek is opgedeeld in vijf delen en een epiloog. De delen zijn weer opgedeeld in hoofdstukken, al zijn deze niet genummerd. Hierdoor krijg je een beetje het gevoel alsof het verhaal doorloopt, echter is dat niet het geval. Het verhaal springt soms terug in de tijd en wisselt van personage en dat vond ik soms wel verwarrend. De niet genummerde hoofdstukken zijn kort en hierdoor ben je snel geneigd om door te lezen. Echter doordat je verwacht dat je in het volgende hoofdstuk verder leest over deze persoon in die betreffende tijd en dit dan opeens anders blijkt te zijn, moest ik steeds even schakelen. Ik had het zelf fijner gevonden als er dan boven het hoofdstuk bijvoorbeeld de naam van het personage gestaan had met een tijdsaanduiding. Dan was het verhaal duidelijker geweest en had ik waarschijnlijk lekkerder in het verhaal gezeten.

Echter na een tijdje merkte ik dat ik er aan begon te wennen dat de personages en tijd konden wisselen. Ik vond alleen de verwarde vrouw een beetje langdradig in het begin en ik vroeg me regelmatig af waar dit naar toe moest lijden, echter door gewoon door te lezen vielen deze puzzelstukjes op zijn plek en werd ook duidelijk waarom er zoveel aandacht aan deze persoon geschonken werd.

Het boek bevat ook genoeg medische termen en ik denk dat je daar niet te veel op vast moet pinnen als je geen medische kennis hebt, want het verhaal is ook te volgen zonder de desbetreffende termen op te zoeken. Maar ik denk dat de Tekla thrillers ook gerust onder medische thrillers geschaard kunnen worden en ik denk dat vooral de fans van Tess Gerritsen hier ook hun hart bij kunnen ophalen.

Gelukkig leren we Tekla ook weer wat beter kennen. Als je het eerste deel van deze serie gelezen hebt, merk je dat ze nog steeds verslaafd is aan amfetamine en energiedrankjes, maar ik had wel het gevoel dat ze wat opener werd naar bepaalde personen. Maar ook als je ‘Zonder water, zonder vuur’ niet gelezen hebt, kun je ‘Zeg nooit je naam’ zonder veel problemen goed volgen en mis je geen essentiële informatie.

Naar het einde toe (ongeveer de laatste 150 pagina’s) werd het verhaal echt nagelbijtend spannend en werd het nagenoeg onmogelijk om het boek aan de kant te leggen. De epiloog zorgde voor een mooie afsluiter. Al hoop ik natuurlijk met heel mijn hart dat we nog geen afscheid van het eigenwijze en mysterieuze personage Tekla hoeven te nemen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

zeg-nooit-je-naam

Gegevens van dit boek:
Titel: Zeg nooit je naam
Serie: Tekla Berg
Auteur: Christian Unge
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Edith Sybesma
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 415
ISBN paperback: 9789024587322
ISBN e-book: 9789024593668
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge