Charlotte Link – Zondaar

In de aanbiedingsfolder van Xander uitgevers zagen we dat er een nieuw deel in de Kate Linville-serie zou verschijnen. Aangezien ik de voorgaande delen met erg veel plezier gelezen had, wist ik dat ik dit derde deel in deze serie niet aan mij voorbij kon laten gaan. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger dan ook met het recensie-exemplaar bij ons aan de deur. Hier willen wij Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Detective Kate Linville is terug, met een nieuwe woonplaats en een nieuwe baan bij de politie van Scarborough. Ze krijgt het meteen voor haar kiezen: een vrouw ontsnapt in de trein ternauwernood aan een vreemde man met een pistool. Een paar dagen later raakt een jonge vrouw zwaargewond als ze wordt aangevallen op haar fiets en daarna wordt beschoten. Het wapen is hetzelfde.

Kate duikt in de zaak en gaat op zoek naar het verband tussen de slachtoffers. Haar collega Caleb Hale is geschorst, maar hij kan het natuurlijk niet laten zich met de zaak te bemoeien. Als Kate uiteindelijk een connectie vindt tussen de slachtoffers, zijn niet alleen zij, maar ook Kate zelf in levensgevaar…

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen ‘Leugenaar‘ en ‘Moordenaar‘. Er staat een landweggetje op de cover aan het begin van de ochtend. De zon is nog aan het opkomen. Midden op de cover is een glasscherf te zien die een gedeelte van de cover uitvergroot. Het landweggetje vind ik erg goed bij het verhaal passen. Door de stijl van de cover en de naam van de auteur, zou dit boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Charlotte Link werd geboren in Frankfurt en is de succesvolste thrillerschrijfster van ons buurland: In Duitsland werden al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. In Nederlandse vertaling verschenen eerder ‘Leugenaar’ en ‘Moordenaar’, waarvan al meer dan 15.000 exemplaren werden verkocht.

Het verhaal

Kate Linville heeft haar baan bij Scotland Yard opgezegd om aan de slag te gaan bij de politie in Scarborough. Van haar oud-collega’s heeft ze een weekendje voor twee in een wellness centra cadeau gekregen. Ze besluit Colin mee te nemen. Als ze in de trein zitten en Kate naar de wc gaat, wordt een vrouw beschoten door een, voor haar, onbekende man. Ze vlucht samen met Kate de wc in. De dader weet in de hectiek te ontsnappen.

Enkele dagen later raakt een jonge vrouw ernstig gewond, als ze met haar fiets onderweg is. Terwijl ze zwaargewond op de grond ligt, wordt ze beschoten. Het wapen is hetzelfde.

Kate duikt in de zaak en bijt zich hierin vast. Haar nieuwe collega en chef Caleb Hale is geschorst vanwege drankgebruik, maar net als Kate, kan hij het niet laten zich met de zaak te bemoeien. Dan vinden ze eindelijk de connectie tussen beide zaken. Dan wordt duidelijk dat niet alleen de slachtoffers in gevaar zijn, maar ook Kate is in levensgevaar…

Mijn mening

Het verhaal begint met een spannende proloog. Een telefoontje uit 2006 naar de politiecentrale over iemand die een kindje meegenomen heeft naar een garagebox. Diegene die belt is bang en je merkt zelf de angst onder het lezen. Dat zorgt ervoor dat ik de pagina snel om wil slaan.

Dan maken we een stap in de tijd en zijn we 13 jaar verder. En worden we meegenomen naar een schietpartij die in een flatgebouw plaatsvindt. Ook hier gebeurt weer van alles waar je meer van wilt weten. Link weet je meteen weer het verhaal in te trekken en je kunt eigenlijk alleen maar verder lezen. Deze schietpartij blijkt echter een losstaande zaak te zijn, wel een heel belangrijke, vooral voor Caleb.

Kate is haar spullen aan het inpakken aangezien ze eindelijk de stap genomen heeft om bij de politie in Scaraborough te gaan werken. Ze zou 1 augustus beginnen, echter door alle drukte en onderbezetting die er nu is, besluit ze eerder te beginnen. Ze had gehoopt met Caleb samen te werken, maar deze is geschorst. Omdat zij destijds haar neus toch gewoon in zijn zaken stak, vinden ze dat het andersom ook kan en sparren ze samen toch over de zaak, waar interessante theorieën uit komen.

Als lezer lees je hoofdstukken in het heden, maar ga je ook regelmatig terug naar het verleden en hierdoor krijg je al snel een idee wie iets met die moorden te maken zou kunnen hebben. Echter merkte ik dat het toch nog anders in elkaar zat als ik vermoedde en dat is ook de kracht van Link. Zij weet er toch iedere keer weer zo’n wending aan te geven waardoor je als lezer toch nog iedere keer verrast wordt en ondanks dat je dan sommige vermoedens hebt, vol spanning door blijft lezen.

Natuurlijk leren we Kate en Caleb weer beter kennen. En ook deze keer van een heel andere kant, wat ik absoluut een groot pluspunt vond. Er is veel meer aandacht besteed aan de gevoelswereld van Caleb. Wat de serie wellicht een heel andere wending kan geven in de toekomst, maar dat is nog afwachten. Maar ook andere personages leren we goed kennen. Link heeft ook thema’s als zwakbegaafd, depressie en psychopathie goed verwerkt in dit verhaal, waardoor het verhaal meer diepgang kreeg, maar ook over schuld en verantwoording nagedacht wordt tijdens het lezen.

Een van de slachtoffers wordt niet gedood, maar krijgt een dwarslaesie en kan zich niet bewegen, maar ook haar spraakvermogen is aangetast. Link heeft dit op zo’n geweldige manier omschreven dat je gewoon de inwendige paniek voelde tijdens het lezen. Ik merkte dat ik de stukken van dit personage sneller ging lezen doordat het zo intens geschreven was. Je merkt dat Link zich hier echt goed ingeleefd heeft.

Het einde liet me wel met een onbevredigend gevoel achter, dit had ik bij de voorgaande delen niet. Er waren enkele losse eindjes die deze keer niet afgewerkt waren, waardoor ik met vragen achter bleef. Ik hoop dat hier in het volgende deel nog op terug gekomen wordt, zodat we toch nog te weten komt hoe dit afloopt. Want een deel 4 is in ieder geval in Duitsland al aangekondigd voor september 2022. Dus ik hoop dat we deze in Nederland begin 2023 kunnen gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

zondaar

Gegevens van dit boek:
Titel: Zondaar
Serie: Kate Linville
Auteur: Charlotte Link
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Jolanda te Lindert
Aantal pagina’s paperback: 496
Aantal pagina’s e-book: 316
ISBN paperback: 9789401616935
ISBN e-book: 9789401616782
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge