Christian Jungersen – Ik heb je zien verdwijnen

Op Twitter zag ik een tweet voorbij komen van @bol_com_boeken waarbij je het boek “Ik heb je zien verdwijnen” geschreven door Christian Jungersen kon winnen in ruil voor een recensie. Dit leek me een interessant boek. Dus geretweet en enkele dagen later kreeg ik een privebericht of ik nog steeds interesse had in dit boek. Ja, natuurlijk! Ik wil dan ook Bol.com hartelijk bedanken voor dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Frederik, rector van een privéschool, is met zijn familie voor vakantie op Mallorca. Door zijn roekeloze rijgedrag breekt er ruzie uit in de auto, waarbij Frederik onverwachts instort. In het ziekenhuis blijkt hij al lange tijd een hersentumor te hebben, die persoonlijkheidsveranderingen veroorzaakt. Langzaamaan blijken deze veranderingen ook buiten het gezin gevolgen te hebben: Frederik heeft voor miljoenen kronen gefraudeerd op zijn school. Dit is het begin van een spel van schuld en verantwoordelijkheid. Want wie treft blaam: Frederik of de hersentumor? 

De cover is voornamelijk wit. Je ziet een vrouw in bed liggen. Je ziet een stuk van haar gezicht en haar armen. Ze heeft een wit shirt aan onder een wit laken. De cover spreekt me aan, door dat het hoofd van de vrouw er maar half op staat, geeft dat iets mysterieus aan de cover. Hierdoor zou ik het boek waarschijnlijk in de winkel opgepakt of online aangeklikt hebben.

Mia is met haar man Frederik en haar zoon Niklas op vakantie op Mallorca. Ze zitten in de auto en Frederik rijdt roekeloos. Mia kan dit echt niet waarderen en Mia en Frederik krijgen hier ruzie over. Als Frederik slipt en tegen een stenen muurtje tot stilstand komt stapt hij uit en klimt op dat muurtje. Op dat moment stort hij in. In het ziekenhuis blijkt dat hij al langer een hersentumor heeft. Deze tumor zorgt voor persoonlijkheidsveranderingen. Met en met wordt duidelijk dat Frederik al langer ziek was. En deze tumor blijkt ook grote gevolgen buiten het gezin te hebben. Frederik heeft de school waar hij directeur is voor miljoenen Kronen opgelicht. Maar wie is er schuldig? Frederik of de hersentumor?

Aangezien ik zelf een redelijke medische achtergrond heb, doordat ik de opleiding tot apothekersassistente gevolgd heb en dit ook enkele jaren als werk gedaan heb, leek dit boek me heel interessant en begon ik dus heel enthousiast te lezen. In het begin lees je vooral over de wanhoop die Mia (ik-persoon) meemaakt omdat Frederik ziek is en wat er allemaal verandert en de vragen waar ze mee zit, zoals hoe lang is Frederik al ziek en wanneer deed Frederik dingen als zichzelf en wanneer vanuit de tumor. Het boek heeft ook enkele wetenschappelijke en neurowetenschappelijke artikelen, waar Mia zich in vastbijt, wat mij hier echter aan stoort dat sommige van deze artikelen ergens midden in een zin stoppen. Dit vind ik persoonlijk heel frustrerend en zorgt er bijna voor dat ik de extra artikelen die in het boek staan niet meer wil lezen.

Op het laatst werd het boek naar mijn gevoel steeds waziger en begon ik me soms serieus af te vragen wie nu de hersentumor had. Frederik of Mia. Want Mia begon naar mijn gevoel steeds vreemder gedrag te vertonen, en ik moest soms ook pagina’s opnieuw lezen omdat ik de draad kwijt raakte. Ik had persoonlijk meer van dit boek verwacht. Ik denk wel dat de boodschap van dit boek voor mij duidelijk is dat iemand die een hersentumor nooit alleen ziek is, maar dat de directe omgeving wellicht nog meer last er van heeft dan de persoon die de hersentumor heeft. Ik weet niet of dit de boodschap is die de schrijver er mee wilde afgeven, maar voor mij was wel duidelijk dat Mia en in mindere mate hun zoon Niklas ogenschijnlijk meer last hadden van de hersentumor van Frederik dan Frederik zelf.

Op 5 oktober is ook de film Du forsvinder (You disappear) in de Nederlandse bioscopen te zien  Deze film is gebaseerd op het boek “Ik heb je zien verdwijnen”. Ik heb de trailer hiervan gekeken en deze film lijkt me niet verkeerd, maar lijkt me toch weer heel anders dan het boek. Maar dat heb ik heel vaak als een boek verfilmd wordt.

Wat vind jij van boekverfilmingen?

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik heb je zien verdwijnen
Auteur: Christian Jungersen
Uitgever: De Geus
Aantal pagina’s paperback: 412
Aantal pagina’s E-book: 350
ISBN paperback: 9789044526455
ISBN E-book: 9789044526462

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge