Charlotte Link – Moordenaar

In de catalogus van Xander uitgevers zagen we dat er een nieuw deel in de ‘Kate Linville & Caleb Hale’-serie, geschreven door Charlotte Link, uit zou komen. Aangezien ik, het eerste deel in deze serie, ‘Leugenaar‘ erg goed vond, wist ik al vrij snel dat ik deze ook wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord. En de postbezorger stond dan ook vrij snel na verschijning met het pakketje voor onze deur. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In de hooglanden van Noord-Engeland wordt het lijk gevonden van de veertienjarige Saskia, die een jaar geleden plotseling verdween. Niet veel later wordt de veertienjarige Amelie In een auto getrokken en ontvoerd. De politie van Scarborough heeft haar handen vol aan de zaak en vreest voor een seriemoordenaar. In de media gaat het vanzelfsprekend alleen nog maar over de ‘High Moor Killer’ en de druk op hoofdinspecteur Caleb Hale neemt al snel toe.

Rechercheur Kate Linville van Scotland Yard is ondertussen bezig om haar voormalige ouderlijk huis te verkopen en maakt bij toeval kennis met Amelies totaal wanhopige familie. Zo wordt ze de onvrijwillige onderzoeker in een drama dat geen einde lijkt te hebben. En dan verdwijnt er nóg een meisje….

De cover

Op de cover lijkt het alsof je in het bos staat. Het is mistig. Op de voorgrond staat een glasscherf waar je doorheen kijkt. Hier krijg je een iets vertekend beeld van het bos. Achter de boom, zie je een lichtbron, maar je kunt niet goed zien wat het voor lichtbron is. De cover maakt mij nieuwsgierig en dit boek zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Charlotte Link werd geboren in Frankfurt en is de succesvolste thrillerschrijfster van Duitsland op dit moment. Haar boeken zijn internationale bestsellers en in Duitsland werden al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. In Nederlandse vertaling verscheen eerder de bestseller ‘Leugenaar’.

Het verhaal

In de High Moore wordt, een jaar na haar plotselinge verdwijning, het lijk gevonden van de veertienjarige Saskia. Kort hierna wordt de veertienjarige Amelie in een auto getrokken en verdwijnt spoorloos. De politie van Scaraborough moet alle zeilen bij zetten en is bang voor een seriemoordenaar. In de media spreken ze al snel over de ‘High Moor Killer’ en dit beheerst al dagen het nieuws. Dit zorgt ook voor steeds meer druk op hoofdinspecteur Caleb Hale.

Rechercheur Kate Linville, van Scotland Yard is ook in Scaraborough. Nadat huurders het ouderlijk huis in wanorde hebben achtergelaten vindt ze het nu toch echt tijd worden om het huis in orde te maken en in de verkoop te zetten. Door toeval komt ze in contact met de wanhopige familie van Amelie. Ze wil zich absoluut niet bemoeien met deze zaak, maar ongevraagd wordt ze toch een onvrijwillige onderzoeker en aan dit drama lijkt geen einde te komen. Dan verdwijnt er nog een meisje….

Mijn mening

De proloog is al veelbelovend en ik kon niet anders doen dan de pagina’s snel omslaan om verder te lezen, want ik wilde weten hoe het verder ging. We maken dan een sprong in de tijd en gaan van 2013 naar 2017. Drie jaar na de gebeurtenissen die we in ‘Leugenaar’ hebben kunnen lezen is Kate terug in Yorkshire. Ze wil haar ouderlijk huis nu toch echt te koop zetten. Maar als ze het huis ziet, blijkt dit een chaos te zijn en hier kan ze niet blijven. Daarom gaat ze naar een B&B in de buurt. Hier maakt ze kennis met de bewoners en wil ze vooral haar rust en haar tijd besteden aan haar ouderlijk huis. Die rust wordt haar echter niet gegund. Niet lang na het vinden van het lijk van de vorig jaar verdwenen Saskia verdwijnt Amelie, de dochter van de B&B-eigenaars. Onbewust wordt Kate toch de zaak ingetrokken. Ze nam zich voor zich hier niet mee te bemoeien, maar ze besluit toch zelf ook op onderzoek uit te gaan.

Link wisselt regelmatig van perspectief en hierdoor weet je als lezer meer dan de hoofdrolspelers in het verhaal. Er komen behoorlijk wat personages voorbij, en deze zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt, waardoor ik het gevoel had alsof ik zelf midden in het verhaal stond en de verschillende personages ook echt kende. Ondanks de vele personages had ik nergens het gevoel dat er te veel personages gebruikt zijn. Ieder personage had zijn eigen rol en was nodig in het verhaal. Het werd ook nergens verwarrend en dat vind ik erg knap gedaan, want normaal heb ik vaak moeite om de verschillende personages uit elkaar te houden als er zoveel verschillende personages in een verhaal voorbij komen.

Door de wisseling van perspectief word je soms achtergelaten met een echte cliffhanger, wat er voor zorgt dat je door blijft lezen. Hierdoor had ik ook niet het gevoel dat ik een boek van meer dan 600 pagina’s las, want het was sneller uit dan gedacht. En dat is een teken dat het boek mij aan zich gekluisterd hield.

Lange tijd blijft de zaak bijna onoplosbaar en lijkt er maar weinig schot in de zaak te zitten en begin je om de haverklap iemand anders te verdenken. Je vraagt je bij alles af, waarom doet diegene dit of dat… Dit heeft Link op een geweldige manier gedaan. Ze weet op het einde de verhaallijnen op een perfecte manier bij elkaar te brengen, en hierdoor krijg je een ontknoping, die zo fenomenaal is en die ik absoluut niet had zien aankomen. Ik kan dan ook niet wachten tot het derde deel in de Kate Linville-serie ‘Zondaar’ verschijnt. Gelukkig hoeven we niet al te lang meer te wachten, want ‘Zondaar‘ is vanaf 5 april verkrijgbaar.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Moordenaar

Gegevens van dit boek:
Titel: Moordenaar
Serie: Kate Linville
Auteur: Charlotte Link
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Jolanda te Lindert
Aantal pagina’s paperback: 639
ISBN paperback: 9789401615624
ISBN e-book: 9789401615822
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Heb je nog niks gelezen van de ‘Kate Linville’-serie? In samenwerking met Xander uitgever mogen we één volger blij maken. Lees hoe je kans maakt in het artikel: Winactie Charlotte Link – Leugenaar & Moordenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge